Doar 41 de ONG –uri din Bistriţa au primit bani de la municipalitate pentru finanţarea proiectelor demarate. Printre ele se numără şi Fundaţia „Societatea de Concerte”, condusă de liberalul Gavril Ţărmure care a luat nu mai puţin de 60.000 de lei. Casa de Cultură a Sindicatelor, cu director PD-L, a fost omisă al doilea an consecutiv.
Pe bază de punctaj şi preferinţe, în domeniul social, au fost date la o parte, asociaţiile care se ocupă de problemele persoanelor cu handicap, ale vârstnicilor, dar şi ale femeilor ce luptă împotriva cancerului.

Numărul organizaţiilor bistriţene care întocmesc proiecte pentru a obţine o finanţare din bugetul municipal, este în continuă creştere, de la an la an. În sesiunea din această lună, 115 asociaţii, cu activitate în diverse domenii, s-au bătut pentru a obţine banii doriţi. Suma aprobată prin programul anual pe 2010 a fost de 790.000 de lei, fiind alocaţi 763.792 de lei.
Norocoase au fost însă numai 41 de ONG-uri care au primit ceva bani, restul de 74 fiind respinse. În domeniul social, poate cel mai important, numai şapte proiecte au primit finanţare. În baza unui ghid şi a justificărilor, mai mult sau mai puţin credibile, aleşii locali au omis asociaţiile care se ocupă de handicapaţii psihici, de vârstnici, dar şi de susţinerea femeilor bolnave de cancer, respectiv proiectul Clubului Amazoanelor Bistriţene. Banii cei mai mulţi s-au dus către organizaţii de cultură, tineret sau sport, lăsând pe dinafară inclusiv proiectele demarate de culte. Consilierii locali din partea PD-L s-au declarat nemulţumiţi de selecţia făcută şi au anunţat că vor susţine modificarea mai multor aspecte din ghidul după care se întocmesc şi depun aceste proiecte. La polul opus, social – democraţii şi liberalii susţin că niciodată banii nu sunt suficienţi pentru finanţarea proiectelor iar ghidul trebuie respectat.

Nici un ban pentru handicapaţii psihici şi vârstnici!

În domeniul social, în urma selecţiei de proiecte şi a punctajului obţinut, au primit bani, Fundaţia „Inocenţii”, pentru proiectul „Serviciul de intervenţie timpurie pentru copii şi tineri cu dizabilităţi de pe raza municipiului Bistriţa” (29.372 de lei), Asociaţia „Benita” pentru „Grădiniţa Socială Benita” (30.000 de lei), Fundaţia „Bucurie” pentru „Centrul de asistenţă şi îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi” (30.000 de lei), Asociaţia „Autism Europe Bistriţa” pentru „Dotare Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ” (25.984 de lei),
Asociaţia „A fi Pro Familia” pentru proiectul „Peste obstacole cu speranţă şi încredere” (14.644 de lei) şi Centrul Creştin de Reintegrare Socială Onisim „Împreună depăşim criza financiară” (20.000 de lei). În acelaşi domeniu, au fost respinse de la finanţare, proiectele depuse de Clubul Amazoanelor Bistriţene, club care vine în sprijinul femeilor bolnave de cancer la sân, cu proiectul „Participă şi te Ajută”, Asociaţia „Vera Caritas” pentru  „Cantina socială Samarineanul Milostiv”, Asociaţia Handicapaţilor Psihici, pentru „Centre de integrare – ateliere protejate”, Asociaţia Caritas Eparhial Greco – Catolic Cluj pentru „Servicii integrate pentru vârstnici” şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap „Sfânta Elena” Bistriţa pentru „Integrare socială”.
Nemulţumit de această situaţie s-a declarat în mod public, consilierul local democrat-liberal Gheorghe Tuţă, care consideră că s-a făcut o nedreptate. „Eu am spus şi în plenul şedinţei: sunt nemulţumit de modalitatea asta, chit că au făcut un regulament. Vor să arate cât de corecţi şi de transparenţi sunt, dar când vii şi discuţi concret un anumit proiect … Multe proiecte, şi pe social nu au primit bani, pe tot felul de scuze”, a spus Tuţă.

Constantin Rus: „Întotdeauna vor exista nemulţumiri!”

