Prejudicii în valoare de peste 5 milioane de lei a descoperit Curtea de Conturi, în urme verificărilor efectuate în anul 2016, la 31 de administraţii publice locale din Bistriţa-Năsăud, cinci ocoale silvice şi la SC Aquabis SA.

Jumătate din suma totală a prejudiciilor, peste 2,2 milioane lei, a fost constatată de inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Târlişua, condusă de Vlăduţ Purja. Urmează Primăria Nimigea, condusă de Vasile Runcan, Primăria Şieuţ – Ioan Dedean şi Primăria Galaţii Bistriţei condusă de Vasile Găurean. Prejudiciile înregistrate de aceste administraţii locale au un numitor comun: acordarea la licitaţii contracte de lucrări firmei care a avut cel mai mare preţ, nu celei care a avut preţul cel mai scăzut, conform legii.

 

În cadrul acţiunilor de control efectuat de inspectorii Curţii de Conturi în 2016, aceştia au verificat modul de utilizare a fondurilor alocate unităţilor administrativ-teritoriale (primăriilor) de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru modernizarea drumurilor de interes local clasificate şi alimentarea cu apă. De asemenea s-a vizat situaţia, evoluţia şi modul de gestionare a patrimoniului unităţilor administrativ teritoriale aflate în administrarea ocoalelor silvice, dar şi legalitatea contractării sau garantării, precum şi a utilizării şi rambursării finanţărilor rambursabile la nivelul primăriilor. Practic Curtea de Conturi a verificat activităţile aferente ale primăriilor pentru anii 2014 şi 2015.

„Numărul mare de nereguli consemnate în actele de audit şi control şi neacordarea unui certificat de conformitate, denotă serioase disfuncţionalităţi în sistemul finanţelor publice locale, generate de multiple cauze, atât interne, cât şi externe: personal insuficient şi cu slabă pregătire profesională, salarizare neatractivă, din administraţia locală pentru personalul calificat, neorganizarea şi neimplementarea sistemului de control intern/managerial în unităţile administrativ-teritoriale”, se precizează în raportul Curţii de Conturi.

 

Prejudiciu record: peste 2,25 milioane lei

Cel mai mare prejudiciu a fost constatat la Primăria Târlişua, condusă de primarul Vlăduţ Purja. Aici suma se ridică la 2.251.000 lei. Cea mai mare parte, în valoare de 2.144.000 lei provine din caza nerespectării prevederilor legale la o procedură de achiziţie. Mai precis este vorba despre licitaţia organizată de Primăria Târlişua în 2014 pentru modernizarea drumului comunal C38D, unde contractul a fost atribuit potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, ofertantului cu preţul cel mai mare prin descalificarea pentru motive formale a ofertantului cu preţul cel mai redus.

Contractul respectiv, în valoare de peste 8,34 milioane lei (aproape 1,9 milioane euro) a fost atribuit de administraţia locală din Târlişua asocierii Mis Grup SRL şi Îndemînarea Prodcom SRL.

În acest caz, inspectorii Curţii de Conturi au dispus Primăriei Târlişua să ia măsuri şi să asigure ca lucrările de modernizare a drumului comunal mai sus amintit se vor încadra la nivelul preţului de 6.240.932,11 lei fără TVA, suma care reprezintă preţul cel mai scăzut ofertat la licitaţie. De asemenea, primăria trebuie să restituie la bugetul de stat sumele plătite nelegal din fondurile alocate UAT Târlişua pentru modernizarea drumului comunal DC 38D.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au constatat prejudicii în valoare de 91.000 lei la bugetul local al comunei, suma reprezentând debite, penalităţi de întârziere, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de executare silită urmarea neachitării în termen a obligaţiilor contractuale. Estul abaterilor sunt nesemnificative, cuprinse între sume de o mie lei şi 8.000 lei.

Raportul Curţii de Conturi a fost atacat de Primăria Târlişua, în instanţă, în luna noiembrie 2016.

