Piso, pregatit sa revina Muzeul de Istorie

Ioan Piso, directorul demis de Kelemen Hunor de la sefia Muzeului National de Istorie al Transilvaniei(MNIT), a fost repus de catre Curtea de Apel Bucuresti in functie. Actualul director va ramane la Universitatea din Koln pana pe 1 iunie cand este hotarat sa se intoarca in tara si sa repuna muzeul pe picioare. Datorita unui contract defectuos cu societatea Artex, muzeul de istorie este inchis de cativa ani.

“Toti cei implicati direct in acest caz stiau ca voi castiga si acest proces, nici nu mai stiu al catelea. Pretentia dlui Kelemen Hunor de a ma pensiona era de la inceput stupida si fara sorti de izbanda, de vreme ce cartea mea de munca se afla la universitate. Si atunci de ce a riscat sa se faca de ras? Fiindca ii erau interesele puse in joc. In data de 6 iulie 2011 ii cerusem firmei Artex restituirea celor 1,7 mil. de euro platiti ilegal in lipsa mea de catre muzeul din Cluj. In mod logic, in 8 iulie, deci dupa doua zile, a sosit ordinul de destituire. Ramane valabil ce am declarat in 15 iulie 2011: “Cand voi castiga urmatorul proces impotriva ministerului, dl ministru nu-mi va plati salariile si eventualele daune morale din propriul buzunar, ci din cel al statului, adica din al nostru. Daca recuperam banii platiti firmei Artex, acestia trebuiau scosi din buzunare mai simandicoase”. Ne putem oare permite sa stricam o intreaga constructie politica numai de dragul lui Piso?
Stiu ca sunt unii care zbiara toata ziua, gasindu-si si ziarele potrivite, ca “Piso e procesoman, ca se afla in razboi cu toata lumea etc.” Nu ma aflu in razboi decat cu hotii si cu complicii lor, nu am ce face daca sunt atat de multi, iar daca am castigat toate procesele, de ce sa nu perseverez? Inseamna ca am dreptate. Poate ca mai invata si altii ceva din treaba asta.

Contracte de 13 milioane de euro

Repet cate ceva din telenovela cu firma Artex. Pe cand eram dat afara pentru a treia oara din functia de director, Viorica Crisan, directoarea interimara a muzeului din Cluj a incheiat un contract cu firma Artex Services International SRL in valoare de 13 mil. de euro pentru reamenajarea expozitiilor. Mentionez ca in aceasta suma este cuprinsa exclusiv amenajarea expozitiei, adica fara acoperis, depozite, fatadizare etc., care au fost platite din alte fonduri. A fost o bataie de joc! Suma corecta trebuia sa fie de zece sau de cincisprezece ori mai mica. Dar atunci de unde se mai putea fura? La noi de mult nu se mai fura 10%, ca sa-ti ramana 90%, ci de la inceput se iau 90%, ca sa zici bogdaproste ca ti-au ramas 10%. Cum asemenea afaceri cu mine nu se pot face, am fost dat afara “preventiv” in 2008 (pentru a treia oara!).
Contractul a fost incheiat in mod fraudulos, in baza asa ziselor „drepturi de autor", iar in decurs de o luna, la fel de fraudulos, ministerul i-a platit aceleiasi firme, prin muzeu, suma de 1,7 mil. de euro (= 7 mil. RON) pentru un asa zis „concept expozitional". De fapt era un album de 105 pagini, facut la calculator in bataie de joc. Statul roman, adica noi toti, am platit cate 15.000 de euro pentru fiecare pagina de ineptii. Toate situatiile de plata, ilegale Si scandaloase, au fost semnate de actuala directoare generala Carmen Ciongradi.
Vinovat nu este numai ministrul de atunci, ci Si dl Kelemen Hunor, care nu a facut nimic pentru recuperarea banilor. Dimpotriva, a declarat presei ca “au fost controale inclusiv de la politie, ANAF, Garda Financiara si aceste rapoarte nu au stabilit lucruri ilegale". A mintit, fiindca toate corpurile de control (Corpul de control al primului ministru, Corpul de control al Ministerului Culturii, Curtea de conturi Cluj, Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice etc.) au scris pagini intregi despre ilegalitatile privind acest contract, dar nu au declanSat cercetarea penala, fiindca nu li s-a permis. Singura institutie care Si-a facut datoria este Politia Judeteana Cluj, care a intocmit dosar penal Si l-a inaintat DNA Cluj.
Odata cu demiterea sau „pensionarea", cum ii place dlui ministru sa spuna, am primit si un preaviz de 30 de zile. Acesta se incheia in 7 august. Neprimind niciun raspuns la prima adresa, am convocat din nou firma Artex (nr. 1399/1.08.2011), de data aceasta pentru ziua de 15 august. In acest moment muzeul urma a fi reprezentat de directorul interimar, care trebuia numit chiar din data de 8 august. Ei bine, dl ministru a tergiversat numirea directorului interimar pana in data de 16 august, pentru ca intalnirea sa nu poata avea loc. Prin aceasta dl Kelemen Hunor a blocat recuperarea de catre o institutie a statului a unei fraude de 1,7 mil. de euro. Apoi, pentru a salva clica, a numit-o pe Carmen Ciongradi, cea care era varata pana in gat in afacere, intai director interimar, iar apoi director general. De cateva luni firma Artex s-a instalat in muzeul din Cluj, ceea ce iarasi nu se putea intampla fara binecuvantarea ministerului. Nu cred ca din asta va iesi vreo expozitie, dar cateva milioane de euro tot ar mai putea iesi.
Cu regret trebuie sa-i anunt pe clujeni ca, daca nu se intampla vreo minune, vor trece ani de zile inainte de a mai putea vizita muzeul. Iata cateva dintre faptele care au dus la aceasta, toate produse din vina actualei directiuni in perioadele in care am fost destituit”, consider Piso.

