Pensionarii cu statut special din judeţul Bistriţa-Năsăud au intrat şi ei pe lista recalculării sumelor mari pe care le primeau lunar, după ce Guvernul României a dat o hotărâre prin care aceste persoane să primească mai puţin bani începând cu 1 septembrie.
Din cele aproape 80 de pensii speciale existente în Bistriţa – Năsăud, angajaţii Casei Judeţene de Pensii au recalculat 50 de venituri lunare aparţinând foştilor deputaţi şi senatori, funcţionari parlamentari, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi sau aviatori. Cu ce sume au rămas în mână aceşti oameni, rămâne încă o enigmă. Cât priveşte pensia maximă din judeţ, de peste 110 milioane de lei vechi, aici „nici o zgârietură”.
Premierul României, Emil Boc, a anunţat în luna iulie a acestui an că până la data de 1 septembrie vor fi recalculate toate pensiile speciale, cu excepţia celor încasate de foştii magistraţi ai Curţii Constituţionale. Conform hotărârii de guvern dată în luna iulie a acestui an „recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii”.
La nivel naţional, există în prezent 6.250 de pensii speciale ale parlamentarilor, funcţionarilor parlamentari, personalului diplomatic şi consular, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, a personalului Curţii de Conturi, pensii de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Recalcularea tuturor acestor pensii speciale trebuie finalizată până la data de 1 septembrie. Pensiile militare de stat (fără a le lua în calcul pe cele mai mici de 3.000 de lei), pensiile poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor vor fi recalculate şi ele până la sfârşitul anului, în acest caz fiind vorba despre circa 168.000 de pensii în întreaga ţară. Drepturile în cuantumurile rezultate din recalcularea pensiilor militare vor intra însă în plată abia din ianuarie 2011.
Situaţia recalculării acestor pensii speciale s-a făcut resimţită şi la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud. În urmă cu aproximativ două săptămâni, angajaţii Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud (CJP BN) au finalizat recalcularea a 50 de pensii aparţinând persoanele încadrate special. Aceşti pensionari vor lua din 1 septembrie mai puţini bani faţă de cât beneficiau înainte. Cea mai mare pensie din Bistriţa –Năsăud a rămas însă neschimbată în cuantum, ea aparţinând unui fost magistrat al Curţii Constituţionale care încasează în continuare lunar prin Casa Judeţeană de Pensii, o sumă de peste 110 milioane de lei vechi.
Cea mai mare pensie din judeţ a rămas neatinsă !
La ora actuală, în judeţul Bistriţa – Năsăud există 78 de pensii speciale de serviciu, din care 50 intră sub incidenţa Legii 109/2010, pentru modificarea Legii 19/2000. Pensiile speciale din judeţ au fost recalculate recent în baza Hotărârii de Guvern 737 din data de 21 iulie 2010. Potrivit datelor centralizate de Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa –Năsăud, în baza legilor speciale, cei 78 de pensionari au primit lunar până acum sume cuprinse între 3.000 şi 11.405 lei. Este vorba de foşti parlamentari, judecători, procurori, angajaţi ai Curţii de Conturi, dar şi doi aviatori, oameni cu pensii foarte mari, plătite prin Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa – Năsăud. Cea mai mare pensie din judeţ acordată în baza legilor speciale ajunge în prezent la 11. 405 lei, adică peste 114 milioane de lei vechi şi intră în buzunarul unui fost magistrat. În acest caz nu s-a făcut recalcularea. „Din cele 78 de pensii speciale de la noi din judeţ, 28 aparţin magistraţilor şi nu ele nu intră la recalculare datorită unei decizii a Curţii Constituţionale”, a explicat directorul adjunct al CJP BN, Terente Ciui. Cea mai mică pensie din Bistriţa – Năsăud din categoria „special” a fost până acum de 3.000 de lei lunar şi a fost încasată de 39 de persoane.
Primesc pensii mari mai mici. Calculaţi!
Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa – Năsăud a finalizat recent recalcularea a 50 de pensii speciale, din cele aproape 80 câte există în prezent în judeţ. Noua conducere a CJP BN susţine că cele 50 de persoane încadrate special vor primi din 1 septembrie mai puţin bani, dar nu poate face publice sumele diminuate ale unor pensii babane. „Deci am recalculat 50 de pensii speciale din cele 78, restul fiind ale magistraţilor. Din cele recalculate de noi avem 29 de pensii de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, o singură pensie de serviciu la capitolul funcţionari publici parlamentari, mai sunt şapte pensii de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor, două pensii ale personalului aeronautic şi 11 pensii ale personalului Curţii de Conturi. Oricum, pensiile au scăzut mult faţă de ce era înainte. Nu pot să vă spun sume. Se va face o statistică şi la nivel naţional, şi pe judeţe… Noi am trimis deja datele la Bucureşti, dar nu vă pot spune cam cu ce sume au rămas acum. Oricum este foarte simplu, faceţi un calcul şi dumneavoastră!”, ne-a spus directorul adjunct al CJP BN, Terente Ciui.
Ca să nu piardă timpul cu calculele, redacţia Gazeta de Bistriţa a urmărit statisticile date şi de alte Case Judeţene de Pensii din ţară. De exemplu, la Vrancea, unde au fost recalculate 41 de pensii speciale, directorul acestei instituţii oferă public date concrete. „Unii pensionari încadraţi la pensiile speciale au pierdut câteva sute de lei la pensia iniţială, de la 2.500 de lei ajungând şi la 1.400 de lei. Am înregistrat un singur caz în care pensia a crescut cu 20 de lei în urma recalculării”, a declarat în mass – media, Adrian Juravle, directorul executiv al CJP Vrancea.
Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, prin recalcularea pensiile speciale se vor realiza economii la bugetul de stat de aproximativ 300 de milioane de lei lunar, adică aproximativ 90 de milioane de euro. Recalcularea pensiilor speciale a fost programată să se desfăşoare în două etape. În prima parte au intrat pensiile diplomaţilor, ale parlamentarilor şi ale foştilor angajaţi din aviaţie, cu termen de finalizare până la 1 septembrie. Cea de-a doua etapă vizează recalcularea pensiilor din armată, poliţie şi servicii speciale, urmând a se finaliza până la sfârşitul anului. Reprezentanţii Guvernului se aşteaptă ca economiile făcute prin recalcularea pensiilor speciale să mai crească din 2011, după ce vor fi recalculate şi pensiile din armată, poliţie şi servicii speciale.
Iulia Stupinean