 

Nimigea, juma’ de milion de lei

Pe locul doi în clasamentul prejudiciilor constatate de inspectorii Curţii de Conturi se află Primăria Nimigea, unde totalul se ridică la suma de 565.000 lei. Întreaga sumă provine tot de pe urma unei licitaţii, organizată de Primăria Nimigea şi tot din cauză că, potriivit inspectorilor Curţii de Conturi, administraţia locală nu ar fi respectat prevederile legale de atribuire a contractului ofertantului care a avut preţul cel mai scăzut. Din contră contractul a fost atribuit celei mai piperate oferte. În acest caz este vorba de Frasinul SRL, care a avut o ofertă de peste 3,8 milioane lei. Cea mai mică ofertă a aparţinut LDP SA, care s-a ridicat la circa 3,1 milioane lei, urmată de cea a Dimex 2000 Company SRL – circa 3,25 milioane lei. Atât LDP, cât şi Dimex au contestat rezultatul licitaţiei la CNSC, însă Consiliul a dat dreptate doar firmei clasată pe locul al doilea, cea a LDP fiind respinsă. Dar în acelaşi timp, CNSC a dispus reluarea procedurilor şi reevaluarea ofertelor. A urmat o nouă contestaţie, care în final a fost retrasă de contestatar. Prin urmare câştigător a rămas tot Frasinul SRL.

Acum Curtea de Conturi a dispus ca Primăria Nimigea să ia măsuri care să asigure realizarea investiţiei la nivelul preţului cel mic, de circa 3,1 milioane lei, fără TVA.

De asemenea, inspectorii Curţii au cerut stabilirea întinderii prejudiciului cauzat instituţiei prin încredinţarea contractului de achiziţie publică cu nerespectarea prevederilor legale, înregistrarea în evidenţa contabilă şi luarea măsurilor de recuperare a acestui conform legilor în vigoare. În plus, administraţia locală este obligată să dispună măsuri legale în vederea inventarierii investiţiilor în curs finanţate prin PNDL şi asigurarea valorificării rezultatelor potrivit dispoziţiilor legale.

Evident ca administraţia locală nu este de acord cu constatările inspectorilor Curţii de Conturi şi a atacat în instanţă raportul.

vasile runcan

Şieuţ, se apropie de jumătate de milion

Locul al treilea după mărimea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi este ocupat de Primăria Şieuţ, condusă de Ioan Dedean, unde suma se ridică 479.000 lei.

Potrivit raportului, prejudiciul în valoare de 449.000 lei este cauzat tot de nerespectarea prevederilor legale cu privire la stabilirea rezultatului unei licitaţii, şi în acest caz contractul fiind atribuit ofertantului cu preţul cel mai mare. Este vorba despre modernizarea drumului comunal DC 12A, iar firma căreia i s-a atribuit respectivul contract a avut o ofertă în valoare de 2,33 milioane lei.

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit în timpul verificărilor şi abateri financiar contabile în valoare de peste 1,9 milioane lei. Printre acestea se numără neconcordanţele între datele din evidenţa contabilă şi posturile din bilanţul contabil – 296.000 lei, raportări eronate în conturile de execuţie bugetară din anii 2014 şi 2015 – 296.000 lei, neînregistrarea în evidenţa contabilă a mijloacelor fixe corporale de natura investiţiilor, deşi acestea au fost recepţionate şi puse în funcţiune – 1.183 lei, etc.

Potrivit raportului, „abaterile constate se află în curs de valorificare”.

 

Galaţii Bistriţei, aproape 350.000 lei.

Locul patru este ocupat de Primăria Galaţii Bistriţei, condusă de Vasile Găurean, unde inspectorii Curţii de Conturi au constatat prejudicii în valoare de 348.000 lei.

Potrivit raportului, 300.000 lei provin din cauza atribuirii unui contract de lucrări scos la licitaţie pentru modernizarea drumului comunal DC 16 şi a unei străzi vicinale, ofertantului care a avut cel mai mare preţ, în timp ce ofertantul cu preţul cel mai scăzut a fost eliminat din competiţie.

Alţi 48.000 lei provin de pe urma unor lucrări acceptate la plată şi neefectuate.

Inspectorii Curţii de Conturi a cerut luarea de măsuri din partea autorităţii locale prin care să asigurarea realizarea integrală a investiţiei la nivelul preţului de 1,37 milioane lei.

În luna octombrie 2016, Primăria Galaţii Bistriţei a atacat în instanţă raportul Curţii de Conturi, procesul fiind deja în curs de judecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.