Peste 7.000 de misiuni executate de jandarmii din Bistrița-Năsăud, în 2018

122

Peste 7.000 de misiuni au executat jandarmii bistrițeni în 2018, potrivit bilanțului prezentat public de șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, col. Florin Furnea.

Structurile de ordine şi siguranţă publică din cadrul I.J.J. Bistriţa-Năsăud au acţionat în anul  2018 pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin cu privire la asigurarea, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, a proprietăţi publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, se arată în raportul IJJ Bistrița-Năsăud.

Inspectoratul, pe lângă Detaşamentul de Jandarmi Mobil, pentru executarea misiunilor de ordine publică  din competenţă,  are în componenţă şi:

  • o subunitate antiteroristă;
  • două structuri de  supraveghere  şi  intervenţie în oraşele Beclean şi Năsăud;
  • două posturi de jandarmi montane în localităţile Rodna şi Piatra-Fîntînele;
  • un post jandarmi ordine publică staţiune balneoclimaterică în oraşul Sîngeorz-Băi.

Complexitatea situaţiei operative şi menţinerea la un nivel ridicat a fenomenului infracţional, în special al celui stradal, precum şi creşterea numărului adunărilor publice cu participarea unui public numeros, a impus noi şi permanente transformări, atât în plan organizatoric cât şi acţional. Asigurarea ordinii şi siguranţei publice s-a realizat pe întreg teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, prin misiuni specifice executate de structurile mobile şi specializate, cu ocazia adunărilor publice sau a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane„, se mai precizează în document.

Astfel, în cursul anului 2018 au fost executate un număr de 1.071 misiuni de asigurare a ordinii publice, comparativ cu anul 2017, când au fost înregistrate 858 misiuni.

Potrivit IJJ BN, ușoara creştere a misiunilor de asigurare s-a datorat numărului de manifestări cultural-artistice, sportive şi de protest desfăşurate în spațiul public.

Pentru restabilirea ordinii publice, jandarmii au executat, în 2018, 445 de misiuni, care au constat în aplanarea unor conflicte, intervenţii de salvare/evacuare în zonele muntoase şi intervenţii la alte solicitări, faţă de 396 în anul 2017.

Pe linia menţinerii ordinii publice, eforturile au fost concentrate pe două direcţii de acţiune şi anume: executarea de misiuni prin patrule de jandarmi și executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În acest sens, în anul 2018 au fost executate 2.182  misiuni, comparativ cu 2.336 în 2017.

În domeniul cooperării interinstituţionale, pentru angrenarea într-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1.495 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 1.100 cu Poliția şi 395 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate. În acest context, s-a participat împreună cu alte instituţii abilitate la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, urmărindu-se permanent obţinerea unui feed-back din partea instituţiilor beneficiare, dar şi a celor cu care efectivele de jandarmi cooperează, care să ofere elemente suplimentare pentru realizarea evaluării calitative a activităţii inspectoratului.

În anul 2018, totalul misiunilor executate de jandarmii bistrițeni s-a cifrat la 7.143.

Din analiza indicatorilor specifici în anul 2018, rezultă că la nivelul inspectoratului au fost constatate un total de 276 infracţiuni (248 în mediul urban şi 28 în mediul rural) şi s-au aplicat 1.485 sancţiuni contravenţionale. Din numărul total de infracţiuni, 102 au fost constatate independent„, se mai arată în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here