Cu o luna înainte de reînceperea cursurilor în învatamântul preuniversitar, 28% din unitatile scolare din judetul Bistrita Nasaud nu sunt înca autorizate sanitar. Este vorba de gradinite, scoli si licee, unde exista diferite probleme.

Astfel, la unele unitati de învatamânt se executa lucrari de reparatii sau consolidare, alte scoli nu sunt racordate la reteaua de apa potabila, altele nu au grupuri sanitare decât în curtea scolii, iar zeci de unitati nu dispun de conditii sanitare corespunzatoare. În prezent, în tot judetul au loc controale ale Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita Nasaud.

De la începutul acestei campanii de control au fost autorizate circa 300 de scoli si autoritatile spera ca pâna la 15 septembrie sa îndeplineasca conditiile de autorizare cât mai multe unitati scolare din judet.Chiar daca situatia în scoli la aceasta ora nu este una extraordinar de buna, inspectorul scolar general Mihai Muresan a dat asigurari ca toate unitatile de învatamânt vor fi igienizate înainte de 15 septembrie. În Bistrita-Nasaud, jumatate dintre scolile din mediul rural, adica peste 120, nu vor primi autorizatie sanitara de functionare fiindca nu sunt racordate la retele de apa si canalizare.

Situatia mai grava în gradinitele din mediul rural

Directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (ASP BN), Doina Petri, a declarat la o întâlnire organizata la Prefectura, ca situatia este mai grava în privinta gradinitelor din mediul rural, unde doar 44% îsi pot primi copiii în conditii de igiena corespunzatoare.

Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud au verificat deja toate cele 420 de unitati de învatamânt din judet. În mediul urban, o scoala din Nasaud nu este racordata la reteaua de canalizare a orasului, din cele sapte scoli existente doar patru au fost autorizate. La gradinite situatia este la fel de grava, din cele cinci existente au fost autorizate doar doua. Motivele neautorizarii fiind foarte concrete, la gradinita cu program prelungit înca nu au fost finalizat lucrarile de reabilitare, gradinita cu program normal numarul 2 functioneaza la parterul unui bloc, iar gradinita din cartierul Liviu Rebreanu nu are grup sanitar corespunzator. Acestea nu vor fi autorizate ceea ce face ca în mediul urban procentul celor care vor primi unda verde pentru noul an scolar sa fie de doar 63%.

Situatia unitatilor scolare din orasul Beclean este mai buna, aici au fost autorizate 10 scoli din 11 si ambele gradinite existente. La Sângeorz-Bai doar doua scoli din cele patru au fost autorizate si o gradinita din cele opt existente.

Control peste control la scoli

Doina Petri a mai spus ca, în mediul rural, prea putine din neregulile constatate în anul 2007 au fost solutionate. 120 de scoli care nu au apa si canalizare nu vor fi autorizate, iar numarul gradinitelor este si el considerabil. Mai mult de jumatate nu vor primi autorizatie sanitara de functionare. Autoritatea de Sanatate Publica va repeta controlul la începutul lunii septembrie, timp în care primariile mai pot remedia unele deficiente.

Din totalul unitatiilor scolare si prescolare din mediul urban au fost autorizate sanitar un procent de 86% dintre scoli si 63% din totalul de gradinite. În mediul rural situatia este mai nemultumitoare, deoarece doar 50% dintre unitatile scolare au fost autorizate, iar dintre gradinite doar 44%. Motivele neacordarii autorizatiilor sunt legate de lipsa apei potabile curente si grupuri sanitare necorespunzatoare, iar încalzirea salilor de cursuri se face înca cu sobe de lemn.

Dupa 15 septembrie…

55 de unitati de învatamânt din judetul Bistrita-Nasaud nu vor primi autorizatii sanitare de functionare pentru noul an scolar 2008 – 2009. Dintre acestea, un numar de 30 de unitati scolare din mediul rural care nu au apa potabila si nici instalatii sanitare, dupa cum reiese din raportul inspectorului scolar general, prezentat prefectului Ioan Szilagyi. De asemenea, 25 de unitati de învatamânt, în special gradinite, nu vor primi autorizatie de functionare, deoarece îsi desfasoara activitatea în diferite imobile precum, case particulare.

