O noua formula guvernamentala ar putea deveni functionabila abia dupa alegerea unei noi conduceri a PDL in urma Conventiei Nationale. Asta cel putin spune vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean. Liderul democrat-liberal a spus ca actuala conducere a partidului ar trebui sa fie preocupata  de organizarea si desfasurarea Congresului partidului, si nu de gandirea unei noi formule guvernamentale: “Eu cred ca, pana la finalizarea Congresului partidului, preocuparea noastra principala sub aspect politic trebuie sa se indrepte spre acest eveniment, pregatirea lui cu maxima atentie, desfasurarea lui cu maxima atentie, iar guvernarea si continuarea actului de guvernare intr-o formula oarecare trebuie sa fie preocuparea noii conduceri a partidului”, a explicat Oltean.

Criteriile de integritate pentru membrii PDL
Colegiul Director al PDL a dezbatut introducerea in statutul partidului a unor criterii de integritate pentru membri, precum si propunerea ca cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general sa fie alesi prin vot uninominal, la fel ca si vicepresedintii..
 
Astfel, discutia a fost reluata si in cadrul Consiliul National de Coordonare (CNC). De altfel, CNC a stability si  calendarul actiunilor in perspectiva Conventiei Nationale, pe care o va si convoca oficial.
 
O modificare propusa la statut este ca membrii care doresc sa promoveze o motiune pentru obtinerea conducerii partidului sa depuna proiectul cu cel putin 30 de zile inainte, fata de 40 de zile, cum este in prezent, insotit de numele liderului si semnaturile a 35 de membri care formeaza grupul de promovare.
 
Liderul motiunii care obtine majoritatea voturilor valabil exprimate din turul 1 sau 2, va deveni presedinte al partidului, iar cei 35 de semnatari vor deveni membri ai CNC. In textul actual al statutului se prevede ca din cei 35 semnatari, primii 4 vor deveni prim-vicepresedinti ai partidului, iar al cincilea va fi secretar general. In propunerea de modificare a statutului se prevede ca cei 4 prim-vicepresedinti, secretarul general se aleg prin vot uninominal, la fel ca si vicepresedintii, secretarii generali adjuncti si secretarii executivi.
 
Discutii aprinse ar putea provoca propunerea grupului Preda-Macovei-Voinescu, aprobata de BPN, privind derogarea de la conditia de vechime in PDL, in conditiile in care, unul dintre ei, posibil Preda, ar putea candida la sefia partidului.
O alta propunere a aceluiasi grup, respinsa in urma cu un an, dar acceptata acum de BPN, aceea de introducere a unor criterii drastice de integritate in statutul partidului ar putea fi si ea sursa de tensiuni in sedintele democrat-liberalilor. Acum, aceste propuneri au fost acceptate, din nevoia de a redresa imaginea de partid care isi protejeaza parlamentarii in fata justitiei, cum au fost cazurile Ridzi si Pasat.
 
Astfel, in statut va fi introdus un articol nou, care clasifica incalcarile obligatiilor pe care le au membrii de partid in foarte grave, grave si mai putin grave.
 
Faptele foarte grave sunt cele care presupun arestarea preventiva, trimiterea in judecata penala prin rechizitoriul parchetului sau condamnare penala pentru fapte comise cu intentie, dar si tentativa de cumparare de voturi sau de a influenta intentia de vot in cadrul si in afara partidului, prin promisiuniea de castiguri de orice natura.
 
Vor fi considerate fapte foarte grave si incompatibilitatile constatate definitiv de instantele judecatoresti pe baza sesizarilor ANI, promovarea de idei si actiuni xenofobe, rasiste, intoleranbta, fals in fisa personala de inscriere in partid, incalcarea prevederilor legii finantarii partidelor politice.
 
Aceste incalcari foarte grave vor putea fi sanctionate cu limitarea, pe o perioada de 1-3 ani, a dreptului de a fi ales sau numit in functii in cadrul partidului, suspendarea, tot pe perioada de 1-3 ani, din calitatea de membru de partid, demiterea din functiile ocupate in structurile de partid, retragerea sprijinului politic pentru functiile dobandite cu sprijinul partidului sau excluderea din partid.
 
