Site-urile primăriilor au date incomplete şi neactualizate

Pe portalul judeţului Bistriţa-Năsăud – www.portalbn.ro – subpaginile de unde ar trebui să aflăm informaţii care fac referire la activitatea autorităţilor locale sunt neactualizate.
Chiar dacă unele primării bistriţene au şi pagini de web proprii, acestea sunt la fel de neactualizate. În multe cazuri, pe aceste pagini nu se regăsesc nici măcar declaraţiile de avere şi interese ale funcţionarilor administraţiei locale, dar nici ale consilierilor locali sau ale primarului.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a implementat anul trecut un sistem informatic, proiect în valoare de peste un milion de euro, finanţat prin Programul Sectorial Regional, Domeniul major de intervenţie 2 – „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”. Finanţarea nerambursabilă acordată este de circa 3,56 milioane de lei.
La acest sistem informatic au aderat şi primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud, ale căror site-uri găzduiesc, sau mai bine spus ar trebui să găzduiască informaţii despre acţiunile reprezentanţilor administraţiilor locale respective. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, informaţiile sunt mai mult decât sumare şi la această dată, şi nu se face lumină absolut deloc în mintea celui care ar vrea să afle mai multe despre activitatea primăriilor cu pricina ori legat de ceea ce au agonisit unii aleşi locali.

Informaţii neactualizate sau inexistente

Majoritatea primăriilor au publicate numele primarilor şi, pe ici pe colo, câte un CV al acestora. Partea proastă este că aceste CV-uri nu pot fi însă descifrate, aşa că rămân o enigmă pentru curioşi.
Cât priveşte numele celor care prestează zilnic în administraţiile locale din judeţul nostru şi declaraţiile lor de avere şi interese… e un talmeş-balmeş. Asta în cazul în care ele şi există. Nici despre consilierii locali nu aflăm mare lucru. În cele mai multe cazuri nu este menţionată apartenenţa politică a acestora, declaraţii de avere nu prea sunt sau dacă există sunt doar parţiale, adică doar cele de interese, ca în cazul consilierilor locali de la Lechinţa. Aici sunt publicate pe 2009 doar declaraţii de interese, nu şi de avere deşi, conform legii, ambele trebuie reactualizate anual. Din acest punct de vedere, situaţia se arată mai gravă în cazul consilierilor locali din comuna Coşbuc, unde declaraţiile de avere şi interese datează din anul 2008.
Situaţie oarecum similară şi în cazul comunei Livezile. Aici CV-ul primarului Olimpiu Neamţ nu poate fi înţeles. Pe această subpagină dedicată Primăriei Livezile nu există numele funcţionarilor care prestează în administraţia locală şi nici declaraţiile lor de avere şi interese. În ceea ce priveşte consilierii locali, acestora le putem descoperi doar numele, fără însă a le fi menţionată declaraţiile de avere şi interese. Nici despre activitatea Consiliului local nu aflăm prea multe, întrucât nu sunt afişate decât două procese verbale de şedinţă din 2010.
Totuşi dacă insistăm şi căutăm pe internet, găsim o pagină de web a Primăriei Livezile – https://primarialivezilebn.ro . Aici, spre deosebire de portalul judeţului găsim un CV lizibil al primarului Olimpiu Neamţ, dar şi apartenenţa politică a aleşilor locali livezeni. Dar cam atât, fiindcă declaraţiile de avere şi interese ale angajaţilor, consilierilor locali, inclusiv cele ale primarului sau secretarului rămân nişte necunoscute dintr-o ecuaţie.
Şi pentru că tot am amintit despre activitatea consilierilor locali, nici în cazul altor primării activitatea aleşilor locali nu este reflectată în subpaginile dedicate administraţiilor locale, activitate care ar trebui să reiasă din întrunirile Consiliilor locale, publicarea hotărârilor adoptate şi a proceselor verbale de şedinţă. Însă aceste documente sunt foarte rare, iar dacă ne-am lua după numărul acestora am putea deduce foarte uşor că şedinţele ordinare ale Consiliilor locale au loc o dată sau de două ori pe an, cel mult.

Primarul Ţărmure, cică ar fi edilul… Năsăudului

Accesând subpagina Primăriei Căianu Mic am avut parte de o surpriză cât casa. Aici aflăm că primar este Ioan Ţărmure, dar citind informaţiile publicate în dreptul numelui său reiese nici mai mult nici mai puţin că domnia sa a fost în perioada 1989 – 1996 şi din 2000 până în prezent primar al … oraşului NĂSĂUD.
Totuşi, spre deosebire de alte subpagini, pe cea a Primăriei Căianu Mic se pot vedea declaraţiile de avere şi interese ale angajaţilor instituţiei, ca şi pe cele ale consilierilor locali şi a primarului, deşi acestea datează din 2010. Oricum însă sunt mai recente decât în alte cazuri.

Nici la primăriile de oraşe nu este diferită situaţia

Subpaginile dedicate primăriilor celor patru oraşe din Bistriţa-Năsăud au şi ele destule goluri pe portalul judeţului. Un simplu click pe Primăria Bistriţa te trimite direct pe site-ul propriu al administraţiei locale, unde, în general, informaţiile sunt bine structurate şi actualizate.
Nu la fel putem spune despre subpagina Primăriei Năsăud de pe portalul judeţului unde, spre deosebire de pagina proprie de web – www.primarianasaud.ro -, informaţiile sunt puţine şi mai ales neactualizate. În schimb, pe www.primarianasaud.ro datele sunt, în general, la zi.
Sărăcie mare este şi pe subpagina Primăriei Beclean. Aici lipsesc cu desăvârşire declaraţiile de avere ale funcţionarilor şi ale aleşilor locali. Pe pagina de web proprie în schimb datele stau însă puţin altfel. Aici este precizată componenţa Consiliului Local, există declaraţiile de avere ale aleşilor locali, completate în 2010, în schimb nu se poate afla nimic despre angajaţii administraţiei locale. Nici despre activitatea consilierilor locali nu sunt informaţii, singurele hotărâri adoptate de aleşi datând din 2007.
În ceea ce priveşte Primăria Sângeorz-Băi, pe portalul judeţului avem şi în acest caz informaţii sumare. De aici aflăm că primar este Roland Venig, fără să existe un CV, luăm la cunoştinţă numele angajaţilor din administraţia locale şi despre averile acestora, declaraţiile de avere fiind completate în 2010, şi despre componenţa şi coloratura politică a Consiliului Local. Nici pagina de web a Primăriei Sângeorz-Băi – www.singeorz-bai.ro – nu este mai generoasă, aici multe dintre subpagini fiind încă în construcţie.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.