În intervalul 2016-2019 au fost alocate fonduri guvernamentale de peste 1,5 miliarde de lei pentru toate unitățile administrativ teritoriale din județul Bistrița-Năsăud. Banii au fost dați prin programele naționale de dezvoltare rurală și locală, dar și prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Dacă, în trecut, partidele de dreapta aflate la conducerea țării alocau fonduri pentru modernizarea satelor în funcție de culoarea politică a primarilor, de data aceasta PSD a eliminat aceste practici abuzive și profund discriminatorii și, cel puțin în Bistrița-Năsăud au sprijinit toate unitățile administrativ-teritoriale.

Toate cele 63 de unități administrativ teritoriale (comune, orașe și administrația județeană) din județul Bistrița-Năsăud au primit fonduri din partea guvernului PSD. Dintre acestea, cele 38 de comune și orașe conduse de primari PSD plus Consiliul Județean Bistrița – Năsăud au primit 1.063.885.426 lei, restul localităților care au o altă coloratură politică, au beneficiat de fonduri în valoare de 475.323.262 lei din totalul de 1.539.208.688 lei. Banii au fost dați prin programele naționale de dezvoltare rurală și locală, dar și prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Dacă efectuam un simplu calcul și anume din fondurile oferite unităților administrative conduse de PSD scădem cele două mari unități și anume Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Municipiul Bistrița, rămânem cu suma de 860.110.167 lei pentru cele 37 de comune și orașe conduse de PSD. Așadar dacă facem media per comună vedem că nu există diferențe între fondurile alocate primăriilor conduse de PSD și fondurile alocate localităților care au o altă coloratură politică. Putem observa că PSD a avut ca prioritate dezvoltarea tuturor unităților administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud. Dacă, în trecut, partidele de dreapta aflate la guvernare alocau fonduri pentru investiții în funcție de culoarea politica a primarilor, de data aceasta PSD a eliminat aceste practici abuzive și profund discriminatorii și, cel puțin în Bistrița-Năsăud, sprijină toate unitățile administrativ-teritoriale să investească sume importante pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor și pentru a le asigura cetățenilor acces la toate utilitățile: apă curentă, canalizare, gaze.

Investiții record de peste 132 mil. de lei pentru CJ Bistrița-Năsăud

În perioada 2016-2019, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a primit fonduri guvernamentale în valoare de 132.524.074 pentru 16 proiecte importante pentru județ. Din aceste fonduri investițiile finalizate au o valoare de 43.998.138 și au avut ca obiectiv amenajarea și consolidarea DJ 172H, îmbrăcăminți bituminoase ușoare, modernizarea drumului județean din satul Figa, modernizare drum județean din Livezile, modernizare drumului județean din  Milaș și modernizarea drumului județean care duce la Colibița. Investițiile în derulare au ca obiect modernizarea a șase drumuri și trei poduri.

Comuna Telciu campioană la milioanele de lei primite de la guvernul PSD

Între anii 2016-2019 comuna Telciu, administrată de către Severe Mureșana, primar ALDE, a primit fonduri de la Guvernul PSD în valoare de 54.278.247 lei.

În ultimii trei ani cu ajutorul acestor fonduri guvernamentale comuna Telciu s-a putut moderniza având un proiect de peste 3 mil. de lei finalizat și anume modernizarea drumului comunal 42. Drumului național 17C a fost de asemenea finalizat, existând la momentul de față încă 10 proiecte de anvergură în derulare. Aceste proiecte au ca obiectiv reabilitarea și modernizarea Scolii Vechi – Liceul Tehnologic Telciu, modernizarea infrastructurii rutiere agricole, drumuri forestiere, modernizarea drumului comunal Telciu-Telcișor, extinderea rețelei de canalizare pe străzile laterale și reabilitarea și dotarea Căminului Cultural Bichigiu.

Peste 35 de milioane lei  din fondurile guvernamentale pentru comuna Feldru

Comuna Feldru administrată de primarul PNL Grigore Țiolan a primit fonduri guvernamentale prin programele PNDL și PNDR în valoare totală de 35.500.378 lei pentru 12 proiecte. Șapte investiții sunt în derulare și anume modernizarea străzilor comunale și amenajarea trotuarelor. Rigole scurgere, drumurile forestiere, reabilitarea drumurilor comunale, extinderea rețelei de apă și canalizare, înființarea grădiniței cu trei grupe, modernizarea și dotarea căminului cultural. Investițiile contractate au ca obiect construirea unui pod deasupra Someșului Mare, modernizarea, reabilitarea și extinderea școlii gimnaziale Gavril Istrate Nepos cu clasele V-VIII.  De asemenea mai au o investiție implementată de CNI care are ca obiectiv Căminul Cultural.

Alte finanțări importante pentru comunele bistrițene

Comuna Parva figurează pe lista proiectelor cu două poziții: Una pentru un drum din satul Coșna de 7,94 km în valoare de 1,5 milioane de lei și un altul în colaborare cu comuna Runcu Salvei și Rebra, de 12,21 de kilometri. De altfel primarul PSD Ioan Strugari a transmis mulțumiri pe pagina sa de Facebook primarului PNL din Runcu Salvei, Anchidim Pavelea pentru modul în care a colaborat la acest proiect.

Bistrița-Bârgăului, în fruntea căruia se află primarul Vasile Labă (PSD), are trei proiecte aprobate spre finanțare: unul pentru Colibița, de 12,9 km pentru care a obținut 1,5 milioane de lei, un altul tot pentru Colibița de 16,34 km și un altul de încă 12,195 kilometri. În total aproape 42 de kilometri de drum forestier și 4,5 milioane de lei.

Și comunaTiha Bârgăului, condusă de un primar PSD, a obținut finanțare pentru trei proiecte pentru drumuri forestiere: unul de 6,5 km , un altul de 10,1 km și un al treilea la Tureac de 11,9 km.

Romuli, administrată de primarul ALDE Ioan Monița, este o altă comună cu suprafață mare de pădure, care a obținut un proiect pe drumuri forestiere pe 5,2 km și un altul de 12,8 kilometri. În total 3 milioane de lei pe măsura 4.3 silvic.

Rodna, comuna condusă de Valentin Grapini din partea PSD figurează cu un proiect împreună cu comuna Șanț, administrată tot de către un primar PSD, de 9, 5 km, în timp ce comuna Șanț mai are un are un proiect pe drumuri forestiere , la Valea Mare , de 8, 44 km, și un altul de 8,5 km .

La conducerea comunei Feldru se află un primar PNL, Țiolan Grigore, care are aprobate de către guvernul PSD două proiecte de finanțare, unul împreună cu comuna Maieru (PSD) de 9,778 km și un altul pe cont propriu.

Sângeorz Băi e singurul oraș de pe listă care a primit finanțare pentru un drum forestier cu o lungime totală de 2,85 km pentru care a primit 1,5 milioane de lei, orașul este condus de un primar PNL, Traian Ogâgău.

Josenii Bârgăului are proiect pentru 11 km de drum, Leșu un altul de 9,8 km de drum, Zagra a obținut finanțare pentru un drum forestier de 6,3, Lunca Ilvei pentru 13,8 km de drum, Cetate pentru 14,29 km de drum, Dumitrița cu 12,1 km iar Maieru cu 9,3 km de drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.