Scoli fara autorizatie

Desi Guvernul a alocat fonduri imense pentru reabilitarea si modernizarea scolilor, si în acest an scolar vor exista totusi scoli fara autorizatie sanitara de functionare. Motivele sunt aceleasi: grupuri sanitare necorespunzatoare, lipsa apei potabile si a canalizarii, mobilierul învechit sau iluminarea deficitara a claselor. Marea problema ramân scolile din mediul rural. În Bistrita-Nasaud, de exemplu, jumatate din scolile din mediul rural nu vor obtine autorizatia sanitara. „Daca noi avertizam ca nu putem acorda autorizatie fiindca scolile sunt încalzite cu sobe din tabla, când mergem sa vedem ce fac, observam ca repara acoperisul, pun parchet, dar sobele acelea nu le înlocuiesc. Deci exista bani, dar nu sunt folositi asa cum trebuie”, declara, saptamâna trecuta Doina Petri, directorul adjunct al ASP Bistrita-Nasaud. La proasta gestionare a fondurilor de catre primari se adauga si indolenta directorilor unitatilor de învatamânt. Acestia, desi aveau timp sa ceara autoritatilor publice de sanatate sa vina în control pentru a acorda autorizatiile, s-au facut ca ploua. Anul trecut, spre exemplu, directorii de scoli au uitat sa depuna documentatia la ASP.

Lucrurile stau rau

În judetul Bistrita Nasaud unele scoli sunt neigienizate, nu au circuite electrice functionale, nu au cabinete medicale, iar grupurile sanitare si mobilierul sunt vechi. De asemenea, sunt foarte multe scoli cuprinse în sistemul BEI. Acolo primarii nu au mai facut nici un fel de investitie. Inspectorul scolar general Mihai Muresan sustine ca s-ar putea ca anul acesta numarul unitatilor de învatamânt neautorizate sa scada cu câteva procente, dar acest lucru se va vedea doar în prima zi de scoala, când eleviinu vor mai gasi, probabil, aceleasi santiere, banci si manuale învechite si aceleasi conditii mizere la grupurile sanitare. Numai ca scolile si gradinitele din judet nu sunt toate conforme din punct de vedere sanitar asa cum crede generalul Mihai Muresan, deoarece concluzia la care a ajuns Autoritatea de Sanatate Publica a judetului Bistrita-Nasaud în urma controalelor efectuate în aceasta perioada este neconformitate în unitatile de învatamânt.

Mai bine în Bistrita

Din fericire în municipiul Bistrita toate cele 27 de scoli au primit autorizatie sanitara. La gradinite, situatia este diferita, deoarece Gradinita cu program prelungit nr. 2 nu are infrastructura corespunzatoare, Gradinita cu program prelungit nr. 6 nu are finalizate înca lucrarile de reabilitare, Gradinita cu program normal nr. 17 functioneaza la parterul unui bloc într-un spatiu necorespunzator, iar gradinita din localitatea componenta Unirea nu are apa curenta si grupurile sanitare sunt improprii utilizarii. Asadar, din cele 23 de gradinite patru nu vor fi autorizate sanitar în anul scolar care bate la usa.

Lucrari abandonate

Inspectorul scolar general Mihai Muresan a reclamat în urma cu câteva zile la Institutia Prefectului situatia scolilor din localitatile Vita, Malin, Uriu si Matei, unde SC Purcsa Prod SRL, care a câstigat licitatiile pentru reabilitarea cladirilor, a abandonat lucrarile. Scoliile din cele patru localitati au ramas, în plin proces de reabilitare, fara constructor. Mihai Muresan spune ca la controlul efectuat la scoala din Vita a gasit cladirea scolii fara dusumele, usi si corpuri de iluminat, autoritatile din localitate sustinând ca firma care ar fi trebuit sa termine deja reabilitarea a dat faliment. La Uriu si Matei primarii stiu doar ca lucrarile vor fi concesionate catre alte firme.

În plus…

O treime din scolile bistritene nu au garduri si doar 6 din 420 au sisteme de alarma. Paradoxal, cele mai multe scoli care au garduri, 200 la numar, sunt în mediul rural. Doar 43 au paznici angajati. Mihai Muresan, inspectorul scolar general, a spus ca forma cea mai frecventa de paza în scoala sunt elevii si profesorii de serviciu. Din aceasta cauza, comisarul Liviu Olariu, sef adjunct al Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, a cerut ca primariile sa prevada în proiectul de buget pe anul 2009 fonduri pentru achizitionarea unor sisteme de supraveghere. Unele scoli sunt, însa, în imobile retrocedabile si nu se pot face investitii. Sunt probleme cu apa, cu canalizarea, cu structura cladirii, mobilierul foarte învechit, de 30 de ani.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.