La ultima rectificare bugetară, Primăria Bistrița a fost nevoită să aloce 100.000 de lei pentru Poliția Locală, mai exact pentru plata salariilor din ultimul an ale polițiștilor locali dați afară de fosta administrație. Cei trei și-au căutat dreptatea în instanță, cu mai multe procese, și au câștigat.

Consilierii locali au votat săptămâna trecută alocarea a 100.000 de lei Poliției Locale, în cadrul proiectului de rectificarea bugetară. Banii nu vor merge pe cheltuieli sau investiții, ci pe plata salariilor a trei polițiști locali, dați afaraă de fosta administrație. Aceștia și-au căutat dreptatea în instanță și au câștigat.

„Se majorează cu 100.000 de lei cheltuielile salariale ale Poliției Locale, ca urmare a sentinței civile nr. 358F/2020”, se arată în proiectul de rectificarea bugetară, aflat pe masa consilierilor locali săptămâna trecută.

Totul a început în primăvara anului 2019, când Consiliul Local a votat modificarea organigramei Poliției Locale, în sensul desființării compartimentului de pază și mutarea a 15 polițiști care își desfășurau activitatea în birouri, în stradă.

Astfel, cinci persoane care păzeau clădirile Primăriei Bistrița și-au pierdut locul de muncă, întrucât posturile le-au fost desființate. La compartimentul pază au mai rămas două posturi, care au fost scoase la concurs.

Au mai fost scoase la concurs patru posturi la Ordine Publică, astfel că cei 5 polițiști locali, dacă participau la concurs și reușeau să obțină note bune puteau rămâne în sistem.

Polițiștii locali care și-au pierdut locul de muncă au participat, însă, doar la concursul scos pentru cele două posturi de pază, doi dintre ei fiind reangajați, după ce au reușit să câștige concursul.

Ceilalți trei nu s-au mulțumit cu posturi la Ordine Publică, pentru care mai trebuiau să dea și concurs, astfel că și-au căutat dreptatea în instanță. Primul proces a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud la mijlocul anului trecut, polițiștii cerând în prima fază suspendarea hotărârii de Consiliu Local, în baza cărora fuseseră concediați.

Trei procese = 100.000 de lei

Cei trei polițiști locali au trecut prin trei procese pentru a-și putea recupera joburile ocupate în perioada 2012-2019, 2011-2019 și respectiv 2007-2019. Primul proces a fost pierdut la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a respins cererea de suspendare a actului administrativ, considerând că nu este un caz bine justificat.

Polițiștii locali nu s-au lăsat și au mers mai departe la Curtea de Apel Cluj, care a casat decizia tribunalului și a suspendat hotărârea de Consiliu Local, în baza căreia cei trei au rămas fără job.

În cel de-al doilea dosar, cei trei au cerut anularea hotărârii de Consiliu Local. Cauza a fost înregistrată în toamna anului trecut, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat în primăvara acestui an. A decis anularea hotărârii de Consiliu Local, iar Curtea de Apel Cluj, unde a ajuns apoi dosarul, a menținut soluția dată la Bistrița.

Cât de fușărit a fost proiectul de hotărâre observă inclusiv judecătorii, care notează în motivarea sentinței că hotărârea nu cuprinde nici măcar motivele pentru care a fost adoptată.

„Absența motivării actului administrativ atacat constituie o încălcare a principiului statului de drept, a dreptului la o bună administrare și o încălcare a obligației constituționale a autorităților administrative de a asigura informarea corectă a cetățenilor asupra problemelor de interes personal al acestora. Prin urmare, aceste aspecte pun în discuție însăși legalitatea hotărârii atacate, constituind o împrejurare de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ”, se mai arată în motivarea sentinței.

Hotărârea nu a avut nici raportul Comisiei Economice, proiectul fiind adoptat practic cu încălcarea dispozițiilor legale. Cel mai important proces, în care a fost contestată decizia de concediere și putea avea drept rezultat reprimirea celor trei la muncă a fost înregistrat în toamna anului trecut. Procesul a fost însă suspendat, până la soluționarea primelor două. În toamnă aceasta s-a reluat însă, iar la mijlocul lunii octombrie, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o primă sentință în acest caz, dându-le dreptate polițiștilor locali.

