În general politicienii români au venituri destul de bune în raport cu cetăţenii de rând ai acestei ţări. Există însă cazuri în care partenerele de viaţă au venituri mai mari decât soţii lor.
În mare parte, soţiile politicienilor bistriţeni nu se pot lăuda cu venituri mai mari decât cele ale soţilor lor, însă există câteva excepţii.

La nivel naţional ziariştii au depistat cazuri în care soţiile unor politicieni români au avut sau au venituri mai mari decât soţii lor, ele fiind implicate în generale în variate business-uri, indiferent dacă au sau nu vreun talent în acest sens.
Ziarul Libertatea, spre exemplu, scria în aprilie anul acesta despre veniturile înregistrate de Valentina Pelinel, soţia deputatului Cristian Boureanu, care a câştigat anul trecut aproximativ 80.000 euro din drepturi de autor şi prezentări de modă. Asta în timp ce deputatul a adunat doar circa 13.000 euro din îndemnizaţia de parlamentar.
Un alt caz este cel al Adinei Văleanu, soţia liderului PNL Crin Antonescu, care din postura sa de europarlamentar şi din activităţi de consultanţă a încasat, tot în 2010, 138.000 de euro. În calitate de senator, Crin Antonescu a înregistrat anul trecut un venit de circa 15.000 de euro.

Aproape la egalitate

În ceea ce priveşte veniturile partenerelor de viaţă ale politicienilor bistriţeni, acestea sunt destul de modeste raportat la exemplele date mai sus. Există câteva cazuri însă în care doamnele au încasat mai mulţi bani în 2010 faţă de jumătăţile lor care se îndeletnicesc cu politica.
Un astfel de caz ar fi Cristina Ciocan – soţia consilierului judeţean social-democrat Doru Ciocan. Angajată la „Apele Române”, de profesie inginer, doamna Ciocan a încasat anul trecut 32.442 lei, pe când consilierul judeţean a cumulat 30.958 lei, bani ce provin din activitatea depusă ca expert în cadrul ANRSC Bistriţa, colaborări ca inginer proiectant şi din îndemnizaţia sa de la Consiliul Judeţean.

În familia Popescu, doamna este şefa

Şi soţia lui Dorin Popescu a încasat anul trecut un salariu mai mare decât al consilierului judeţean. În timp ce acesta a avut un salariu de 18.000 de lei, bani ce provin din salariul său ca administrator al firmei SC Danmar Auto Club SRL, Mihaela Popescu a încasat 29.400 lei, ca angajată a Marfin Bank Bistriţa. Este foarte adevărat însă că Dorin Popescu nu menţionează în declaraţia sa de avere cuantumul îndemnizaţiei sale de consilier judeţean încasată în 2010.
Deşi este vechi într-ale politicii şi un om de afaceri cu state vechi, declaraţia de avere completată anul acesta de Dorin Popescu este destul de albă. Potrivit documentului postat pe site-ul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, familia Popescu deţine un teren agricol de 14.500, bănuim că este vorba de metri pătraţi, în Bistriţa, obţinut în 2002 prin donaţie, şi al cărui titular este Mihaela Popescu. Tot pe numele doamnei Popescu figurează şi un apartament în municipiu, obţinut tot prin donaţie.
În declaraţia de avere a consilierului judeţean figurează şi un credit în valoare de 23.346, însă nu ştim despre ce monedă este vorba – lei, euro sau dolari -, întrucât Popescu se dovedeşte a fi foarte neatent când vine vorba de astfel de amănunte. Oricum, creditul, a cărei valoare iniţială a fost se pare de 58.125 (lei sau valută) potrivit declaraţiei de avere completată în 2009, a fost contractat în anul 2007 şi are scadenţa în 2017.

Dana Găurean, cu 6.000 mai mult decât soţul său

Partenera de viaţă a fostului viceprimar al Bistriţei, actualmente consilier municipal liberal Florin Găurean a avut şi ea venituri cu mult mai mari decât soţul său. Dana Găurean a încasat anul trecut 36.225 lei, din postura de angajată a Şcolii de Arte şi Meserii „Sfânta Maria” Bistriţa – profesor inginer -, dar şi ca lector la Agenţia Judeţeană de Ocupare a forţelor de Muncă Bistriţa-Năsăud. Ca viceprimar, Florin Găurean a încasat în 2010 cu şase mii de lei mai puţin, mai precis 30.173 lei.

Primar la salarii în familia primarului – Ligia Creţu

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu a fost şi el devansat de consoartă în ceea ce priveşte veniturile din 2010. Potrivit declaraţiei sale de avere postată pe site-ul Primăriei Bistriţa, doamna Ligia Creţu a încasat per total anul trecut 54.075 lei, faţă de cei 35.367 lei încasaţi de Ovidiu Creţu. Din suma venitul total pe care doamna Creţu l-a obţinut în 2010, 45.474 lei provin din salariul încasat de la cabinetul său individual de medic de familie, iar 8.601 lei provin în urma activităţii sale ca medic la cabinetul medical şcolar al SAM „Sfânta Maria” Bistriţa.

Soţia preşedintelui CJ BN, venit dublu

Situaţia este similară şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, ale cărui venituri din 2010 au fost surclasate de cele ale soţiei sale, Georgeta Rusu.
Per total, doamna Rusu a înregistrat anul trecut venituri cumulate de 89.000 lei, în timp de soţul său a încasat un salariu de doar 45.543 lei ca preşedinte al CJ BN. Veniturile Georgetei Rusu provin din salariul încasat de la SC Montana Islaz SRL – 7.200 lei, din investiţii – 44. 800 lei, iar din activităţi agricole – 37.000 lei.

Ligia Botiş, soţie de fost ministru – prima în top

Şi cum cei din urmă vor fi cei dintâi, soţia lui Ioan Nelu Botiş, fost ministru al Muncii, a avut anul trecut venituri demne de invidiat. Ligia Botiş a câştigat în 2010, cumulat, 124.096 lei, sumă care defalcată se prezintă astfel: 22.200 lei din postura de doctorand al Universităţii tehnice Cluj-Napoca, 13.709 lei, ca expert al Asociaţiei „Partener Euroactiv”, iar 88.187 lei au fost încasaţi de la SC Mobil Construct în calitate de asociat unic al acestei firme.
Ioan Botiş a câştigat pe jumătate faţă de soţia sa, el având un salariu de 45.183 lei ca deputat, şi 18.709 lei încasaţi în perioada în care a fost ministru al Muncii.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.