Primăriile de orașe se văd nevoite să se împrumute cu sume frumușele de la bănci chiar și pentru a accesa fondurile europene. Este vorba despre cofinanțările de la proiectele finanțate de Uniunea Europeană, pentru care, se pare nu sunt bani. În această situație se află Primăria municipiului Bistrița, Primăria orașului Beclean, dar și Primăria orașului Năsăud.

Chiar și fondurile europene par să fi devenit o povară pentru primăriile din județ. Acestea se văd nevoite să se împrumute de la bănci până și pentru a suporta cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Trei primării de oraș din patru vor să se împrumute pentru a putea contribui cu cei 1-5-10%. Primăria Bistrița se împrumută cu o sumă uriașă și anume 49 de milioane de lei, în timp ce Primăria Beclean ar avea nevoie doar de 9 milioane de lei, iar Primăria Năsăud de doar 6 milioane de lei.

Să o luăm cu începutul. De cea mai mare sumă are nevoie Primăria Bistrița, care, culmea a mai luat un credit similar în urmă cu câțiva ani. Municipalitatea se va împrumuta de 49 de milioane de lei, fiind deja organizată o licitație în acest sens.

Potrivit documentației licitației, creditul ar urma să se întindă pe 20 de ani. Banii ar urma să fie folosiți pentru cofinanțarea investițiilor de interes public local finanțate din fonduri europene, aflăm din caietul de sarcini. Este vorba despre 24 proiecte finanțate din fonduri europene.

Creditul este unul atipic, linia de finanțare fiind una de tip „revolving”. Acesta îi permite Primăriei Bistrița să retragă bani oricând dorește, dar și să achite, de exemplu, doar dobânda aferentă creditului nu și o rată.

Cei 7 milioane de lei s-au transformat în 49 într-un an

„Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a rambursa integral sau parțial linia de credit oricând pe durata liniei de finanțare, fără perceperea nici unor costuri, comisioane sau orice alte taxe de rambursare anticipată, indiferent de sursa de rambursare anticipată”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Ideea unui nou credit este vehiculată încă din anul 2018, însă valoarea acestuia urma să fie mult mai mică. Printre proiectele unde Primăria trebuie să sară cu sume importante se numără și cele de reabilitare termică a blocurilor.

„Dacă lucrurile nu se vor schimba, vom ajunge în curând ca, din bugetul propriu, să nu mai putem face nicio investiție. Eu sper totuși să se schimbe lucrurile, să se schimbe cota de transfer către bugetul local, dar avem la îndemână varianta de a lua credit pentru proiectele de finanțare europeană, pentru completare. În cazul proiectelor pe care le avem de reabilitare termică la blocurile de locuințe, iar contribuția noastră este importantă. Recuperarea banilor de la cetățeni se face prin taxe impuse pe parcursul a 3-5-7 ani, în funcție de valoare, deci acest credit vine să acopere perioada în care avem perioada de proiectare”, explica primarul Ovidiu Crețu în urmă cu fix un an.

Tot atunci, Crețu preciza că valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile și neeligibile pentru cele 10 proiecte care sunt în execuție anul acesta ajungea la 7,3 milioane de lei. Atunci primarul vorbea de un împrumut pe maxim 10 ani.

Între timp, valoarea creditului a crescut de 6 ori, iar perioada de creditare s-a dublat. Și numărul proiectelor cofinanțate a crescut de la 10 la 24.

Banca lui Țiriac a mai împrumutat Primăria cu 40 de milioane

Primăria Bistrița a mai contractat un credit, pe care încă îl rambursează. La începutul anului 2014, municipalitatea bătea palma cu Unicredit Țiriac pentru un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei.

Acesta trebuie returnat în 10 ani, adică până în 2024, când Ovidiu Crețu nici nu mai este la Primăria Bistrița. Numai dobânda acestui credit ajunge la 10 milioane de lei.

Jumătate din acest împrumut, adică 18 de milioane de lei au mers pe pârtia de schi din Wonderland. Au mai mers 10 milioane de lei pentru Parc Industrial Bistrița Sud și alte 10 milioane de lei pentru anveloparea blocurilor. Podul Berăriei a înghițit și el două milioane de lei.

Primăria Beclean se împrumută cu 9 milioane de lei

Și Primăria Beclean se împrumută pentru a-și putea asigura contribuțiile proprii la proiectele finanțate din fonduri europene. Aceasta a organizat deja o licitație în acest sens, la care, culmea, nu s-a prezentat nimeni.

Creditul are o valoare de 9 milioane de lei, perioada de rambursare fiind de 156 de luni, adică de 13 ani. Una dintre condițiile Primăriei Beclean a fost ca acest credit să poată fi rambursat oricând, fără perceperea niciunui comision, costuri sau alte taxe de rambursare.

Ca și Primăria Bistrița și Primăria Beclean are nevoie de această sumă pentru a asigura cofinanțarea pentru proiectele din exercițiul financiar 2014-2020. Primăria Beclean urmează să retragă suma în următoarele 24 de luni de la semnarea contractului.

Suma cea mai mare ar urma să fie retrasă în 2020. Atunci vor fi retrase 6 milioane de lei, în trei tranșe.

„Destinație: Pentru finanțarea investițiilor de interes public privind aprobarea contractării unei finanțări nerambursabile interne necesare asigurării contribuției la proiectele fianțate din fonduri structurale ale Uniunii Europene din perioada de programare 2014-2020”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Primăria Năsăud, împrumut mai modest

Și Primăria Năsăud are de gând să se împrumute, tot pentru a suporta cofinanțarea la anveloparea blocurilor, finanțată din fonduri europene. Dacă în cazul Primăriei Bistrița și Primăriei Beclean deja s-a ajuns la licitații publice pentru identificarea unei unități bancare care să fie dispusă să acorde împrumuturile, la Năsăud totul este încă în stadiul de discuție.

În prima fază, contabilul Primăriei Năsăud a sugerat un credit în valoare de trei milioane de lei, care să asigure finanțarea pentru anveloparea bloculurilor. Primarul Mircea Romocea a spus însă în ședința de Consiliu Local în care s-a discutat acest aspect că creditul va fi mult mai mare.

Asta pentru că se ia în calcul și cofinanțarea celorlalte proiecte pe fonduri europene aprobate. Este vorba în principal de reabilitarea unor străzi din Năsăud, dar și un complex sportiv și un proiect de mobilitate urbană. Valoarea vehiculată a creditului ar fi de 6 milioane de lei, dintre care 3 milioane de lei ar reprezenta doar cofinanțarea pentru anveloparea blocurilor de locuințe.

Deocamdată totul se rezumă la discuții în cazul Năsăudului, mai ales că contabilul șef al instituției a precizat în aceeași ședință de Consiliu Local că Primăria Năsăud nu poate suporta o rată lunară mai mare de 100.000 de lei.

„Trebuie suportate cheltuielile cu salariile, întreținerea orașului, funcționare, iar rata de credit pentru toate creditele care le vom lua nu poate depăși 100.000 de lei pe lună. Astfel nu vom putea susține cheltuielile de funcționare ale orașului. La un credit de 6 milioane de lei simulat în urma solicitării la o bancă, pe o perioadă de 15 ani, rata va fi de 68.000 de lei pe lună, plus actuala rată pe care o avem, va fi aproape 98.000 de lei prin 2026. Va trebui să fim foarte atenți la ce credite luăm și pentru ce investiții”, a explicat în urmă cu câteva luni în ședința legislativului năsăudean, contabilul Primăriei Năsăud, Stoian Gheorghe.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.