Anul 2009 nu se anunţă a fi un an prolific pentru bistriţeni, datorită crizei financiare care face ravagii tot mai mari.
În cadrul conferinţei de presă organizată de către Primăria Muncipiului Bistriţa, în data de 11 ianuarie a.c, edilul oraşului, Ovidiu Creţu, a estimat, pentru anul în curs, o scădere a veniturilor la bugetul local de aproape 15% faţă de 2008.

În anul precedent, Direcţia de Finanţe a municipiului Bistriţa a încasat venituri în proporţie de 92,38% din toate domeniile. Cifra estimată se ridică la 133.065.000 lei din cei 144.042.000 lei care trebuiau încasaţi. Potrivit primarului municipiului, Ovidiu Creţu, “au existat unele domenii unde nu s-au realizat venituri”, de exemplu, din cauza eliminării taxelor judiciare, a taxelor de timbru şi chiar din cauza scăderii numărului discotecilor din oraş. În ciuda acestor aspecte, Ovidiu Creţu a mai precizat că pentru anul 2009 se are în vedere “luarea de măsuri pentru ca execuţia veniturilor să se facă cu amploare mai mare.”

Măsuri preventive pentru bistriţeni

Cum toată lumea caută soluţii prin care să reducă efectele crizei mondiale, la fel şi reprezentanţii municipalităţii au elaborat un plan pe termen lung pentru a evita impactul cu situaţiile neplăcute pe care criza le va produce.

Prin urmare, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a a făcut cunoscute o serie de măsuri care urmează să fie puse în aplicare pentru a evita orice neplăcere. Printre acestea se numără şi atragerea fondurilor europene cu ajutorul proiectelor incluse în planul de dezvoltare a municipiului şi prin care se urmăreşte reabilitarea Centrului istoric al oraşului, al Centrului Cultural Municipal şi înfiinţarea unui Centru social. De asemenea, se mai are în vedere modernizarea Pădurii Codrişor.
Ovidiu Creţu a mai precizat că municipalitatea va mai încerca să atragă şi fonduri guvernamentale pentru a pune în practică proiecte sociale, cum ar fi: construirea de ANL-uri şi de locuinţe sociale în Viişoara. Totodată, este vizată şi reabilitarea termică a blocurilor.
Potrivit primarului, pentru a realiza aceste proiecte ar fi nevoie de circa 23 de milioane de euro, iar acesta şi-a exprimat speranţa de a atrage cel puţin 10-15 milioane de euro în bugetul local.
Turismul, sportul şi agrementul sunt şi ele incluse pe lista priorităţilor pentru anul în curs. În aceste domenii se vizează stimularea investiţiilor.
Edilul oraşului Bistriţa a mai precizat că municipalitatea va continua să acorde atenţie sporită asfaltării străzilor. În plus, se vor pune bazele unui program prin care se va asigura refacerea străzilor lăuntrice, care nu pot fi incluse în cadrul programelor europene. În plus, va avea loc o reducere drastică în ceea ce priveşte tehnica de calcul, iar în ceea ce priveşte achiziţiile pentru instituţia Primăriei nu vor fi cumpărate maşini şi nici alte bunuri costisitoare, potrivit declaraţiei primarului Ovidiu Creţu. Finanţările alocate de Primăria Bistriţa organizaţiilor non-guvernamentale vor fi acordate şi în acest an, acolo unde nu s-a primit niciun răspuns din partea autorităţilor.
Festivalurile şi evenimentele cu specific bistriţean se vor organiza şi în acest an, deoarece ele fac parte din tradiţia orăşenească. Prin urmare, bistriţenii vor putea petrece la Nunta Zamfirei, la Festivalul Medieval, la cel de dans ţigănesc şi, nu în ultimul rand, la Zilele Bistriţei. Edilul a menţionat că pentru aceste evenimente, Primăria Bistriţa are în vedere reducerea bugetului alocat cu 15%, deoarece, a completat primarul Ovidiu Creţu, “ aceste acţiuni se pot realiza şi cu cifre mai mici”. Astfel, nu se vor “acorda sume de ordinul miliardelor.”

Posibile transformări în cadrul direcţiilor

În cadrul conferinţei de presă, edilul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a mai prezentat şi viitoarele transformări pe care le vor suferi direcţiile administrative din cadrul instituţiei.

Astfel, Direcţia de Administrare a Domeniului Public (DADP) va fi transformată în persoană juridică şi va avea ca principal acţionar Consiliul Local.
La rândul ei, Direcţia de Termoficare va suferi transformări, schimbându-i-se statutul din direcţie în serviciu.
În ceea ce priveşte Direcţia de Impozite şi Taxe, conform primarului Ovidiu Creţu, va fi unificată cu actuala Direcţie Economică.
„Prin cumularea direcţiilor nu s-a urmărit reducerea numărului de angajaţi”, a mai declarat edilul oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu. Acesta a mai precizat în cadrul conferinţei organizate că Ordonanţa de Urgenţă nr. 230/2008 cu privire la cumularea pensiilor cu veniturile obţinute din domeniul public i-a făcut pe pensionarii bistriţeni care muncesc în cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa să aleagă pensia în locul salariului.
Din cele 831 de persoane angajate în cadrul primăriei, 35 de persoane se încadrează în condiţiile ordonanţei deja menţionată. Dintre acestea, 17 persoane ocupă funcţia de asistenţi personali, iar restul de 18 ocupă diferite funcţii în sistemului public.
Primarul Ovidiu Creţu a mai declarat că „pentru structura şi funcţionarea aparatului Primăriei, ne deranjează acest lucru”, însă se vor organiza concursuri pentru locurile care vor rămâne vancate.

Crina Ivancu

1 COMENTARIU

  1. Nu uita Ovidiule de cultura specific urbana locala,ma refer la formatiile de muzica rock tinere care nu au spatii pt.repetitii si nu li se gaseste loc pt. afirmare in progamele culturale ale orasului.Pina acum s-a preferat sa se aduca la festivaluri formatii Bucurestene foarte scumpe.Acesti bani se pot economisi,si da totodata posibilitate de afirmare a culturii locale.Sint convins ca si interesul tinerilor bistriteni este mai mare pt.a urmari evolutia artistica formatiilor bistritene unde sint prietenii lor, cunostintele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.