Poți să fii o persoană foarte corectă în viață și tot te trezești cu o amendă. Dacă în timp ce conduceai nu ai realizat că ai apăsat cam mult pedala de accelerație și ai cam întrecut limita cu vreo 20 km/oră, ghinion. Sau în cazul în care mai faci lucruri ca “nu plătesc biletul de autobuz că nu mă prinde nimeni”, iată că de nicăieri apare controlul și te prinde în fața faptului împlinit. 

Agentul constatator îți explică opțiunile disponibile, timp în care prin mintea ta trec fulgerător două idei: 1. fug sau 2. atac procesul-verbal de sancționare a contravenției în instanță, cu ajutorul unui avocat Cluj sau orice alt oraș, indiferent dacă ești îndreptățit sau nu. Știi că măcar asta îți va suspenda executarea amenzii, măcar până primești salariul.

Agentul dă din cap, după ce te privește consternant și se gândește “Of, generația asta.”. Ție în momentul ăla ți se aprinde beculețul că el de fapt nu ți-a făcut proces-verbal. Poți pleca? Răspunsul e nu și mai jos vei afla de ce. 

Ce se întâmplă dacă procesul-verbal nu este redactat pe loc

Conform OG nr.2/2001 o contravenție se constată ca amendă printr-un proces-verbal de sancționare a contravenției încheiată de agenți constatatori. Prin asta înțelegem că procesul-verbal marchează existența raportului juridic contravențional. Acesta este de fapt unicul act ce dovedește că a avut loc o contravenție. Deci dacă nu a fost nimeni prin preajmă care să constate contravenția când ai comis-o sau i s-a terminat pixul polițistului, scapi de amendă? Pe scurt, nu.

Mai mult decât atât, pe baza Deciziei nr.4/2017 ICCj precizează că “polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla polițistul rutier”. Deci chiar dacă nu vezi mașina poliției stând la pândă în trafic, tot poți primi amendă. Deci e bine să fii precaut și să eviți astfel de situații.

Ce poate atrage nulitatea procesului-verbal

Doar 4 factori ce lipsesc de pe procesul-verbal îi pot aduce nulitatea absolută și anume numele și prenumele agentului constatator, numele, prenumele și codul tău numeric personal, fapta săvârșită și data, semnătura agentului. Aceasta poate fi invocată de către oricine are interes, cum ar fi instanța sau alte părți, oricând – atât în primă instanță, cât și în căile de atac.

În cazul nulității relative, poți avea câștig de cauză cu ajutorul unui avocat din Cluj, deoarece “În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni” sub sancțiunea nulității procesului-verbal”. Deci dacă polițistul a redactat un proces verbal de-ți vine să-l pui în ramă, însă nu a menționat de dreptul de a face obiecțiuni, poți să ataci procesul verbal în instanță, cu ajutorul unui avocat din Cluj profesionist, cu experiență în dreptul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.