O oră de deszăpezire pe drumurile naţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud costă nu mai puţin de 2.147 lei pe oră, în timp ce costul deszăpezirilor pe drumurilor judeţene ajunge la circa 610 lei pe oră.Majoritatea administraţiilor locale din Bistriţa-Năsăud vor deszăpezi drumurile care sunt în raza lor de competenţă, prin mijloace proprii, astfel că nivelul cheltuielilor de la bugetele locale nu vor fi foarte ridicate.

Partea proastă este că acolo unde au fost încheiate contracte de deszăpezire, banul public va fi cheltuit „cu succes” indiferent dacă ninge sau nu, în timp ce primăriile care se descurcă singure nu vor înregistra goluri în puşculiţă.

 

Recent Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a făcut publică lista contractelor de deszăpezire a drumurilor judeţene şi comunaleîncheiate de administraţiile locale din judeţ, precum şi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru drumurile naţionale care străbat judeţul.

Din lista respectivă se poate constata faptul că majoritatea administraţiilor locale sunt foarte prudente, cel puţin la nivel teoretic, cu cheltuirea banilor publici.

Contractele de deszăpezire sunt încheiate pentru exact 137 de zile din această iarnă, fiind vorba mai precis de perioada cuprinsă între 16 noiembrie 2015 – 31 martie 2016, din care au zburat 30 de zile.

Dar să vedem cum stă situaţia în Bistriţa-Năsăud, cine ne va deszăpezi dacă ninge, dar mai ales cât ne costă operaţiunea, indiferent dacă va cădea sau nu zăpada.

 

Te ia cu capul! CNADNR plăteşte 2.147 lei pe oră, indiferent dacă ninge sau nu

Drumurile naţionale din Bistriţa-Năsăud fac parte, evident, din ograda CNADNR, astfel că licitaţia pentru atribuirea contractelor a fost organizată de această companie.

Licitaţia a fost lansată la jumătatea lunii august, valoarea contractului aferent serviciilor de deszăpezire pentru drumurile naţionale de care răspunde DRDP Cluj din zona Maramureş şi Bistriţa-Năsăud fiind estimat la 16.298.395,07 lei fără TVA.

Licitaţia a fost împărţită pe două loturi: Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, astfel căpentru serviciile de deszăpezire din judeţul Maramureş, valoarea estimată a contractului a fost de 7.803.680,32 lei fără TVA, iar pentru Bistriţa-Năsăud 8.494.714,75 lei, fără TVA.

Compania care a câştigat contractul pentru lotul de drumuri naţionale din Bistriţa-Năsăud în lungime totală de 303,102 km este o firmă din judeţul nostru – SC Construct Perom SRL. Valoarea contractului variază între un minim de 7.059.928,70 lei (fără TVA)şi un maxim de 7.289.852,10 lei (fără TVA).

Raportând suma minimă din contract la cele 3.288 de ore de derulare a acestuia (137 zile x 24 h), rezultă un tarif minim de 2.147 lei pe oră, pe care Construct Perom îl va încasa indiferent dacă ninge sau nu până la 31 martie 2016.

 

CJ BN: 610 lei/oră

Pentru cei 640 kilometri de drumuri judeţene,Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a încheiat cinci contracte de deszăpezire, pentru tot atâtea loturi, în valoare totală de aproximativ 2,1 milioane lei. La licitaţie s-au înscris doar două companii din Bistriţa-Năsăud – SC LDP SA şi SC Dimex 2000 Company SRL – care şi-au adjudecat fără emoţii contractele.

Astfel, SC LDP SA Bistriţa a depus oferte pentru toate cele cinci loturi, în timp ce SC Dimex 2000 Company SRL a depus oferte doar pentru două loturi, şi anume lotul 3 şi lotul 5, pe care, evident le-a şi obţinut. Prin urmare, se înţelege de la sine că firma subordonată CJ BN a rămas cu restul loturilor, adică 1, 2 şi 4.

SC Dimex 2000 Company SRL a câştigat lotul 3 Năsăud cu o ofertă de 295.695,78 lei fără TVA, iar lotul 5 Lechinţa şi l-a adjudecat cu o ofertă în valoare 362.112,86 lei fără TVA. Per total are de prestat deszăpeziri pe circa 200 km de drumuri judeţene.

