Patru traficanți de droguri și-au aflat zilele trecute sentințele, după mai bine de doi ani de procese. Trei dintre aceștia apar pe lista inculpaților și în alte dosare de trafic de droguri sau dare de mită. Cea mai grea pedeapsă depășește 6 ani de închisoare, iar celelalte trei sunt condamnări cu suspendare.

Căilean Rareș-Florin, Ciocârlă Petrică-Viorel, Vescan Daniela și Moldovan Cosmin au căzut în plasa procurorilor DIICOT în 2019, după ce au fost urmăriți timp de doi ani.

Vizat cu 2 ani înainte să fie înhățat

Căilean era în vizorul anchetatorilor încă din 2017, când domiciliul i-a fost percheziționat, fiindu-i găsite câteva zeci de plicuri cu substanțe psihoactive, în diferite combinații. La acea vreme, procurorii l-au cercetat pentru deținere de droguri pentru consum propriu. În timpul anchetei, mai precis în 2018, s-a descoperit că, de fapt, Căilean vindea drogurile, iar printre “cumpărători” s-au numărat și doi investigatori sub acoperire. Drept urmare, procurorii i-au schimbat încadrarea juridică operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Iar ancheta a continuat, evident.

Astfel, într-o noapte de la finele lunii martie 2019, Căilean împreună cu Daniela Vescan au fost prinși în flagrant, în timp ce mergeau să vândă droguri. La aproape 4 luni distanță, domiciliul lui Căilean a fost iar percheziționat.

“În actul de sesizare s-a reținut că în data de 31.03.2019 ora 04,40 organele de poliție din cadrul Poliției Municipiului Bistrița au oprit în trafic autoturismul marca Mercedes-Benz cu numărul de înmatriculare (…), condus de inculpata Vescan Daniela  (…). Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit că autoturismul în cauză aparține inculpatului Căilean Rareș-Florin (…), concubinul lui Vescan Daniela, acesta fiind pasager în autoturism la momentul opririi. Cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului în cauză, sub scaunul conducătorului auto, într-un compartiment au fost găsite 2 plicuri din plastic transparent cu dimensiunea de 12×7,5 cm care conțineau 7 plicuri din plastic transparent, cu dimensiunea de 4×7,5 cm- acestea din urmă conținând o substanță de culoare albă și un alt plic din plastic transparent cu dimensiunea de 4×7,5 cm care conținea 5 pastile de culoare albastră, existând suspiciunea că aceste substanțe conțin droguri. Bunurile în cauză au fost ridicate și sigilate în plicul nr. 1 sigilat cu autocolantul Poliția Română. Prin raportul de constatare tehnico-științifică nr. 3907630/7.06.2019 întocmit de M.A.I. – I.G.P.R. – B.C.C.O. CLUJ.

Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor s-a stabilit că substanțele găsite la locuința inculpatului Căilean Rareș-Florin în data de 31.03.2019 conțin 5 comprimate MDMA – substanță clasificată ca fiind drog de mare risc, precum și 15 grame substanță care conține euthylone, care face parte din clasa catinonelor și este calificat în raportul anual EMCDDA Europol 2014 ca făcând parte din cele 101 noi substanțe psihoactive, raportate pentru prima dată în 2014 și care intră sub incidența Legii nr. 194/2011.

Prin ordonanța din 8.04.2019 s-a dispus, în temeiul art. 63 alin 1 C.pr.pen. rap la art. 43 alin 2 lit. c din C.p.p., reunirea dosarului nr. 26 D/P/2019 la dosarul nr. 1 D/P/2018. În dosarul penal nr. 53 D/P/2019 prin ordonanța din 04.07.2019 s-a dispus, (…) începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc (…). Cauza s-a constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. În actul de sesizare se arată că în urma perchezițiilor efectuate la data de 1 iulie 2019, la două dintre imobilele deținute de inculpatul Căilean Rareș Florin (…) situate în Bistrița, (…) – s-au găsit plicuri conținând o substanță de culoare albă, pulverulentă și o plantă în ghiveci, prezentând caracteristici asemănătoare canabisului. Acestea au fost ambalate astfel: În plicul nr. 1 – o substanță de culoare albă, pulverulentă, o linguriță; În plicul nr. 2 – pliculețe conținând o substanță de culoare albă, pulverulentă, un cântar și o farfurie; În plicul nr. 3 – substanțe despre care se susține că sunt anabolizante; Colet nr. 6 – o plantă în ghiveci, prezentând caracteristici asemănătoare canabisului”, au notat procurorii DIICOT în rechizitoriu.

