În 2010 statele membre ale Uniunii Europene au raportat fraude de aproximativ 600 de milioane de euro, dar conform publicației electronice EUobserver.com, fraudele cu fonduri europene sunt mult mai mari decât cele raportate, relatează dcnews.ro.
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding,Peste 600 de milioane de euro furați din fondurile europene a declarat, joi, legat de acest subiect că  ”Extinderea activităţilor ilicite care aduc pierderi în bugetul Uniunii Europene este cu adevărat şocantă (…) Considerăm că suma reală este mult mai mare”, a spus Reding.
Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2011 a fost de 125.5 miliarde de euro dar se presupune ca o sumă importantă din acest buget a fost furată, mai ales prin intermediul programelor pentru agricultură şi dezvoltare regională. Statele membre au administrat, prin intermediul agenţiilor naţionale, 80 la sută din bugetul UE.

Motivul pentru care aceste fraude sunt așa tentante este că cei care comit aceste infracţiuni reuşesc să scape mutându-se în statele membre unde pedepsele sunt reduse sau chiar inexistente. Acest lucru a făcut-o pe Viviane Reding să se orienteze spre o ”lege federală” care să împiedice aceste fraude și să asigure o mai bună cheltuire a banilor.

“Dacă avem un buget federal cu bani care vin de la cele 27 de state membre ale Uniunii, trebuie să avem şi o lege federală care să protejeze acest buget”, a spus Reding.

Potrivit dcnews.ro, comisarul european vrea o pedeapsă automată cuprinsă între şase luni şi cinci ani pentru cele mai importante infracţiuni.  Amenzile ar ajunge la 100.000 de euro pentru cei care fură bani europeni şi la 30.000 de euro pentru spălare de bani. Această lege ar urma să fie asigurată de un procuror public european, funcţie a cărei înfiinţare este permisă de Tratatul de la Lisabona și care ar coordona pe procurorii din fiecare stat membru în ceea ce priveşte urmărirea şi acuzarea suspecţilor. Viviane Reding susţine şi o creştere a atribuţiilor acestui procuror, chiar dacă acest lucru înseamnă modificarea tratatului.

Primele îndoieli față de această lege au apărut în Marea Britanie, unde europarlamentarul liberal,  Sarah Ludford, a afirmat că o pedeapsă minimă automată “ar submina libertatea sistemelor juridice naţionale”, mai scrie sursa citata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.