In cazul trimiterii in judecata penala, prin rechizitoriul parchetului, pentru fapte savarsite cu intentie si in cazul arestarii preventive, membrii de partid in cauza vor fi suspendati automat din calitatea de membru, pana la hotararea definitiva a instantei de judecat. In cazul constatarii de catre CNSAS a calitatii de colaborator al securitatii, membrii de partid in cauza vor fi suspendat automat din functiile de partid pana la hotararea judecatoresca definitiva.
 
In cazul unei condamnari penale pentru fapte savarsite cu intentie, precum si a stabilirii, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, a calitatii de colaborator al securitatii, membrii de partid sunt radiati de drept, se precizeaza in propunerile de modificare a statutului PDL.
 
Articolul nou introdus arata ca incalcarile grave ale obligatiilor membrilor sunt actiunile care compromit obiectivele politice majore ale partidului, abandonarea nemotivata a responsabilitatilor, arogarea mincinoasa de functii, asumarea unor angajamente politice fara acordul conducerii. Aceste fapte se sanctioneaza, potrivit modificarilor la statut, cu suspendarea unor drepturi sau prerogative pe o perioada de sase luni – doi ani, limitarea dreptului de a fi ales in functii pe o perioada sase luni – doi ani, suspendare din calitatea de membru pentru aceeasi perioada sau retragerea sprijinului politic.
Incalcarile mai putin grave ale statutului se refera la refuzul nejustificat de a plati cotizatia, de neparticipare la actiunile partidului. Acestea se sanctioneaza cu suspendarea unor drepturi pe o perioada de 1-12 luni sau cu limitarea dreptului de a fi ales in functii pe o perioada de 1-6 luni.
Potrivit modificarilor la statut, comisia de statut si litigii se va transforma in comisia de integritate si litigii si ea va stabili cazurile de incalcare a statutului si sanctiunile si va da aviz pentru cei care vor candida in functii in partid.
 
Nu vor putea deveni membri ai PDL cei care au ocupat functii politice retribuite in aparatul central al PCR. In statut va fi introdus si dreptul membrilor de partid de a se autosuspenda.
Potrivit modificarilor la statut, se infiinteaza Comisia nationala pentru strategii a PDL care va fi condusa de un presedinte care trebuie sa fie vicepresedinte al partidului si care va furniza conducerii partidului analize, evaluari, strategii, programul de guvernare.
 
Unele dintre aceste modificari au starnit critici din partea unor lideri ai partidului, considerand ca prin aplicarea acestor prevederi se pot pierde oameni si ca se poate ajunge la abuzuri si este posibil ca astfel de critici sa apara si la reuniunea Consiliului National de Coordonare al PDL.
 
Ramane de vazut daca PDL va reusi sa-si cosmetizeze imaginea macar prin modificarea statutului.

USL a devenit functionala si in Bistrita-Nasaud
Semnarea oficiala a protocolului a avut loc in sala de sedinte a Primariei municipiului Bistrita la finele saptamanii trecute. In acest context, presedintele PNL BN, deputatul Ioan Tintean a apreciat urmatoarele: “ Impreuna putem fi singura solutie pentru o viata mai buna. Motivul pentru care am semnat protocolul este acela de a opri razboiul pe care Guvernul Boc l-a inceput impotriva cetatenilor. Acest protocol trebuie sa fie punctul zero de la care viata lor se va schimba”.
 
Nici liderul social-democrat Radu Moldovan nu s-a lasat mai prejos, el spunand ca USL este prima cerinta pe care noua structura politica o indeplineste pentru cetatenii judetului Bistrita-Nasaud: “ Aceasta uniune este o prima cerinta pe care am indeplinit-o cetatenilor. Oamenii au fost cei cre ne-au cerut sa ne unim. Nu a fost usor, intrucat fiecare partid are viziunea lui, insa, dorinta cetatenilor a fost mai presus decat orice altceva”.La finalul eventului politic, liderul conservatorilor, Sorin Rosu Mares a conchis: “ Ne regasim in prescurtarea USL. Astfel, U vine de la umanist, care e doctrina noastra, S de la socialism, care e doctrina PSD, iar L de la liberalism, aceasta fiind doctrina PNL. Acest eveniment marcheaza data de la care cetatenii vor avea o alternativa la ceea ce se intampla acum in Romania si in judetul nostru”.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.