Consilierii municipali nou alesi ai Partidului Democrat-Liberal au boicotat constituirea noului consiliu municipal. Acestia nu s-au prezentat la sedinta festiva, convocata vineri la ora 10.00. Din aceasta cauza constituirea noului legislativ local a fost amânata pentru miercuri, 25 iunie. Nici primarul nou ales al municipiului Bistrta, Ovidiu Cretu, nu a depus juramântul.

Peste 200 de invitati au fost prezenti vineri, saptamâna trecuta la sedinta festiva de constituire a noului Consiliu Municipal Bistrita. Acestia au avut parte de o surpriza neplacuta, din cauza ca noii alesi locali ai PDL BN nu s-au prezentat.

PDL se plânge prin comunicate de presa

Printr-un comunicat remis presei, Biroul Permanent Municipal al PD-L a declarat ca în urma analizei rezultatelor alegerilor din municipiul Bistrita apreciaza ca votul exprimat de cetatenii municipiului obliga reprezentantii partidelor politice sa respecte optiunea cetatenilor.

„În acest sens PD-L a obtinut 8 mandate, PNL 5 mandate, UDMR 1 mandat si PSD 7 mandate.Tinând seama de aceste rezultate apreciem ca fireasca realizarea unei largi majoritati în consiliul local între PD-L, PNL si UDMR, în concordanta cu optiunea a peste 65% din cetatenii municipiului.

Reamintim ca în mod constant, începând cu anul 1996, între PD-L si PNL a fost o colaborare strânsa la nivelul consiliului local cel mai elocvent exemplu fiind perioada 2004 – 2008 când cele doua partide au realizat majoritatea si conducerea administratiei publice locale.

Mai mult, atât din punct de vedere doctrinar cât si al comportamentului politic, PD-L, PNL si UDMR se situeaza de aceeasi parte de esicherului politic.

Din aceste considerente, grupul de consilieri alesi ai PD-L nu vor participa la sedinta de constituire a CL din 20.06.2008, acordând în acest fel un timp de reflectie pentru reprezentantii partidelor politice, astfel încât votul si vointa cetatenilor sa fie corect reprezentate la nivelul conducerii consiliului local”, se arata în comunicatul semnat de presedintele organizatiei municipale a PDL, fostul primar al Bistritei, Vasile Moldovan.

Prevederile legii

Legea 215/2001 – Legea administratiei publice locale, prevede la art. 31, alin 2 ca “Sedinta este legal constituita daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor alesi. În cazul în care nu se poate asigura aceasta majoritate sedinta se va organiza, în aceleasi conditii, peste 3 zile, la convocarea prefectului. Daca nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituita, se va proceda la o noua convocare, de catre prefect, peste alte 3 zile, în aceleasi conditii”.

Alineatul 3 al aceluiasi articol de lege spune ca: “În situatia în care consiliul local nu se poate reuni nici la ultima convocare datorita absentei, fara motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor alesi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocari anterioare, daca acestia nu pot fi înlocuiti de supleantii înscrisi pe listele de candidati respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în conditiile Legii privind alegerile locale”.

Daca tu nu ma vrei, eu te vreau!

Gestul democrat-liberalilor bistriteni dovedeste un singur lucru – acela ca nu stiu sa primeasca înfrângerea cu fruntea sus. Motivul invocat în comunicatul de presa, ca PDL si PNL au colaborat începând din 1996, este lipsit de substanta. O colaborare, pâna la urma, nu obliga pe nimeni cu nimic. Traim într-un stat democratic, iar aliantele dintre partide ramân la latitudinea acestora. Ideea de alianta fortata între PDL si PNL, un fel de casatorie peste vointa celor doi protagonisti, nu arata decât ca membrii PDL nu s-au maturizat complet si se comporta precum un copil care vrea musai jucaria preferata, în acest caz Puterea.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here