Spirit de comerciant: dădea bonus

Cu toate că se știa sub lupa anchetatorilor, Căilean își continuă, fără a-și face vreo problemă, activitatea și vinde în continuare droguri. În octombrie 2019 însă, este reținut și arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc. Chiar și în acel moment, polițiștii au descoperit asupra lui, odată cu introducerea lui în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, un pliculeț cu droguri.

Între timp, mergând pe fir, procurorii au descoperit alți colaboratori ai lui Căilean, care cumpărau de la el droguri și vindeau mai departe, ba mai primeau și bonus, evident tot în substanțe interzise. Pentru un gram de sare de baie, Căilean primea 100 de lei.

“Prin ordonanța din 16.03.2020 s-a dispus extinderea urmăririi penale față de inculpatul Căilean Rareș-Florin pentru săvârşirea a 170 de acte materiale componente al infracțiunii de efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive (…), constând în aceea că în perioada februarie 2018 – octombrie 2019, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în repetate rânduri, inculpatul Căilean Rareș-Florin a vândut inculpatului Ciocârlă Petrică Viorel substanțe cu efecte psihoactive (aproximativ de 2-3 ori în fiecare săptămână, câte 1-2 plicuri de fiecare dată, cu suma de 100 de lei/plic); în aceeași perioadă, inculpatul Căilean Rareș-Florin i-a oferit cu titlu gratuit, de un număr egal cu cel în care i-a și vândut, inculpatului Ciocârlă Petrică Viorel substanțe cu efecte psihoactive (la fiecare vânzare, inculpatul Ciocârlă Petrică Viorel primea «bonus» câte un plic cu astfel de substanțe la 5 plicuri cumpărate) – 85 de săptămâni, de 2 ori pe săptămână”, arată procurorii în rechizitoriu.

Unii consumatori au ajuns la spital

Unii dintre clienții lui Căilean au ajuns chiar la spital din cauză că li- s-a făcut rău după ce au consumat amfetamină.

“ (…) martorul cu identitate protejată XX a declarat în cursul urmăririi penale că în perioada sărbătorilor de iarnă a anului 2018, se afla împreună cu mai mulți prieteni într-un bar din Năsăud, când au hotărât să consume amfetamină. Martorul, care îl cunoștea pe inculpat de circa 8 ani, l-a sunat pe Căilean Rareș-Florin, după ce au strâns bani, pentru a-l întreba dacă le vinde amfetamină, la care inculpatul Căilean Rareș-Florin a arătat că le va trimite drogul prin cineva, lucru care s-a și întâmplat, 8 grame de amfetamină fiind aduse de un bărbat necunoscut grupului din care făcea parte martorul. Drogul, o substanță de culoare albă, a fost prizat de pe o masă din bar, cu ajutorul bancnotelor rulate sub formă de tub. Martorul a prizat 5 sau 6 linii, după care i s-a făcut rău și a plecat acasă. În cursul nopții a început să delireze, și a avut halucinații, motiv pentru care a ajuns la spital. În cursul judecății, cu ocazia reaudierii, martorul a arătat că se afla la o petrecere, într-un club în Năsăud, şi la un moment dat a venit o persoană acolo, care i-a făcut cunoştinţă cu Căilean. Au pus bani toţi, 200, 100 lei, şi au cumpărat amfetamină, o substanță sub formă de sare. Știe că era vorba despre amfetamină, pentru că a ajuns la spital din cauza asta, şi acolo s-a confirmat”, arată instanța în motivarea sentinței.

Căilean i-a vândut droguri în câteva rânduri și lui Moldovan Cosmin, acestuia procurorii găsindu-i la percheziții și cannabis, despre care tânrăul a declarat că l-a primit de la un amic din Olanda și că era pentru consum propriu. Moldovan a vândut însă din drogurile achiziționate de la Căilean.

În ceea ce o privește pe Daniela Vescan, aceasta era un fel de mână dreaptă a lui Căilean. Din documentul instanței reiese că, în cazul în care Căilean nu era acasă, la indicațiile acestuia, prepara drogurile, după care le vindea clienților.

Pedepse ușoare rău

În final, instanța de la Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat pe Căilean la 6 ani și 6 luni de închisoare.  În acest moment, bărbatul se află încă în arest preventiv, și mai este judecat în alte trei dosare: unul pentru trafic de droguri și constituire de grup infracțional organizat.

Daniela Vescan a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Tot la pedepse cu suspendare au fost condamnați și Ciocârlă Petrică-Viorel (un an), dar și Moldovan Cosmin, care a primit 7 luni cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.