
Primăria Bistrița organizează o licitație de peste 11 milioane de euro pentru reamenajarea centrului istoric al orașului. Banii provin din fonduri europene, iar proiectul presupune modernizarea și extinderea zonelor exclusiv pietonale și amenajarea de noi piste pentru biciclete în centrul istoric.
Proiectul este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare totală de 86,5 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 54 de milioane de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 8,2 milioane de lei, iar contribuția proprie suportată de Primăria Bistrița este de 24 de milioane de lei.
Prima licitație pentru acest proiect a fost deja lansată de Primăria Bistrița, valoarea acesteia fiind de 57,7 milioane de lei. Contractul presupune elaborarea studiului de coexistență și documentația pentru obținerea avizului solicitat prin certificatul de urbanism, în vederea obținerii autorizației de construire, elaborarea documentațiilor tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, obținerea autorizației pentru execuția lucrărilor, elaborarea proiectului tehnic de execuție, detalii de execuție, caiete de sarcini sau asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor.
La acestea se adaugă și lucrările efective. Lucrările presupun amenajarea străzii Alexandru Vlahuță, a Pieței Centrale, a străzii Constantin Gherea, a străzii Dogarilor, a Pietonalului Liviu Rebreanu, a Pieței Morii, a străzii Nicolae Titulescu, a străzii Vasile Alecsandri, a Pieței Mici, a străzii Zorilor, a străzii Mihail Kogălniceanu și a mai multor pasaje din centru.
Iluminat inteligent și management inteligent al traficului
Vor fi amenajate noi piste pentru biciclete, iar zonele pietonale deja existente vor fi modificate, urmând, de asemenea, să fie create noi zone pietonale și zone verzi. Pistele de biciclete vor fi corelate cu rețeaua deja existentă. Proiectul prevede și amenajarea de puncte pentru încărcare pentru mașinile electrice sau un sistem de colectare și evacuare a apelor, printr-o rețea de canalizare pluvială separată de cea menajeră.
Cu această ocazie va fi pus la punct un sistem de monitorizare video pentru siguranța și protecția cetățenilor, dar și unul ce canalizație pentru rețelele electrice și cele de telecomunicații, introducându-se cablurile aeriene în subteran.
Centrul istoric va avea iluminat public inteligent și va fi implementat un management inteligent al traficului. Vor fi sporite măsurile de siguranță pentru traficul bicicliștilor și pietonilor, iar zona va fi dotată cu mobilier smart și istoric.
Proiectul este împărțit în două etape. Prima cuprinde reabilitarea unei suprafețe totale de 47.541 de metri pătrați, incluzând mai multe pasaje, parcări, Piața Morii și străzile din imediata vecinătate a centrului istoric. Pistele de biciclete se întind și ele pe 1,4 km.
De asemenea, proiectul prevede și înlocuirea mobilierului urban, începând de la stâlpi de iluminat, terminând cu bănci și coșuri de gunoi. Rămâne de văzut dacă vor fi reabilitate sau măcar făcute funcționale fântânile arteziene amenajate pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu.
Concomitent, Primăria Bistrița mai pregătea un proiect de reabilitare a ansamblului Sugălete. Valoarea proiectului ajungea la 43,3 milioane de lei, iar de curând municipalitatea a renunțat la proiect, din cauza faptului că nu au fost de acord să facă parte din proiect toți cei peste 90 de proprietari ai clădirilor respective, condiție obligatorie pentru implementarea sa.
Primarul Gabriel Lazany a precizat că municipalitatea va reabilita acest ansamblu în regie proprie, la costuri mult mai mici, astfel că povara financiară pentru cei care dețin spații în acest ansamblu nu va fi atât de mare.
Zeci de milioane de euro a înghițit centrul istoric în ultimele decenii
Acum un deceniu, Ovidiu Crețu venea cu primul proiect de regenerare urbană în centrul istoric, primind 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană, să dea o altă față centrului istoric.
Atunci au fost reabilitate mai multe pasaje istorice, străzile pavate cu piatră, repavat și Pietonalul Liviu Rebreanu și Piața Centrală, dar și Piața Mică. Tot atunci au fost amenajate și mai multe fântâni arteziene și cișmele, înlocuite coșurile de gunoi și mobilierul stradal.
Toate aceste zone sunt deja degradate și, la 10 ani de la amenajare, au nevoie de refacere totală. Nu mai punem la socoteală faptul că centrul Bistriței are o singură toaletă publică, care se află într-o stare jalnică.
Niciunul din aceste proiecte n-a luat în calcul și această chestiune, importantă pentru un oraș care se vrea a fi turistic. Autoritățile locale par să se bazeze pe localurile care funcționează în zona istorică, care să asigure toalete pentru cei care au de rezolvat nevoi fiziologice.
Centrul istoric al Bistriței n-a păpat bani doar prin aceste proiecte inițiate de fostul primar Ovidiu Crețu. Întrucât Linia Verde traversează o parte din centrul istoric, parte din lucrări s-au concentrat și pe această zonă.
Proiectul de 95 de milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene, care încă n-a fost recepționat, a presupus și reabilitarea străzii Bistricioarei, a Pieței Petru Rareș, a Pieței Unirii, a străzii Dornei și a străzii Gheorghe Șincai.
Acestea nu doar că au văzut asfalt nou, cum este cazul străzii Gheorghe Șincai, a Pieței Centrale și a străzii Dornei, ci au fost reabilitate și trotuarele, care au fost repavate.
Centrul istoric este cea mai valoroasă moștenire arhitecturală a orașului. Printre „bijuteriile” centrului istoric se numără și Ansamblul Sugălete, un complex de 13 clădiri, care datează din secolele XV-XVI și reprezintă unul dintre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania.
Sugăletele sunt formate din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează o galerie cu 20 de bolți ce se sprijină pe 21 de pilaștri. Marketplatz-ul pe care-l formează a primit „dreptul de târg” de la regele Ludovic I, în data de 24 aprilie 1353, transformând zona într-un adevărat centru economic al orașului. Ansamblul este socotit ca fiind una dintre cele mai sugestive expresii ale arhitecturii civile ale goticului transilvănean.
O altă bijuterie din centrul istoric este Biserica Evanghelică, care datează din secolele XIV-XV și a fost construită inițial în stil gotic. Turnul, înalt de 76 de metri, se consideră a fi terminat în anul 1519. Biserica a fost transformată în anii 1560-1563 în stil renascentist de către Petrus Italus da Lugano și renovată în repetate rânduri, inclusiv în perioada recentă, în primul deceniu al secolului al XXI-lea.
Apariția, la sfârșitul secolului al XV-lea, a sistemului de fortificații – ziduri turnuri și porți a conturat aspectul orașului medieval pentru veacurile următoare, transformându-l într-o cetate, într-un veritabil burg medieval. La 1575, Bistrița avea 18 turnuri și bastioane și un sistem de șanțuri și valuri de apărare, care înconjurau întregul oraș.