Ministerul Finațelor a publicat ieri pe site-ul său o nouă formă a proiectului de act normativ privind normele de aplicare a programului „Prima Mașină”. Acesta a eliminat criteriul categoriilor de vârstă în funcție de care persoanele fizice puteau fi eligibile pentru finanțare prin acest program.

Conform noii variante, toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru acest program, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă. Din finanțarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanția statului.
Durata maximă a finanțărilor acordate prin „Prima Mașină” ar putea fi de 60 de luni calendaristice, conform noilor dispoziții, în timp ce vechiul proiect prevedea că împrumutul putea fi acordat pe maximum șapte ani.
Costurile finanțării suportate de beneficiar ar putea fi compuse din două elemente, rata dobânzii ROBOR la 6 luni plus o marjă de maximum 3% pe an. Această marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator în toate etapele creditării, însă nu va include costul asigurării autoturismului, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare și penalitățile percepute conform contractului de finanțare.

Al doilea element al costului total al finanțării ar putea fi prima de garantare, compusă din comisionul de risc datorat MFP, care de va calcula de către finanțator, ca procent aplicat la suma garantată în cadrul programului și se va achita o singură dată, la acordarea garanției și comisionul de administrare datorat FNGCIMM.Comisionul de administrare se va calcula la soldul garanției statului.

Conform noului proiect de act normativ, o altă diferență față de varianta inițială a documentului constă în introducerea unei prevederi prin care autoturismul achiziționat în cadrul programului ar putea fi înstrăinat, în anumite situații, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate. De asemenea, preluarea finanțării garantate și a dreptului de proprietate asupra autoturismului se va putea face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin novație.

Aceste reglementări se afla în stadiul de proiect de act normativ. Puteti consulta documentul aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here