Potrivit datelor statistice, judetul Bistrita-Nasaud este codas in ceea ce priveste numarul celor care dupa ce fac scoala de soferi reusesc sa obtina permisul.
Din zece candidati, numai trei trec cu brio de cele doua probe ale examenului – legislatie si proba practica. Cu toate acestea, numarul soferilor din Bistrita-Nasaud cu acte in regula se apropie cu pasi repezi de 100.000.

O statistica realizata de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bistrita-Nasaud arata ca in 2010, peste 15.000 de candidati s-au inscris la examen, insa doar 4.700 dintre acestia au reusit sa obtina permisul de conducere.
In 2009, dintr-un total de peste 17.800 de candidati, doar 30 la suta si-au luat in cele din urma permisul.
De la inceputul acestui an si pana acum, alti circa 5.000 de bistriteni au sustinut cele doua probe in vederea obtinerii permisului de conducere, insa doar 28 la suta au avut succes.
De vina pentru aceasta situatie sunt atat unii dintre instructorii auto care nu-i pregatesc pe viitorii soferi asa cum trebuie, cat si candidatii care nu iau in serios examenul si nu invata destul.

Rata de promovabilitate, in scadere

In judetul Bistrita-Nasaud, rata de promovabilitate a examenului de obtinere a permisului de conducere scade de la an la an. Cel putin asta reiese din informatiile furnizate de comisarul Danila Baciu, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari Auto Bistrita-Nasaud.
„In 2009, dintr-un total de 17.800 de persoane examinate, au reusit sa obtina permisul 30,01%. In 2010, din cele circa 15.000 de persoane examinate, doar 31, 14% au reusit sa treaca cu brio atat proba scrisa, care vizeaza cunostintele de legislatie, cat si cea practica. Anul acesta, pana la ora actuala, au fost examinate circa 5.000 de persoane, dintre care doar 28% au trecut ambele probe”, a explicat Danila.
Desi promovabilitatea scade de la an la an, numarul celor care se incumeta sa faca scoala de soferi este relativ neschimbat: 13.000 de persoane pe an.
Totusi, cei care fie nu s-au pregatit suficient pentru proba teoretica si nu au obtinut punctajul minim admis, fie au cazut proba practica, pot sa mai sustina examenul de cate ori doresc.
Nici la nivel national statisticile nu sunt mai optimiste cand vine vorba de scoala de soferi, atat in ceea ce priveste promovabilitatea, cat si numarul celor care vor sa devina soferi. Daca in 2008 au fost examinate peste 800.000 de persoane, in 2010 numarul lor a scazut la jumatate. Dintre acestea, aproximativ 37% au reusit sa devina soferi cu acte-n regula.

Preturile scolilor de soferi, aliniate la restul tarii

Preturile practicate de scolile de soferi din judetul nostru s-au aliniat la cele din restul tarii inca de anul trecut, patronii motivand ca pretul carburantilor si al politelor de asigurare au crescut considerabil si altfel ar da faliment.
Astfel, bistritenii care vor sa obtina carnetul de conducere pentru categoria B trebuie sa scoata din buzunar in medie suma de circa 1.000 de lei, in care intra orele de condus si dosarul necesar inscrierii la examen (analize medicale, taxa de cazier, de examinare, etc.). Pentru categoria A, un candidat are de platit in jur de 500 de lei, pentru categoria D se percepe un tarif de aproape 2.200 de lei, iar pentru categoria C, C+E (remorca), candidatii au de platit circa 2.700 de lei.
Aceste sume variaza in functie de scolile de soferi alese de candidati, insa pot fi negociate. De exemplu, candidatii care vor sa obtina permisul pentru toate categoriile pot beneficia de o reducere intre 10 si chiar 20 la suta din pretul total.
Patronul unei scoli de soferi din Bistrita ne-a explicat ca „atat eu, cat si colegii mei suntem constienti ca preturile sunt cam mari pentru vremurile in care traim, dar nu putem sa le scadem. Carburantii sunt foarte scumpi, intretinerea masinilor la fel. In plus, trebuie sa ne platim si angajatii. Daca scadem tarifele inchidem pravalia”.
Barbatul a mai adaugat ca intr-adevar, numarul celor care doresc sa faca scoala de soferi a scazut de cand a venit criza, insa clienti mai sunt. „Acum doi ani pe vremea asta aveam aproape de doua ori mai multi clienti, dar nu avem ce sa facem. Probabil oamenii se gandesc ca fac scoala, dar dupa ce iau permisul nu au bani sa isi cumpere o masina si mai bine mai asteapta sa treaca criza. Majoritatea celor care apeleaza la noi sunt tineri pana in 30 de ani, in special baieti. Avem si clienti trecuti de 50 de ani, dar mai putini. Asta este, mergem inainte si asteptam vremuri mai bune. Decat deloc, e bine si asa”, a conchis acesta.
La ora actuala, la nivelul judetului nostru exista peste 90.000 de conducatori auto si 26 de scoli de soferi autorizate, printre care se numara SC Auto Regal SRL Bistrita, Profesional Auto, Martura Rox Serv, Mirebon, Best Off, SC Larisa SRL Nasaud, SC Mihut SRL Beclean.

460 de accidente rutiere in 2010

Potrivit bilantului Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud (IPJ BN) pe anul 2010, in judetul nostru au avut loc 460 de accidente rutiere. Dintre acestea, 123 au fost grave, soldate cu 35 de morti si 98 de raniti grav, iar celelalte 237 au fost accidente usoare, in urma carora au fost ranite 360 de persoane.
Cea mai predispusa zona la accidente rutiere este Drumul National 17 , care face legatura intre judetele Cluj si Suceava. Din cele 123 de accidente rutiere grave petrecute anul trecut in judetul nostru, 73 au avut loc pe DN 17. In urma lor, 16 persoane si-au pierdut viata si alte 31 au fost grav ranite. Politistii spun ca principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere sunt lipsa de experienta la volan, neatentia si viteza mare.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.