Un gânditor englez spunea ca în politica nu exista greseli ci doar calamitati si catastrofe, cele din urma fiind si cele mai nocive. Astfel, PSD nu a gresit când i-a refuzat nominalizarea lui Sorin Oprescu, ci a fost lovit de o catastrofa. Rezultatele se vor vedea foarte curând. Desi Oprescu era si înainte de declansarea alegerilor locale candidatul cotat cu cea mai mare intentie de vot dintre toti posibilii candidati, a fost eliminat din cursa pentru Primaria Generala doar „pentru ca e omul lui Iliescu”, „nu-l iubeste pe Geoana” si nu e suportat de Marean Vanghelie „almanahe”.
Acum, Oprescu si-a dat demisia din PSD si candideaza independent, este primul cotat în sondaje cu 38% în intentiile de vot, în timp ce principalul sau contracandidat Vasile Blaga abia ajunge la 19% din intentiile de vot, iar sarmanul PNL-ist Ludovic Orban nu prinde un vot din zece. Între timp, Oprescu era sa fie oprit si de Tribunalul Bucuresti sa candideze, asta tot dintr-un efort mârsav de a fi oprit din cursa, iar un ziar pro-putere a încercat sa monteze o odioasa conspiratie împotriva sa cum ca si-ar fi falsificat actele ca sa ajunga profesor universitar. A iesit cu bine din toate. Este, clar, unul dintre finalistii cursei pentru Bucuresti. Finala în care-l va întâlni probabil pe Blaga. Diferenta dintre ei este enorma. În favoarea lui Oprescu. Oprescu, dizidentul, are toate sansele sa câstige Primaria Capitalei. Nici nu cred ca Blaga va avea curajul sa-l înfrunte într-o discutie televizata pe Oprescu. Blaga este în aceeasi situatie ca Ioan Rus în 2004 în fata lui Emil Boc. Atunci, Rus a ales sa nu-l înfrunte direct pe Boc si a pierdut. Cred ca, din pacate, acesta este si destinul lui Blaga.
Dar acum ca tot croim scenarii, daca Oprescu ajunge primar, e clar ca are nevoie de sustinerea unui partid pentru a conduce Consiliul Municipal. Dar daca omul se hotaraste sa revina în PSD? Bucurestiul nu a fost niciodata al PSD, iar ca numar de voturi, dupa presedinte, este omul cel mai legitimat din tara. Atunci sa vezi cum dispare si Geoana în fata omului care a câstigat în dauna partidului lui si a nu stiu caror grupuri de la Bacau si Cluj. Adevarul este ca Oprescu este un om independent si tare si nu un lingau si nu un yes man. PD-L-ului i-ar trebui un un om ca Oprescu pentru a introduce ceea ce doreste, pe buna dreptate, presedintele Basescu – bipartidismul. Si odata cu asta, simplificarea vietii noatre politice de cacat.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here