Constantin Rus, consilierul local PSD, este unul dintre cei care au promovat metoda de acordare de credite nerambursabile pe proiecte. Potrivit acestuia, banii nu sunt niciodată suficienţi pentru a mulţumi pe toată lumea: „Noi am considerat că este bine să se dea pentru activităţi sociale, culturale, tineret, dar nu întotdeauna bugetul acoperă toate activităţile pe care şi le propun astfel de instituţii. Să nu uităm că întotdeauna vor exista nemulţumiri. Niciodată fondurile alocate pentru aceste proiecte nu sunt suficiente. Nici nu putem să ne propunem să avem atâtea fonduri câte nevoie există, pentru că ştim bine în ce situaţie ne găsim. Eu zic că s-a lucrat bine”, se arată convins Rus.

Democrat – liberalii vor modificarea ghidului pentru proiecte

În plenul şedinţei, consilierii locali ai PD-L, revoltaţi de modul în care s-au distribuit banii pentru proiecte au anunţat că vor susţine pe viitor modificarea ghidului conform căruia se întocmesc şi se depun de către ONG –uri, proiectele spre finanţare. „Noi ( n. r – consilierii PD-L) vom acţiona în sensul de a modifica acest ghid şi a încerca să-l facem totuşi un ghid care să pună accentul pe susţinerea unor organizaţii care cu adevărat au nişte activităţi, au un anumit impact”, susţine consilierul Gheorghe Tuţă.
Şi liberalii nu exclud posibilitatea de modificare a ghidului, dar consideră că regulamentul a fost respectat. „Cred că a fost bun modul în care s-a făcut distribuirea banilor pe proiecte. Există un regulament care trebuie respectat. Ghidul a mai modificat şi foarte probabil că va mai fi”, este de părere consilierul local liberal Dan Molnar. „Ghidul a suferit modificări aproape în fiecare an şi poate fi îmbunătăţit”, consideră şi social-democratul Constantin Rus.

Alexandru Câţcăuan: „ Banii se dau pe clientelă”

La capitolul cultură şi culte, Fundaţia „Societatea de Concerte”, condusă de Gavril Ţărmure (PNL) a primit 40.000 de lei pentru proiectul „Şcoala de la Bistriţa”, Asociaţia Folclorică „Balada” – 20.000 de lei pentru „Eurofolk 2010, iar Asociaţia Culturală „Bistriţa Medievală” – 37.500 de lei pentru „Tabăra Cavalerilor Medievali”.
Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa  nu a primit nici un ban pentru „SINDART – 2010”, fiind al doilea an consecutiv când rămâne pe dinafară. „La cultural nu mai vorbesc de modul defectuos în care s-au selectat proiectele. Eu am fost membru în comisie şi m-au chemat o singură dată. De exemplu, la Casa de Cultură a Sindicatelor, au avut proiect anul trecut, anul acesta, şi nu aveau nici un argument de ce nu i-au acordat o susţinere cât de cât, o cofinanţare… În final, constaţi că de fapt e un paravan frumos la acest mod de distribuire a banilor pe proiecte”, spune consilierul local, Gheorghe Tuţă.
„Este foarte vizibil pe ce criterii se împart banii. Mie mi s-a spus că proiectul a fost notat cu 56 de puncte, nu cu 60, asta ca să nu fac contestaţie, şi că îmi urează succes pentru ediţia următoare, de anul viitor. Păi şi la anul, cât e coaliţia asta la municipiu, PSD – PNL, nu am speranţe. Aşa se judecă în toată ţara lucrurile, de aceea îi ajungem pe greci. În primul rând nu suntem români, nu suntem corecţi, suntem PNL – işti, PSD – işti, PD-L –işi, şi tot aşa. Deci, banii se împart pe clientelă, dacă sunt aceeaşi şi anul trecut, şi anul acesta care primesc sume la maxim. Reprezentantul nostru, al PDL- ului din comisie, nici măcar nu a fost invitat. Împart între ei… primeşte Ţărmure, Săsărman, mai primeşte Dorel Cosma, Pugna, şi cam atât”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan.
Pe lista neagră a proiectelor respinse s-au mai aflat şi cele demarate de culte, precum Parohia Greco – Catolică,  Parohia Romano – Catolică sau Biserica Creştină Baptistă.  De asemenea, la capitolul sport au fost „omise” de la finanţare proiectele realizate de Clubul Sportiv Municipal Bistriţa pentru susţinerea echipei de handbal fete seniori, susţinerea gimnasticii artistice masculine de performanţă sau pregătirea şi participarea sportivilor selecţiei de judo la finala Campionatului Naţional Copii U 13, masculin individual.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.