Noul primar al municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, vrea sa redea circulatiei autoturismelor o parte a Pietonalului Liviu Rebreanu. Initiativa primarului pesedist nu pare a avea prea mare reusita deoarece consilierii PD-L cât si cei PNL sunt total împotriva acesteia. Cele doua formatiuni politice constituie în acest caz majoritatea, împreuna detinând 13 voturi din totalul de 21.

În ciuda faptului ca nu au trecut nici macar doi ani de când strada Liviu Rebreanu a fost transformata în zona pietonala, primarul Ovidiu Cretu vrea sa modifice destinatia zonei si sa creeeze o banda de circulatie cu sens unic pentru autoturisme. Acestei initiative se opun cu vehementa atât consilierii din partea Partidului Democrat Liberal, dar si colegii de alianta a PSD, consilierii Partidului National Liberal. Acestia vor ca pietonalul sa-si pastreze actuala destinatie si investitiile în zona sa continue pe aceeasi linie. Bistritenii de rând au însa pareri împartite în ceea ce priveste modificarea strazii Liviu Rebreanu.

Oltean spune nu

PD-L nu vrea sa accepte modificarile pe care le propune noul primar al municipiului proiectului care s-a demarat si finalizat în timpul mandatului lui Vasile Moldovan. Contactat telefonic, presedintele filialei judetene a PD-L, deputatul Ioan Oltean, nici nu vrea sa auda de o asemenea propunere, cu atât mai putin de proiect si sustine ca toti consilierii vor vota împotriva. „Categoric ne vom opune. Vor vota cu totii împotriva. Credem ca acolo trebuie sa se continue investitiile, ar fi pacat sa le blocam acum. Daca va fi redata circulatiei, zona îsi va pierde farmecul. Am observat ca bistritenii agreeaza din ce în ce mai mult pietonalul”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita Ioan Oltean.

De aceeasi parere este si fostul viceprimar Cornel Iliesi, actual consilier local din partea PD-L: „Ar fi o mare greseala, din care nu s-ar câstiga nimic. Conform proiectului, daca bine retin, pavajul nu va rezista traficului de masini, deoarece nu pentru acest scop a fost creat”.

PNL vs. PSD

În ciuda faptului ca Partidul National Liberal a format o alianta pentru obtinerea majoritatii în Consiliul Local cu Partidul Social Democrat, în ceea ce priveste propunerea lui Ovidiu Cretu, acestia nu par sa vada la fel lucrurile. Ioan Turc, presedintele filialei judetene a PNL, sustine ca alesii locali ai PNL vor vota împotriva proiectului de hotarâre initiat de primarul municipiului. „ Ar fi o eroare. Au fost facute niste investitii în zona pietonala si corect ar fi sa dezvoltam zona. Greu, dar oamenii încep sa vina pe pietonal si sa guste din aceasta idee. Daca se va creea o banda de circulatie pentru autoturisme, nimeni nu va sta pe terasa sa bea cafea si sa înghita gaze de esapament. Ar trebui amenajat pietonalul cu mobilier de o calitate mai buna, cu cismele si fântâni arteziene. Trebuie coroborate aceste lucruri. Chiriasii trebuie mutati din acea zona, iar casele trebuie reabilitate. Consilierii PNL vor vota împotriva redeschiderii pietonalului, deoarece nu se va rezolva nimic în acest fel. Este nevoie de locuri de parcare în acea zona, ideal ar fi o parcare atât sub cât si supraterana în spatele Prefecturii. În felul în care a fost gândit pietonalul, acesta nu va rezista traficului auto”, a declarat liderul PNL BN Ioan Turc.

În cazul în care penelistii se vor tine de cuvânt si vor vota împotriva, proiectul initiat de Cretu va fi respins, PSD-ul nemaidetinând majoritatea alaturi de PNL.

Primarul Ovidiu Cretu vrea ca proiectul de hotarâre initiat de el sa intre pe ordinea de zi a sedintei consiliului local la sfârsitul acestei luni sau cel târziu în luna august, considerând benefica aceasta modificare a pietonalului. De asemenea, acesta sustine ca nu exista niciun impediment în ceea ce priveste modificarea proiectului initial din punct de vedere juridic. „Din punct de vedere juridic nu este nicio problema, putem face banda. Nu exista nicio reglementare în proiect, desi este finantat cu fonduri Phare nerambursabile, care sa prevada faptul ca acesta nu poate suferi modificari ulterioare. Eu voi sustine proiectul în Consiliul Local în asa fel încât acesta sa fie votat de consilieri. În final consiliul este cel care hotaraste. În cazul în care consilierii nu vor accepta propunerea mea si nu vor vota proiectul acesta nu se va realiza si gata”, a declarat primarul Cretu.

Din câte se arata pâna în momentul de fata, proiectul de hotarâre nu prea are sorti de izbânda, atât fosta conducere a Primariei Bistrita si consilierii PD-L, cât si colegii de alianta de la PNL sunt împotriva. Consilierii din cele doua formatiuni politice care se opun detin 13 voturi în Consiliul Local, acestia formând majoritatea fara de care niciun proiect de hotarâre nu poate fi adoptat.

Pareri împartite

În ceea ce priveste bistritenii de rând, acestia au pareri atât pro cât si contra privind redarea unei suprafete de 25% din Pietonalul Liviu Rebreanu circulatiei auto. Cei mai multumiti de initiativa primarului sunt soferii care vad un lucru bun în crearea unei benzi de circulatie cu sens unic pe pietonal. „Este un lucru bun. Traficul poate fi decongestionat în acest fel si asa putem ajunge mai repede în partea de sus a orasului fara sa înconjuram prea mult”, spune Radu Pop.

Nemultumirea vine din partea bistritenilor care agreaza ideea de pietonal unde se pot plimba în liniste si pot bea o cafea pe terase fara sa fie nevoiti sa înghita praful ridicat de autoturismele care tranziteaza zona. „Este o idee proasta. Pietonalul începe sa capete forma si sa arate din ce în ce mai bine. Ar fi pacat ca dupa ce s-au investit atâtia bani sa vina cineva sa strice tot. Cine va mai sta pe terasele pe lânga care la nici doi pasi trec masini?”, îsi arata nemultumirea Laura Cocis. Bistritenilor nu le ramâne decât sa astepte decizia reprezentantilor alesi de ei în Consiliul Local, sperând ca acestia sa ia decizia cea mai buna pentru ei.

În anul 1999 Primaria Bistrita a câstigat finantarea proiectului Phare „Bistritz Zentrum XXI”, ale carui costuri s-au ridicat la o valoare de 374.123 de euro, fonduri nerambursabile, contributia administratiei locale fiind de doar 28,78%. Acesta a fost începutul transformarii strazii Liviu Rebreanu în zona pietonala.

Prin acest proiect s-a dorit sporirea potentialului economic, turistic si de afaceri în zona Centrului Istoric al municipiului Bistrita. Prioritatea a constat în reabilitarea patrimoniului istoric si cultural. Lucrarile propriu-zise au început în luna mai a anului 2006 si au fost finalizate la data de 1 decembrie a aceluiasi an.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.