Un sondaj care s-a încheiat pe 1 noiembrie, și nu a surprins efectele propriu-zise ale accidentului de la Colectiv şi nici dezvoltările ulterioare (demisia guvernului, protestele de stradă) arată că 51,5% din populaţia României consideră că în ţara noastră lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Doar 35,9% spun că se îndreaptă într-o direcţie bună (12,7% nonrăspunsuri).

„De altfel, evenimentele ulterioare demisiei guvernului ne arată că această creştere constantă în ultima jumătate de an a nemulţumirii cu direcţia în care merge ţara nu este explicabilă doar prin „erodarea” guvernării, aflată la sfârşit de mandat, ci şi prin nemulţumiri cronice, sistemice”, a declarat directorul general Inscop, Darie Cristea.

De observat si că scăderea procentului celor care apreciau că ţara merge într-o direcţie greşită se produsese în decembrie 2014 pe fondul alegerilor prezidenţiale.

Lista surselor de îngrijorare ale populației se deschide cu starea de sănătate (23,3%), diminuarea veniturilor (16%), temere tipică deja a crizei economice și posibilitatea unui conflict în zonă (14,2%) – temere cvasi-inexistentă acum 2-3 ani dar impusă în clasament de evoluțiile din Ucraina din ultimii doi ani și, mai nou, probabil, de criza refugiaților și evenimentele corelate din Orientul Mijlociu.
Urmează alte temeri legate de contextul economic – creșterea prețurilor (13,1%), pierderea locului de muncă (12,5%) dar și instabilitatea politică (8,7%) sau calamitățile naturale (5,6%).
49,8% dintre români apreciază că în România se trăiește acum la fel ca acum 1 an, 28,1% că se trăiește mai prost decât acum 1 an, 19,5% mai bine ca acum un an. Cifrele sunt echivalente celor din sondajul de pe septembrie, neexistând modificări semnificative de tendință, informează INSCOP.

111111

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.