Poliţia Locală pare să se numere printre instituţiile subordonate Primăriei Bistriţa în care se pompează sumele cele mai mari. După echipamente şi autoturisme nou-nouţe, Poliţia Locală va avea şi un dispecerat operativ de 3,7 milioane de euro. Banii vin, evident, de la bugetul local, după ce Primăria Bistriţa a constatat, ca în multe alte rânduri, că proiectul nu este eligibil pentru fonduri europene.

 

Un fost punct termic situat pe strada Gării, care a fost câştigat în instanţă de Primăria Bistriţa, urmează să fie transformat într-un dispecerat operativ pentru Poliţia Locală şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Deşi practic este vorba despre transformarea clădirii, costurile sunt uriaşe. Potrivit studiilor, întreaga investiţie se ridică la 16,3 milioane de lei, adică în jur de 3,7 milioane de euro.

Iniţial Primăria Bistriţa voia să realizeze acest obiectiv din fonduri europene, însă a ajuns la concluzia că proiectul nu este eligibil, aşa că va scoate bani din bugetul local pentru dispeceratul Poliţiei Locale.

macheta dispecerat politie locala

Justificarea aberantă a acestei investiţii

Potrivit legislaţiei, poliţia locală are dreptul să îşi înfiinţeze dispecerate proprii pentru coordonarea activităţii personalului propriu şi verificarea în baza de date a Ministerului Administraţiei şi Internelor, a persoanelor.

Poliţiştii locali bistriţeni ar avea nevoie de acest dispecerat operativ pentru identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supraveghere şi a persoanelor fără adăpost, cel puţin asta se spune în tema de proiectare a dispeceratului poliţiei locale.

„Înfiinţarea acestui dispecerat operativ va ajuta Poliţia Locală Bistriţa să acţioneze operativ pentru depistarea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost şi conducerea lor într-o locaţie unde să poată fi identificate aceste persoane şi luate măsurile care se impun în condiţiile legii. (…) Pentru reducerea infracţionalităţii şi pentru a răspunde cu promptitudine necesităţilor şi solicitărilor cetăţenilor este deosebit de necesar şi oportun înfiinţarea în zona obiectivelor menţionate a unui dispecerat operativ al Poliţiei Locale Bistriţa şi a unui grup sanitar public”, justifică specialiştii această investiţie.

Mai mult, nici locaţia aleasă pentru acest dispecerat nu este întâmplătoare, acesta urmând să fie situat pe strada Gării, aproape de Gara CFR şi autogară, locul pe unde cerşetorii, prostituatele şi persoanele fără adăpost pătrund în oraş.

Noul dispecerat al Poliţiei Locale va avea două birouri a câte 16 metri pătraţi, un grup sanitar pentru personal, cu cabină de duş, două săli de primire şi verificare a cetăţenilor cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi.

De asemenea, clădirea va mai avea un spaţiu de depozitare, un garaj pentru un autoturism, un spaţiu tehnic pentru central termică pe gaze naturale. Va fi amenajat şi un grup sanitar pentru cei aduşi de poliţişti, cu trei cabine de WC pentru bărbaţi, 5 pentru femei şi una pentru persoanele cu handicap locomotor.

„Spaţiile amenajate exterioare existente nu permit realizarea de lucrări de extindere faţă de suprafaţa construită existent, ca de exemplu eventualele trepte de acces ce vor fi dezvoltate către interiorul clădirii, iar documentaţia va cuprinde şi lucrări de refacere a amenajărilor exterioare, pentru rezolvarea circulaţiei pietonale corespunzătoare noilor funcţiuni, a rampelor de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. De asemenea, se va studia posibilitatea realizării terasei obiectivelor ca o terasă parţial circulabilă şi cu spaţiu verde”, se mai arată în documentele proiectului aprobat de Consiliul Local încă de anii trecuţi.

Dispeceratul operativ va fi dotat cu sistem de supraveghere în interior şi exterior, instalaţii de telecomunicaţii şi date cu legătură la sistemul integrat de comunicaţie al Primăriei Municipiului Bistriţa. Sistemul de supraveghere pentru interior va fi dotat cu minim 2 camere video, amplasate în cele două săli de primire, cu focalizare pe uşile de acces, iar pentru exterior sunt propuse minim 3 camere video de supraveghere, una fixă şi două mobile.

Pe acoperişul clădirii se doreşte amenajarea unei zone de odihnă, dar şi a unui loc de joacă pentru copii. Tot acolo vor fi amplasate şi panourile fotovoltaice.

masina politie locala

Poliţia Local, sacul fără fund…

Poliţia Locală pare să fie sacul fără fund al Primăriei Bistriţa. Doar anul acesta, municipalitatea a alocat pentru Poliţia Locală nu mai puţin de 6 milioane de lei. Deşi are 85 de poliţişti locali în subordine, Primăria Bistriţa dă nu mai puţin de 700.000 de lei pentru un contract de servicii de pază, transport valori de monitorizare sistem de alarmă.

