Minunea s-a produs: un administrator al unei firme din Bistriţa este trimis în judecată pentru un accident de muncă pe care l-a provocat pentru că nu a montat o balustradă, iar un bărbat s-a prăbuşit de la înălţime şi şi-a pierdut viaţa. Este pentru prima dată când se încearcă pedepsirea celor responsabili cu securitatea în muncă.

 

În premieră, o femeie este trimisă în judecată pentru un accident de muncă petrecut în 2014, în cadrul unui şantier organizat de firma pe care aceasta o conducea la acel moment, alături de soţul ei. Este vorba de Elena Melania Cadar, cea care alături de soţul ei Ioan Cadar erau în 2014 asociaţi şi administratori ai SC Fortuna Confort SRL din Bistriţa. În 2016, Elena Melania Cadar şi-a cesionat părţile sociale deţinute în firmă, soţului său.

 

Nu a interesat-o siguranţa muncitorilor! Unul a plătit cu viaţa

Dosarul a fost înregistrat în data de 6 octombrie, la Judecătoria Năsăud. Acuzaţia principală adusă femeii este „ucidere din culpă”. Rudele bărbatului care şi-a pierdut viaţa în urma acestui accident de muncă, Cozac Marius Daniel, Cozac Maria Daniela şi Cozac Martin s-au constituit parte vătămată în proces.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde a ajuns bărbatul rănit, s-a constituit parte civilă în proces. Deocamdată nu a fost stabilit niciun termen de judecată pentru acest proces.

În momentul producerii accidentului, firma la care muncea bărbatul, Fortuna Confort SRL, muncea la staţia de epurare Salva. Acesta era fierar betonist. Femeia trimisă în judecată era responsabil cu securitatea în muncă.

„Cadar Elena Melania a fost trimisă în judecată pentru neluarea măsurilor de siguranţă a muncii şi ucidere din culpă, constând în faptul că în data de 25.08.2014, în calitate de responsabil cu securitatea muncii, în cadrul SC Fortuna Confort SRL Bistriţa, nu a luat măsurile de securitate a muncii (prin montarea unei balustrade), în cadrul unui şantier (Staţie de Epurare Salva) situaţie în care, victima C.M.A., care desfăşura lucrări de fierar betonist, a căzut de la înălţime, fiindu-i produse leziuni corporale ce i-au cauzat decesul”, se arată în raportul lunar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Firma respectivă, care are ca obiect principal de activitate construcţiile, a lucrat şi la reamenajarea spaţiilor deţinute de Hermes Decebal S.A., situate pe Bulevardul Decebal.

Deşi ne-am aştepta ca după incidentul din 2014 în care un om şi-a pierdut viaţa atenţia să fie maximă, iar securitatea în muncă respectată întocmai, persoane apropiate firmei au declarat pentru Gazeta de Bistriţa că muncitorii se urcau pe schele neasiguraţi şi fără echipament de protecţie. Norocul SRL-ului a fost că niciun accident nu a avut loc acolo.

 

Zeci de firme se chinuiesc să recupereze datoriile de la Fortuna Confort

Fortuna Confort SRL a intrat în insolvenţă în 2016. Potrivit dosarului înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, 17 firme şi persoane fizice se chinuiesc să-şi recupereze datoriile de la firmă, înscriindu-se la masa credală.

Culmea, printre cei care se aşteaptă să îşi recupereze banii se numără chiar Elena Melania Cadar şi soţul acesteia Ioan Cadar. Aceasta este şi administratorul special al societăţii comerciale.

Printre cei care au de recuperat datorii de la SRL se numără ANAF, Primăria Bistriţa, ACI Bistriţa, Tub Integral, Stilexprima, precum şi rudele bărbatului decedat în accidentul de muncă.

În anul 2016, Fortuna Confort raporta o cifră de afaceri de 5,4 milioane de lei şi un profit net de 221.474 de lei. Datoriile declarate erau de 2,8 milioane de lei, iar numărul de angajaţi era 32.

În 2015, cifra de afaceri ajungea la 5,6 milioane de lei, însă firma înregistra pierderi de 18.055 de lei şi datorii de 3,2 milioane de lei. În 2014 cifra de afaceri era de 3,3 milioane de lei, profitul 162.461 de lei, iar datoriile 3,3 milioane de lei.

 

Vinovaţii accidentelor de muncă sunt trecuţi cu vederea

În ultimii ani, niciun angajator nu a fost pedepsit penal pentru accidentele de muncă care s-au întâmplat din vina sa. Cele mai multe accidente se petrec pe şantiere şi în pădure.

Într-un singur an, 2016, 11 oameni implicaţi în accidente de muncă şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe accidente de muncă, 15, s-au înregistrat în luna iunie, când lucrările de construcţie şi cele forestiere sunt în toi.

Mulţi dintre angajatori încearcă să mascheze aceste accidente de muncă, încă de când cer ajutorul la 112. De multe ori, cei care sună la 112 pentru a cere ajutor spun că muncitorilor li s-a făcut rău.

A fost şi cazul accidentului înregistrat anul acesta în luna iunie, la producătorul de benzi zincate Betak. În acest accident a fost implicat un tânăr din Carei, care muncea la o firmă naţională şi internaţională de transport din Satu Mare. Acesta a venit în Bistriţa pentru a încărca TIR-ul pe care-l conducea.

Înainte de a porni la drum, şoferul s-a gândit să verifice autotrenul, însă în timp ce verifica TIR-ul, a explodat o pernă de aer, rănindu-l grav pe bărbat. Angajaţii Betak au sunat la 112 şi au anunţat că bărbatul ar fi leşinat, deşi era clar că era vorba despre un accident de muncă.

Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, unde a făcut mai mule stopuri cardio-respiratorii. În cele din urmă, a doua zi, bărbatul a decedat.

Deşi s-a încercat mascarea incidentului, chiar în ziua cu pricina s-au sesizat inspectorii ITM BN, care au deschis o anchetă.

Un alt caz răsunător a avut loc în toamna anului trecut, la producătorul de alcool Salix. Un bărbat de 52 de ani din Bistriţa a murit în urma unui accident stupid, petrecut tocmai când îşi prelungea concediul medical.

Acesta a mers la fabrică pentru a-şi prelungi concediul medical. Ajuns la fabrică, acesta a trecut pe la departamentul de resurse umane, iar ulterior a intrat în unitatea de producţie pentru a-şi saluta colegii.

După ce a petrecut câteva minute de vorbă cu colegii, una dintre cuvele în care se prepara alcoolul a explodat, iar bărbatul a fost stropit cu alcool fierbinte. Bărbaul a suferit arsuri de gradul II pe 50% din suprafaţa corpului şi a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde s-a stins câteva zile mai târziu.

De acest accident de muncă s-a aflat abia câteva zile mai târziu, după ce s-au sesizat jurnaliştii din Iaşi, care îşi îndreptaseră atenţia asupra acestui caz, după ce bărbatul a fost refuzat de mai multe spitale din ţară, specializate în arşi.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.