600.000 lei, aruncati in vant

“Pentru asanarea depozitelor au fost cheltuite 600.000 lei, dar dupa incheierea lucrarilor umiditatea a crescut pana la peste 90%. Proiectul a fost prost, fiindca nu a cuprins un dren exterior Si puturi in curte, in care sa se adune Si apoi sa fie inlaturat surplusul de apa provenit din panza freatica. Actualmente depozitele care pastreaza cel mai valoros patrimoniu istoric din tara arata ca niste ciupercarii. S-a lucrat cu firme agreate de minister.
Pentru schimbarea acoperisului au existat doua proiecte: unul prevedea pur Si simplu schimbarea invelitorii, al doilea prevedea Si construirea unor plansee de beton. A fost ales al doilea proiect, fara insa a se face un lucru elementar: expertizarea Si consolidarea cladirii. Urmarea este ca, asa cum reiese din rapoartele specialistilor, unele parti din cladire se afla in stare de precolaps. Cred ca oricine isi da seama ce ar insemna prabusirea cladirii peste oameni Si peste intregul patrimoniu. Este evident ca nu poate fi vorba de deschiderea vreunei expozitii inainte de consolidarea cladirii. Nici aici nu exista vreun dubiu in ce priveste vinovatiile. Si aici proiectul a fost facut de o firma agreata de minister Si a fost acceptat ca atare de fraierii din muzeu.

Expozitiile, inchise de trei ani

In toamna lui 2009 a fost semnat contractul cu Artex-ul si au fost desfiintate toate expozitiile din cladire. Tot mobilierul a fost aruncat sau facut cadou, iar piesele de patrimoniu se afla in lazi. De teama scandalului, ministerul nu mai dezleaga punga pentru Artex, dar nici nu accepta anularea contractului, de teama ca ar trebui restituiti banii. Clujenii mai pot astepta.
M-am batut pentru un nou edificiu in centrul Clujului, care sa adaposteasca expozitiile muzeului. Cea mai buna solutie ar fi fost vechea primarie, dar nici hotelul Melody nu ar fi fost de lepadat. Acesta tocmai a fost scos la licitatie. Actuala directiune a muzeului a suspendat toate aceste demersuri. Motivul este clar: contractul cu Artex-ul a fost semnat numai pentru vechea cladire a muzeului. Clujenii sa-si puna pofta-n cui!
Am facut demersuri pentru recuperarea tezaurului muzeului din Cluj de la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Este tot ceea ce a fost adunat mai frumos Si mai de valoare la Cluj Si a fost dus in 1972 la Bucuresti din ordinul lui Ceausescu. Ei bine, Si aceste demersuri au fost intrerupte, poate din nostalgie pentru acele vremuri. Clujenii sa se duca pe Calea Victoriei sa-si vada piesele!”, explica Ioan Piso.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.