Primăria Bistrița mai pregătește 5 blocuri sociale în Viișoara, în apropierea celor deja existente. Cele 5 blocuri ar urma să coste aproape 40 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Cartierul locuit până acum câteva decenii de sași s-a transformat în doar câțiva ani într-unul rău famat.

Municipalitatea continuă cu construirea de noi blocuri în Viișoara, investiții masive justificate cu nevoia familiilor fără posibilități de a avea un acoperiș deasupra capului.

Spre final de mandat, primarul Ovidiu Crețu pregătește studii de fezabilitate pentru alte cinci blocuri. Întreaga investiție se ridică la aproape 40 de milioane de lei, cu tot cu TVA și va fi suportată, evident, din bugetul local și de stat.

Studiile inițiale de fezabilitate au stat suficient în sertar astfel încât nu mai corespund cerințelor actuale în materie de construcții și trebuie refăcute. Cele cinci blocuri totalizează 160 de apartamente cu o cameră, două sau trei. Municipalitatea își propune să termine cele cinci blocuri în 36 de luni.

„Obiectivul general al investiției îl constituie realizarea a 5 blocuri de locuințe colective cu regim de înălțime P+3E+M, pentru a soluționa problemele existente la nivel de municipiu al familiilor tinere cu venituri modeste și care nu dispun de resursele necesare pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe proprii”, se arată în proiectul de hotărâre pe care l-au avut consilierii locali la ședința din luna octombrie.

Firma responsabilă de SF-uri a lăsat baltă Primăria Bistrița

Primăria Bistrița găsise deja o firmă care să realizeze studiile de fezabilitate, pe care le-a și realizat. Atunci când acestea trebuiau refăcute și completate cu restul documentațiilor tehnice, SRL-ul din Iași care câștigase licitația a dispărut.

Municipalitatea a încheiat contract cu SC Micosty Proiect SRL din Iași în anul 2012, pentru elaborarea unei documentații de proiectare. În 2013 a fost elaborate faza 1 de proiectare și anume studiul de fezabilitate și au fost aprobați indicatorii tehnico economici prin hotărârea de Consiliu Local nr. 157 din 18.12.2013.

După aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici SC Micosty Proiect SRL nu a trecut la elaborarea următoarelor faze de proiectare prevăzute în contract.

Primăria Bistrița a mai făcut o tentativă și a notificat SRL-ul, cerându-I să continue elaborarea celorlalte faze de proiectare, dar și revizuirea studiului de fezabilitate și adaptarea noilor normative tehnice privind circulația pe verticală, securitatea la incendiu și protecția civilă.

Cum firma nu a răspuns notificărilor nu au mai fost elaborate celelalte faze de proiectare, iar studiul de fezabilitate nu a mai fost adaptat. În 2017, Primăria Bistrița reziliază contractual cu Micosty Proiect SRL.

„Ca urmare a rezilierii contractului, a fost necesar reluarea procedurii de achiziție a unui nou contract de servicii pentru actualizarea întregii documentații, fapt ce a condus la actualizarea atât a capacităților propuse, cât și a valorilor, raportate la situația actuală”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.

Proiectarea include și sistematizarea pe verticală, dar și alei și platforme carosabile, parcări auto și spații verzi aferente zonei blocurilor. Asistații social care vor locui acolo au parte și de spațiu generos. Apartamentele cu o camera vor a avea o suprafață construită de 57 de mp, cele cu două camere aproape 75 de metri pătrați, iar cele cu 3 camere aproape 100 de metri pătrați.

Micosty Proiect este un SRL din Iași, înființat în 2010, având ca activitate principală arhitectura. Pentru 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 129.171 de lei, pierderi de aproape 90.000 de lei și datorii de aproape un milion de lei.

În 2017, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 200.000 de lei, pierderi de 30.000 de lei și datorii de 1,2 milioane de lei. Abia în 2016 firma raporta profit de aproape 300.000 de lei, dar și datorii de 1,2 milioane de lei.

Cea mai mare cifră de afaceri a fost înregistrată în 2015: un milion de lei. Și profitul înregistrat în 2015 era substanțial – 495.470 de lei. Datoriile erau atunci la jumătate, apropiindu-se de 600.000 de lei.

În ultimii doi ani, SRL-ul a raportat zero angajați. De altfel, firma a avut maxim un angajat de la înființare și până acum.

Legislația cere lifturi și adăposturi civile

Schimbările legislative de care vorbește și Primăria Bistrița vin cu condiții mai bune de trai pentru chiriașii care vor ocupa locuințele sociale. Printre ele se numără lifturile și adăposturile de protective civilă, unde se pot refugia în caz de calamitate naturală.

„În urma depunerii pentru finanțare la MDRAP, s-a solicitat respectarea legislației privind circulația pe verticală (lifturi) pentru clădirile cu mai mult de trei nivele, iar în 2016 a apărut legislația prin care la blocurile prevăzute cu subsol este impus a se realiza adăpost ALA”, precizează Primăria Bistrița.

Culmea, în Subcetate, unde deja prevederile legislative au fost aplicate, în cazul blocurilor ANL, acestea nu sunt folosite. Mai exact, lifturile cu care au fost dotate blocurile ANL nu sunt folosite, acestea nefiind puse în funcțiune.

Asta pentru că chiriașii trebuie să plătească o taxă de întreținere, iar locatarii acestor blocuri refuză să o facă, astfel că lifturile nu au mai fost puse în funcțiune și au rămas de decor.

În ceea ce privește așa-zisul adăpost civil, ei bine, acesta este momentan „adăpost” pentru murături și biciclete, spațiile fiind folosite de către chiriași pe post de beciuri.

Poliția a luat la puricat asistații de la blocurile din Viișoara

Aceste investiții în Viișoara a oferit un acoperiș deasupra capului celor care trăiau din ajutor social sau alocații, însă a transformat zona într-una rău famată. De multe ori și polițiștii locali chemați să intervină acolo sunt depășiți de situație. Deși se impunea o prezență permanentă a Poliției Locale în zonă, acest lucru nu s-a concretizat.

O scurtă vizită în zonă scoate în evidență tineri dependenți de aurolac fără documente ce-și fac veacul în apartamentele primăriei, mizerie de nedescris și animale fără stăpân ce se perindă printre tomberoanele pline ochi.

La finalul lunii octombrie, peste 50 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și inspectori au luat la puricat persoanele care locuiesc în blocurile sociale din Viișoara. Au fost depistate și legitimate peste 130 de persoane.  

„Acțiunile au urmărit asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea normelor în vigoare privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale persoanelor care locuiesc în zona respectivă. Astfel, 136 de persoane care locuiesc la blocurile sociale din Viișoara au fost legitimate și verificate, 7 dintre acestea fiind conduse la sediul Poliției pentru clarificarea unor proceduri judiciare. Totodată, polițiștii au efectuat verificări și cu privire la respectarea obligațiilor impuse unor persoane aflate sub control judiciar și pentru depistarea unor persoane dispărute”, arată Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, într-un comunicat de presă.

Aceasta a fost doar o acțiune de imagine, întrucât oamenii legii chipurile n-au găsit multe nereguli. În urma acțiunii au fost aplicate doar două sancțiuni contravenționale…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.