După o iarnă în care pârtia Cocoș a fost deschisă doar câteva zile, continuă investițiile municipalității în această gaură neagră. Pe final de mandat, Ovidiu Crețu mai achiziționează un tun de zăpadă cu nu mai puțin de 130.000 de lei, pentru iarna ce vine.

Anul acesta, Pârtia de schi Cocoș a fost deschisă doar câteva zile în ianuarie și câteva zile în luna februarie. Nimic nou, cam așa ne-a obișnuit în ultimii ani, imediat ce a fost inaugurată.

Problema este că deși este clar că este impracticabilă, temperaturile fiind multe prea crescute, iar altitudinea prea mică pentru un sport ce se practică în creierii munților, municipalitatea continuă să bage bani în această gaură neagră.

Chiar în luna ianuarie, Gazeta de Bistrița arăta cum și iarna aceasta pârtia de pe Dealul Cocoș își arată inutilitatea. În ultimele patru sezoane, pe pârtia Cocoș s-a putut schia mai puțin de o lună, adunat.

Anul trecut, Primăria Bistrița a achiziționat un soft de operare și monitorizare, pentru care a plătit nu mai puțin de 150.000 de lei.

Soft pentru tunurile de zăpadă…

Potrivit caietului de sarcini, prin montarea acestui soft se realizează eficientizarea procesului de înzăpezire prin monitorizarea detaliată a zonei schiabile și a componentelor ce realizează sistemul de înzăpezire, ajută în luarea deciziilor de pornire sau oprire a tunurilor poziționate în zone diferite pe pârtia de schi, permite pornirea simultană a generatoarelor de zăpadă automate aflate în diferite zone ale pârtiei, cât și a stației de pompare ce asigură debitul necesar de apă.

De asemenea, permite monitorizarea în timp real tuturor echipamentelor în funcțiune pe perioada derulării procesului de înzăpezire, prin furnizarea datelor, erorilor apărute în funcționare, astfel scurtând timpul de intervenție al operatorului, realizează statistica consumurilor de apa și energie electrică pentru fiecare punct de racord, astfel având o viziune despre zonele cu mai puțină zăpada produsă, creează statistici pe perioade prestabilite sau perioade diferite în funcție de decizia operatorului, asigură intervenția on-line a echipei de service prin conexiunea la internet, astfel reducându-se sau după caz eliminarea intervenției la fața locului, dar și posibilitatea de comandă și control pentru tunurile aflate în puncte greu accesibile pentru operatori.

Contractul a fost atribuit direct unei firme din Brașov, Technoalpin SRL, care aparține în proporție de 50% unui consilier local, care deocamdată este independent, Șerban Șovăială, și unui anume Petre Popa, în dreptul căruia figurează cealaltă jumătate de părți sociale.

Deși firma are doar doi angajați, conform datelor existente pe listafirme.ro (la nivelul anului 2018), firma a înregistrat cifre de afaceri frumușele. Astfel, în 2018, conform ultimului bilanț contabil publicat, Technoalpin SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,3 milioane lei, cu un profit de peste 150.000 lei, dar și cu datorii de peste 2,11 milioane lei.

Cel mai bun an al firmei brașovene a fost în 2016, când tot doi angajați avea. Astfel, la acea vreme cifra de afaceri a sărit de 4 milioane lei, iar profitul s-a cifrat la peste 1,12 milioane lei, în timp ce datoriile se învârteau în jurul sumei de circa 2,37 milioane lei.

Softul de aproape 150.000 lei nu a fost însă singura cheltuială a municipalității bistrițene pentru pârtia “minune”. Anul trecut, aceasta a mai înghițit aproape 320.000 de lei.

100.000 de euro sparți în 2019 pe nimicuri

Pentru energia electrică s-au cheltuit 86.941 de lei, pentru serviciile de pază, monitorizare și mentenanță a sistemului de alarmă și servicii de transport valori a fost alocată suma de 135.493 de lei, piesele de schimb și consumabilele au înghițit 6.283 de lei.

Mentenanța la instalație a costat 31.416 lei, o revizie la sistemul de nocturnă alți 23.302 lei, iar o revizie la instalația de transport 17.850 de lei. S-au mai plătit 16.612 lei pentru închirierea unor utilaje pentru lucrări. La un calcul simplu realizăm că anul trecut s-au spart 100.000 de euro pe nimicuri. La aceste cheltuieli nu intră și salariile celor care se ocupă de pârtie.

În 2018, pârtia a scos de la buget nu mai puțin de 400.000 de euro pentru lucrările de reparații, după ce pârtia a luat-o la vale după o perioadă bogată în precipitații.

La un calcul scurt, la cei 5,5 milioane euro cât au costat lucrările de realizare a pârtiei, mai adăugăm încă 500.000 de euro cheltuiți anul trecut și în 2018, și ajungem la 6 milioane euro, fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli de întreținere din anii precedenți.

Trist este faptul că pârtia de schi înghite bani sub formă de costuri de funcționare, chiar dacă aceasta este închisă. În 2018, chiar primarul Ovidiu Crețu recunoștea că pârtia înghite lunar 10.000 de euro, indiferent dacă este deschisă sau nu.

1,3 milioane de lei pentru 3 tunuri de zăpadă și două stații de pompare

Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat nu mai puțin de 1,3 milioane de lei pentru achiziționarea a trei tunuri de zăpadă. De asemenea, s-au alocat bani și pentru două stații de pompare, una de joasă presiune și alta de înaltă presiune. Municipalitatea a ajuns la concluzia că cele patru tunuri deja existente nu făceau față.

Licitația a fost împărțită în două loturi, unul fiind format din tunurile de zăpadă, iar celălalt din stațiile de pompare. Contractul a fost estimat la peste 1,3 milioane de lei fără TVA. 382.000 de lei erau alocați pentru cele trei tunuri de zăpadă, iar 924.000 de lei pentru cele două stații de pompare.

La licitație s-au prezentat două firme Technoalpin SRL din Brașov, care a și furnizat softul ce controlează tunurile de zăpadă, și asocierea Supersnow SA – Supersnow SRL, cu sediul la Sibiu și acționariat polonez.

Supersnow a pus mâna pe contractele cu stațiile de pompare și tunurile de zăpadă, însă s-a luptat o vreme bună la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor cu Technoalpin. În cele din urmă, licitația a fost anulată pentru „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Practic municipalitatea nu a precizat în caietul de sarcini și specificații care să le spună ofertanților ce tunuri trebuie să livreze pentru a fi compatibile cu softul achiziționat inițial.

La final de mandat, primarul Ovidiu Crețu nu se lasă și mai face o tentativă să mărească numărul de tunuri de la pârtia în mare parte nefuncțională. De data aceasta, pentru un tun de zăpadă dă 131.500 de lei. Culmea, acesta va fi livrat tocmai de una dintre firmele care s-au luptat la licitația trecută, anulată între timp.

Este vorba despre Technoalpin din Brașov. Anunțul cu privire la licitația publică a fost postat pe platforma sistemului electronic de achiziții publice în data de 26 iunie și surpriză, atribuit în aceeași zi, celor din Brașov.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.