Patru percheziții au avut loc, marți dimineața, în județul Bistrița-Năsăud, organizate de DIICOT Bistrița-Năsăud, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar în care prejudiciul este estimat la peste 2,1 milioane lei, bani de care ar fi beneficiat peste 140 de persoane. Trei persoane au fost duse la audieri. În dosar sunt 14 inculpați și peste 140 de suspecți.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul  Teritorial Bistriţa – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistriţa – Năsăud au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare față de 3 inculpați persoane fizice și 1 inculpat persoană juridică, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret este vorba despre trei persoane,ce aveau control asupra mai multor societăți comerciale cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, care ar fi acționat concertat pentru obținerea de indemnizații pentru creșterea copilului, de șomaj, precum și ajutoare de boală sau pentru creșterea copilului, prin angajări fictive a câtorva sute de persoane.

În fapt s-a reținut că, în  perioada 2010 – 2015, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în mod coordonat, în ceea ce privește obținerea în mod ilegal de indemnizații de creştere a copilului (de la AJPIS), indemnizaţii de şomaj şi subvenţii în baza art. 80, 85 şi 93 indice 4 din Legea nr.76/2002 (de la AJOFM), precum şi ajutoare de boală, sarcină şi lăuzie (de la CAS), utilizând în acest scop înscrisuri întocmite în fals care atestau nereal derularea raporturilor de muncă„, se precizează într-un comunicat al DIICOT Bistrița-Năsăud.

Prin activitatea infracțională, mai arată sursa citată, s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 2.181.634 de lei.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost găsite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, înscrisuri și logistica (aparatură de calcul) folosită la săvârșirea faptelor, precum și sume de bani.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului și popririi, inclusiv pe conturi bancare și bunuri mobiliare, în vederea recuperării prejudiciului, până la concurența sumei de 2.181.634 de lei„, precizează anchetatorii bistrițeni.

La sediul DIICOT – Biroul  Teritorial Bistriţa – Năsăud, urmează să fie aduse, în vederea audierii, cele trei inculpate.

În cauză, urmărirea penală se efectuează față de alți 141 de suspecți (persoanele beneficiare ale indemnizațiilor obținute ilegal) și 14 inculpați.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, inculpatele săvârșesc în continuare infracțiuni de natura celor pentru care sunt cercetate în prezenta cauză, utilizând același mod de operare, fiind identificate contracte individuale de muncă aflate în derulare, suspecte a fi false.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bistrița-Năsăud, membrii grupului ar fi angajat în mod fictiv aproximativ 250 de persoane fizice, fără ca acestea să presteze activități economice.

Urmează ca față de persoanele cercetate să fie dispuse măsurile legale, mai precizează anchetatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.