Primul tur al alegerilor prezidențiale din Bulgaria a avut loc duminică, 6 noiembrie. Țara vecină suscită interesul la aceste alegeri și prin introducerea noii rubrici „împotriva tuturor”, care va fi luată în calcul la totalizarea rezultatelor alegerilor, relatează sputnik.md.

 

Pentru prima dată participarea la alegeri în Bulgaria a fost obligatorie în acest an pentru toți cetățenii. După numărarea a 85,68% dintre procesele verbale cu voturile din primul tur de scrutin pentru alegerea președeintelui, au fost stabiliți doi candidați care vor continua competiția duminica viitoare, 13 noiembrie.

Generalul Rumen Radev, 53 de ani, fost comandant al forțelor aeriene, care este susținut de un comitet de inițiativă condus de Partidul Socialiștilor PSB, a acumulat 25,76%, iar contracandidata sa Țețka Țaceva, 58 de ani, președinte al Parlamentului, candidat din partea partidului de guvernare GHERB, a acumulat 21,97%. Împotriva tuturor candidaților au votat 5,64% dintre alegători.

Conform Agerpres, premierul conservator Boiko Borisov, aflat la putere din 2014, a avertizat că va demisiona și va convoca alegeri anticipate în cazul în care candidata sa nu se clasează pe primul loc. O asemenea decizie ar arunca din nou în nesiguranță această țară, care s-a confruntat cu grave tulburări sociale la începutul anului 2013.

O victorie a lui Rumen Radev, care a pledat pentru ridicarea sancțiunilor europene impuse Moscovei, ar putea vedea fosta țară din lagărul comunist, în prezent membră a UE și NATO, apropiindu-se de Rusia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here