Doar dacă privim la programul anual de achiziţii publice ne ia cu ameţeli. Poliţiştii locali cheltuiesc doar pe carburanţi aproape 115.000 de lei. Anul acesta, Poliţia Locală îşi reînnoieşte şi uniformele, operaţiune care costă 180.700 de lei.

Doar pentru şepci, şepcuţe, băşti, fesuri şi pălării, în total 6 tipuri de accesorii pentru protejat capul, Poliţia Locală cheltuieşte aproape 23.000 de lei. Pe cravate, fulare şi mănuşi se mai duc 6.000 de lei.

Anul acesta nu au fost ignorate nici dotările tehnice, pentru care s-au alocat 134.166 de lei. Aceşti bani merg pe echipament de transmisie de date wireless, un dispozitiv de înregistrare şi redare video, aparate de semnalizare acustică şi optică sau pe camere video.

Parcul auto se va îmbogăţi şi el o autospecială de 12.000 de euro, iar birourile cu un laptop de 4.000 de lei, două computere şi trei tablete de serviciu. Poliţia locală investeşte şi în pregătirea angajaţilor săi.

Pentru trei cursuri de formare a alocat, în total, 61.000 de lei. Pentru papetărie şi accesorii de birou, instituţia a alocat 11.200 de lei, iar pentru materiale de curăţenie 20.000 de lei.

Accesoriile pentru calculator mai umflă lista de cheltuieli cu 11.000 de lei, iar utilităţile, serviciile de cazare, taxele de drum pentru autovehicule şi serviciile juridice mai adaugă la cheltuieli peste 100.000 de lei.

Bugetul şi dotările mai mult decât decente şi completate în permanenţă, le-ar permite poliţiştilor locali să ne scape de toate neplăcerile din oraş, mai ales că parte din atribuţii le împart cu diferite servicii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi cel de Jandarmerie, poliţiştii locali par să fie preocupaţi de nimicuri. Dovadă stau buletinele făcute publice săptămânal de instituţie.

Andreea Moldovan

4 COMENTARII

  1. Intr-o constructie de asemenea amploare poti baga costuri cate vrei,nu le poate nimeni masura si nimeni contesta ! Dar trebuie sa fii idiot sa montezi panouri fotovoltaice acolo unde soarele nu bate niciodata,acolo unde trebuie sa schimbi legile fizicii pentru a justifica hotia!!!Dupa partia fara zapada,dupa podul care nu duce nicaieri se vor monta panouri fotovoltaice la umbra vesnica a blocului Dallas!Sunteti atat de prosti incat nici nu stiti fura cu cap!Mai prosti ca voi sunt cei care tac si platesc hotia!

  2. Eu zic sa desfiintati Politia Nationala, ca oricum au salariile la 60% din cat au cei platiti de primarie din banii publici ai localitatii … Acolo unde exista Politie Locala, sa nu mai existe si Politie Nationala si sa le fie transferate lor toate atributiunile , Politia Nationala sa fie doar de interes national , sau judetean . Totodata si Posturile Comunale de Politie, sa fie transferate in bugetul local sa fie cu acelasi statut … de Politie Locala .

  3. Vezi ce iti doresti ca s-ar putea sa se si intample.La cat avant au luat localii in ultimii ani ,plus atributiile sporite cand toata lumea credea ca se vor desfiinta opinia ta pare plauzibila in viitorul nu foarte indepartat.Mai nou se aude ca vor avea atributii sporite pe codul rutier si ca vor primi si statut special avand in vedere ultimile atacuri violente impotriva politistilor.Drept sa spun oricum si cu statut ori fara salariile localilor sunt unele extravagante probabil isi doresc si ei pensii speciale incepand cu varsta de 45 ani.

  4. Exact stimate domn. La noi exista o multitudine de organe de stat care se calca in picioare, au atributiuni si competente care se suprapun si de aceia fiecare lasa ” pe celalalt ” … Daca se vor imparti material si teritorial, foarte clar si la obiect, atunci n-ar avea de ales si fiecare ar fi obligat sa-si faca datoria pana la capat , ptr ca efectiv, unii iau bani cu caciula si n-au atributiuni nici 30% din care le au cei care efectiv nu-si mai vad capul de ele… Ba mai mult, unora, le trebuie atributiuni ca narozii… si vrea statul sa le dea si ba… fara sa aiba scoli si calificari in domeniile pe care si le doresc si de aia in tara asta merg treburile atat de „bine ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.