SC LDP SA a câştigat lotul 1 Bistriţa cu o ofertă de 414.382,89 lei fără TVA, lotul 2 Beclean cu 578.419,42 lei fără TVA şi lotul 4 Şieu cu 354.944,88 lei fără TVA. În total este vorba de circa 400 km de drumuri judeţene.

În cazul contractelor atribuite firmelor câştigătoare de Consiliul Judeţean, tariful mediu rezultat este de 610 lei pe oră, indiferent de condiţiile meteo.

Calcul pentru fiecare firmă în parte are alte rezultate. Astfel SC Dimex 2000 Company SRL va încasa pe oră circa 200 lei, în timp ce SC LDP SA aproximativ 410 lei pe oră.

 

Primăria Bistriţa, 120 lei/oră! Prestatorii, nume cunoscute

Municipalitatea bistriţeană va ieşi mult mai ieftin în ceea ce priveşte cheltuielile cu deszăpezirea arterelor din Bistriţa. Contractul este împărţit frăţeşte între două firme din municipiu – SC Urbana SA şi SC Inst-Nistor SRL – care vor primi 120 lei pe oră dacă vor avea de înlăturat zăpada de pe străzile Bistriţei. În cazul staţionării, adică atunci când nu vor avea de luptat cu zăpezile, tariful perceput este de 45 lei pe oră.

 

La Beclean nu se aruncă pe fereastră banul public! Năsăudul e mai darnic

Oraşul Beclean va cheltui de la buget doar 30.000 lei pentru deszăpezirea străzilor, activitate care va fi însă asigurată de Direcţia de Gospodărire Comunală Beclean. Practic banii rămân în ograda primăriei.

În schimb Năsăudul va cheltui o sumă de aproape patru ori şi jumătate mai mare decât Becleanul, valoarea contractului fiind aici de 132.756 lei, acesta fiind atribuit unei firme din zonă – SC Gironic Star Com SRL Rebra.

 

Alte 9 primării au încheiat contracte, iar 50 se descurcă cu mijloace proprii

Primăria Căianu Mic va plăti 50 lei pe oră pentru utilajele de împrăştiere a zăpezii şi tot atâta pentru utilajele care vor împrăştia materialul antiderapant. Pentru această sumă, administraţia locală a bătut palma cu o formă din municipiul Bistriţa, SC Campeador 2011 SRL.

Primăria Chiochiş va cheltui 5.000 de lei pentru activitatea de deszăpezire, contractul fiind atribuit unei firme din Cristeştii Ciceului – SC Star SRL.

Pentru activităţi identice, Primăria Chiuza va plăti, la solicitare, 46 lei pe oră, firmei VIV SRL, în timp ce Primăria Ciceu Mihăieşti va plăti 35 lei pe oră indiferent dacă ninge sau nu firmei bistriţene Pombis SA.

La Dumitra în schimb, costul deszăpezirii drumurilor va fi ceva mai piperat, fiindcă aici primăria va plăti un preţ pe oră ca şi la Bistriţa, adică 120 lei, unei firme din satul Cepari, SC Consmar Cepari SRL.

Primăria Mărişelu a bătut palma cu o firmă din comuna Şieu – Gro Alex SRL pentru deszăpezirea drumurilor comunale, contra sumei de 30.000 lei, în timp ce Primăria Nimigea va plăti firmei Miron Construct SRL din Beclean 80 lei/oră/utilaj.

Primăria Rebrişoara va plăti iarna aceasta 100 lei/oră pentru închirierea unui utilaj cu lamă, 120 lei pentru metrul cub de material antiderapant dar şi 100 lei/zi dacă nu va ninge şi utilajele nu vor presta. Banii vor intra în contul unei firme din comună, SC Transizvorul Tăuşoare SRL.

Un contract pentru lucrările de deszăpezire a încheiat şi Primăria Şieuţ, valoarea acestuia fiind de 32.551 lei, bani care vor intra în contul SC Nik – Euroruta Trans SRL din aceeaşi comună.

Majoritatea primăriilor de comune din judeţ, şi anume 49 din totalul de 58, precum şi Primăria Sîngeorz-Băi au informat Instituţia Prefectului că vor efectua deszăpezirile pe drumurile comunale cu mijloace proprii.

1 COMENTARIU

  1. Ce tampiti sunteti, ii la mintea cocosului faptul ca dezinformati lumea, cum dracu credeti voi ca se plateste acelasi pret indiferent de conditile meteo? Ii un calculul de cacat, informativa inainte sa scrieti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.