Un bărbat din Rodna a ajuns pe mâna anchetatorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 București, după ce compania ABC Expert 2007 i-a făcut o plângere pentru înșelăciune.

 

L-au găsit pe internet

Compania ABC Expert se ocupă cu comercializare de lemn. În  căutarea acestora de furnizori de cherestea au dat de site-ul așa-zisului afacerist, Kostynyan Vasyl din Rodna, care susținea că le poate livra acestora marfa în afara țării. Astfel că, cei de la București l-au găsit pe Vasyl datorită internetului.

„Societatea noastră, SC BC Expert 2007 SRL are ca obiect de activitate în principal comercializarea de cherestea, respectiv cumpărarea de cherestea din România și țările învecinate și livrarea acesteia în export.

În scopul îndeplinirii obiectului de activitate, respectiv pentru găsirea de potențiali producători de cherestea, societatea noastră a apelat la site-ul web specializat în acest sens – www.fordaq.com – site care centralizează oferte și cereri de cherestea și produse de lemn la nivel mondial.

Prin intermediul site-ului respectiv am luat legătura cu numitul, Kostynyan Vasyl, care ne-a comunicat că ne poate livra diverse cantități de cherestea întrucât lucrează în acest domeniu” explică procurorilor, reprezentanții din București ai firmei ABC Expert 20007.

 

Afacerist prosper, țepar de rând

Aparent, Vasyl s-ar fi autorecomandat ca fiind un om de afaceri prosper, asociat în firme românești și din Ucraina, și totodată un absolvent al Academiei Militare Române.

„Pentru a ne întări încrederea în acesta, numitul Kostynyan Vasyl a precizat că desfășoară afaceri atât în România cât și în Ucraina, cele mai multe dintre acestea desfășurându-se în Rodna, Bistrița-Năsăud. printre care și comercializarea de cherestea din Ucraina pentru agenții economici din România, având și licențe de lucru în portul Constanța” mai arată aceștia în denunț.

După cele afirmate de bărbatul din Rodna, ABC Expert 2007 a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu Compania Forestieră Vasinel SRL, deținută de  Kostynyan Vasyl și i-au comandat plasat acestuia trei comenzi considerabile. Vasyl s-a angajat că va efectua livrările lemnelor cerute de ABC Expert.

judecatoria sectorului 4 bucuresti

Țeapă pe comenzi de 300.000 de dolari

Dat fiind faptul ca bistrițeanul le-a prezentat acestora acte de identificare, iar contractul s-a încheiat între cele două firme, cei de la București i-au cerut acestuia să livreze trei comenzi pentru o cantitate de 3.000 mc cherestea.

Valoarea totală a contractului de vânzare cumpărare era de 300.000 de USD(dolari). Însă potrivit denunțătorilor, odată plasate comenzile, Kostynyan Vasyl le-a confirmat că două camioane de lemn au intrat pe teritoriul României și se îndreptă spre destinație, iar ABC Expert a început să achite facturile emise de acesta.

„La scurt timp după semnarea contractului respectiv la data de 17 martie 2016, am fost sunați de Kostynyan Vasyl care ne-a comunicat că au fost pregătite pentru încărcare patru camioane cu marfă și că trebuie achitată contravaloarea mărfurilor înainte de ieșirea acestora de pe teritoriul Ucrainei.

Urmare a asigurărilor primite de la acesta, cum că marfa se afla în drum spre vama română, societatea noastră a achitat la data de 18 martie, an curent, facturile în valoare totală de 23.187 USD plus comisionul bancar și i-am comunicat acestuia efectuarea plății.(…)Mai mult decât atât, Kostynyan Vasyl ne-a comunicată că două dintre mașinile cu marfă au ajuns în România și că urmează să mai sosească încă două mașini”, mai arată aceștia.

 

Comenzi? Care comenzi?

Cei de la ABC Expert 2007 susțin că s-au trezit cu o țeapă de zile mari. În denunțul înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, unde Kostynyan Vasyl este acuzat de înșelăciune, reprezentatul firmei presupus păgubită susține că bistrițeanul nu le-a mai răspuns o perioadă la telefon, după ce au efectuat plata celor peste 20.000 de dolari, și că ulterior le-a trimis un mesaj că nu ar fi avut mijloacele necesare pentru a onora comenzile și că nu îi va returna banii.

„În fapt, numitul Kostynyan Vasyl ne-a prezentat o situație nereală – existența a patru camioane încărcate cu marfă în drum spre depozitul societății noastre – în scopul determinat de a obține un folos material injust penstru sine – respectiv plata sumei de 23.187 USD de către societatea noastră, către societatea sa din Ucraina.

Facem precizarea că, Kostynyan Vasyl a continuat să ne inducă în eroare și la data efectuării plății, până la data încasării banilor în contul său, pentru a ne împiedica să oprim transferul bancar.

Astfel, ne-a transmis în perioada respectivă mai multe mesaje prin telefon, prin care ne-a asigurat că două camioane de marfă sunt deja în România și că două urmează să intre în țară, deși, în realitate, firma sa din Ucraina nu deținea nici o cantitate de marfă și nici nu trimisese produsele către depozitul nostru ” se mai arată în denunț.

În continuare cei de la ABC Expert 2007 au cerut procurorilor să îl tragă la răspundere penală firma Compania Forestieră Vasnel SRL și implicit să pună măsuri asiguratorii asupra bunurilor lui Kostynyan Vasyl până la recuperarea prejudiciului de peste 20.000 de dolari.

 

Rodneanul susține că a fost și el victima patronului ABC EXPERT 2007

Contactat de Gazeta de Bistrița pentru a explica de ce ar fi produs un asemenea prejudiciu firmei ABC Expert 2007, Kostynyan Vasyl susține că deja le-a returnat o mare parte din sumă și că lucrurile au stat diferit față de cum sunt relatate în plângerea mai sus menționată.

Aparent, firma ABC Expert 2007, deținută de sirianul Saraj Abdul Salam nu și-a respectat acel contract de vânzare cumpărare și l-ar fi indus pe Vasyl în eroare. Printre altele, bistrițeanul susține că până și fiica lui a fost hărțuită de telefoanele lui Abdul Salam și că a primit numeroase amenințări de la acesta.

„I-am returnat banii înapoi. I-am returnat 19.000 înapoi și mai trebuie să îi returnez 4.300. Nu e adevărat ce susține el. Treaba a stat altfel. Trebuia să vină să vadă marfa, nu a venit, apoi a început cu amenințări și eu nu am mai vrut să colaborez cu el și i-am returnat banii pe care i-am avut atunci, iar restul cât de curând. A făcut tot felul de măgării. Mi-a creat profile pe Facebook, mi-a sunat fetița și nevasta pentru tot felul de prostii. M-a amenințat și a lansat la amenințări la adresa mea. Chiar m-am gândit să fac și eu o plângere împotriva lui. În acest sens, am vorbit u șeful poliției de la Sîngeroz Băi și mi-a spus să vin să fac o plângere împotriva lui. Mi-a luat datele și pozele mele de pe facebook și mi-a făcut un site denigrator. A făcut mai multe…Nu avea nici un drept să facă asta.

Nu am fost cercetat penal în urma acestei plângeri. Am fost doar chemat la poliție. E un sirian cu care e foarte greu de lucrat. trebuia să respecte contractul. Acolo se spunea că trebuia să îi livrez marfa până la sfârșitul anului acesta și el a început amenințările înainte ca eu să încalc vre-un termen” relatează partea lui de adevăr, Kostynyan Vasyl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here