Practic, decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud s-a bazat în mare parte pe celelalte două sentințe, în special pe cea care presupune anularea hotărârii: „Tribunalul reține că prin Sentința nr. 82/27.03.2020 pronunțată de Tribunalul Bistrița Năsăud rămasă definitivă prin Decizia nr.967/2020 a Curții de Apel Cluj, Hotărârea nr. 59 /28.03.2019 a fost anulată. Prin urmare, dacă hotărârea a fost anulată, ea nu poate produce efecte juridice; desființarea actului în baza căruia s-a procedat la reducerea posturilor din organigramă, operațiune ce a determinat adoptarea deciziilor de concediere, antrenează efecte substanțiale în privința contestației măsurii de concediere pendinte, fundamentul concedierii dispărând. Premisa concedierii anihilându-se pe cale judecătorească, rămâne de conchis că, nemaisubzistând ipoteza legală a desființării posturilor din organigramă prin restructurarea dispusă prin Hotărârea de Consiliu Local ale cărei desființată judecătorește, contestația deciziei de concediere în discuție se impune a se soluționa favorabil, revenindu-se la situația anterioară adoptării Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr.59/28.03.2019 ”, se arată în motivarea sentinței pronunțate luna trecută de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Primăria nu a atacat decizia și a alocat banii pentru salariile restante

Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au hotărât ca decizia de anulare din luna iunie a anului 2019 să fie anulată. De asemenea, au obligat Primăria Bistrița și Poliția Locală să-i reintegreze pe cei trei pe posturile ocupate anterior emiterii deciziilor de concediere anulate și să plătească fiecărui reclamant o despăgubire egală cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate la data concedierii și până la reintegrarea efectivă în muncă.

Deși decizia a putut fi contestată, Primăria Bistrița nu a făcut acest lucru, iar la rectificarea bugetară din această toamnă a preferat să aloce bani pentru plata polițiștilor locali pentru ultimul an în care nu au fost la muncă: 100.000 de lei, sumă care se împarte la trei.

Noul primar Ioan Turc a reacționat vis-a-vis de această problemă în luna august a acestui an, pe vremea când încă nu ocupa fotoliul de edil. Acesta spunea la acea dată: „Viceprimarul Niculae a fost ridiculizat de două instanțe judecătorești, care i-au anulat definitiv decizia trecută en-fanfare, în 2019, prin Consiliul Local Bistrița, cu care concedia 3 polițiști locali, în numele unei pretinse reorganizări. Primăria municipiului e obligată acum să-i reangajeze și să le plătească retroactiv salariile, imaginea instituției aflate în slujba cetățeanului fiind serios șifonată”.

La acel moment, Ioan Turc ridica o problemă puțin controversată: ce ar fi dacă cei care fac astfel de greșeli și promovează astfel de acte ar plăti din buzunarul lor. Această întrebare a fost pusă viceprimarului Cristian Niculae de către un jurnalist, iar răspunsul fostului viceprimar a fost că va promova o nouă hotărâre de Consiliu Local prin care va cere din nou concedierea celor trei. Nu a mai apucat să facă acest lucru, Primăria Bistrița schimbându-și culoarea politică.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Sa le fie rusine celor ce au făcut acesta manevra cu acești oameni ,sa văzut purul adevar dat de Tribunalul Bistrita si Curtea de Apel .Ce sa zic halal răspuns a dl Nicolae ,daca ies primar prin HCL îi dau din nou afara .Dar a fost el dat afară ca ultimul om ,dovada ca nu a fost votat de oameni .Asa ca Nicolae ai vrut restructurare cu acești oameni ,Dumnezeu tea restructurat pe tine .Felicitari dl Primar Ioan Turc ca ati luat atitudine față de acești oameni ,se vede ca respectați o hot a unei Instituții Judecatoresti .Mult succes in calitate de Primar ,este mult de muncă, si este foarte greu sa va scăpați de caracatița PSD .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.