Omul de afaceri Pavel Sângeorzan pare să facă legea în Munții Rodnei, sfidând orice regulă și lege. Oamenii săi au fost prinși în timp ce momeau vânatul cu caii în agonie în două rânduri și cu toate acestea, asociația sa și-a păstrat licența. Au fost identificate mai multe construcții ilegale în Munții Rodnei, inclusiv o cabană și o crescătorie de mistreți… care sunt încă în picioare, după ce Pavel Sângeorzan a contestat în instanță procesele verbale.

Luna trecută, Gazeta de Bistrița arăta cum omul de afaceri Pavel Sângeorzan, ce deține asociația de vânătoare Montana Coșbuc, încerca să bage în legalitate o crescătorie ilegală de mistreți. „Manevra” viza Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, care din păcate pentru omul de afaceri n-a cântat cum și-a dorit el și a refuzat să îi emită acordul de mediu cerut încă de anul trecut.

Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc deține o crescătorie ilegală de mistreți în Parcul Național Munții Rodnei de ani de zile. Asociația respectivă are pe mână Fondul 8 de vânătoare Fiad Romuli de peste două decenii. Aici, Pavel Sângeorzan și-a amenajat o crescătorie de mistreți, dar și o cabană.

Anul trecut după ce aceasta a fost implicată într-un scandal răsunător ce-a ajuns inclusiv în presa internațională a ieșit la iveală existența acestei crescătorii, dar și a altor construcții ilegale amenajate de acesta în Munții Rodnei. Crescătoria respectivă s-ar întinde pe nu mai puțin de 30 de hectare de teren și ar fi găzduit în jur de 70 de mistreți.

Inclusiv Prefectul Stelian Dolha a cerut atunci instituțiilor abilitate să ia măsuri și toate construcțiile ilegale în spatele cărora se afla Pavel Sângeorzan să dispară. Mai mult IRTSV ar fi făcut solicitare la Ministerul Mediului să i se retragă licența de vânătoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Sângeorzan l-a „barat” pe Monița cu câteva procese

În urma scandalului cu construcțiile și crescătoria ilegale din Munții Rodnei, primarul comunei Romuli, Ioan Monița, a înaintat un memoriu către mai multe instituții abilitate să-i pună frână omului de afaceri Pavel Sângeorzan. În memoriul cu pricina, primarul povestea despre construcția ilegală, despre braconaj și alte fapte de natură penală pe care le-ar fi făcut omul de afaceri.

Acum un an, când a ieșit la iveală toată tărășenia, pe care lumea o cunoștea și o tolera tacit, primarul Ioan Monița a încercat să restabilească ordinea. De atunci și până acum și l-a amentat pe Pavel Sângeorzan, în total cu 250.000 de lei, cerându-i în procesele verbale respective și demolarea construcțiilor ilegale.

„Avem 3 procese verbale. Amenzile cred că ajung la 250.000 de lei toate. Pe fiecare construcție și neregulă am dat câte-o amendă. Credeți că s-a rezolvat ceva?! Săptămâna trecută au fost aici la vânătoare domni din minister… despre ce vorbim?” a precizat Ioan Monița pentru Gazeta de Bistrița.

Pavel Sângeorzan a reușit să stopeze acțiunile lui Monița cu ajutorul tribunalului. Mai exact, a contestat în instanță amenzile primite și nu a mai demolat niciuna dintre construcțiile ilegale, așteptând vezi-doamne verdictul judecătorilor în acest caz.

La finalul lunii mai, Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc cerea Judecătoriei Năsăud să anuleze procesul verbal de contravenție primit de la Primăria Romuli cu doar câteva zile în urmă. Primul termen de judecată în acest caz este stabilit pentru finalul acestei luni.

În aceeași lună, Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc cheama în judecată, tot la Judecătoria Năsăud Garda Forestieră Cluj, cerând anularea unei amenzi date de instituție în aceeași lună. Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru mijlocul lunii noiembrie.  

În exact aceeași zi, Pavel Sângeorzan deschidea alte trei proces tot la Năsăud, în care contesta amenzi aplicate de Garda Forestieră Cluj în luna aprilie. Primele termene de judecată au fost stabilite pentru luna octombrie.

Printre neregulile sesizate atunci de inspectorii Gărzii Financiare s-au numărat inclusiv fapte penale, potrivit unui răspuns remis de instituție Gazetei de Bistrița. În cazul faptelor penale surprinse ar fi fost sesizate și alte organe competente.

În februarie, Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc chema în judecată tot la Judecătoria Năsăud Primăria Romuli, în încercarea de a anula un proces verbal și o amendă aplicată în aceeași lună.

Pe rolul instanței năsăudene mai există alte două procese tot din luna februarie a acestui an, care au același obiect: anularea amenzilor aplicate de Primăria comunei Romuli.

Primarul comunei Romuli, Ioan Monița mai face cunoscut o manevră făcută de Pavel Sângeorzan, la fel de periculoasă: acesta ar mai fi pus bazele unei alte asociații de vânătoare, cu care vrea să pună mâna pe un alt fond de vânătoare din județ, din zona Coșbuc. Licitația în acest sens ar fi organizată în această perioadă și ar fi cu dedicație, susține edilul.

Momitul vânatului cu cai în agonie = scandal răsunător

În toamna anului 2019, pe rețelele de socializare a început să circule o filmare care înfățișa un cal în agonie, care era lăsat pradă urșilor din Munții Rodnei.  Se întâmpla în apropierea localității Romuli.

Imaginile care au fost făcute publice de Agent Green mai înfățișau un vânător, membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, care trage dintr-o remorcă calul în agonie. Animalul este mai apoi lăsat în pădure ca momeală pentru urși. De altfel, totul se întâmpla într-o pădure administrată de Asociația de Vânătoare Motana Coșbuc, condusă de Pavel Sângeorzan.

La acea dată, Ioan Monița primarul comunei Romuli, care este și vânător și inginer silvic, a recunoscut că sacrificarea unui animal pentru atragerea unui mamifer mare este o practică curentă a braconierilor. Mai mult, acesta ar fi spus că autorul moral al acestei fapte nu ar fi la prima abatere.

„Ăsta e clar caz de braconaj. Iar faptul că animalul era și viu, asta deja e de o cruzime rară. Deci eu așa zic, că se va lăsa cu sancțiuni mari. Și cine crede că s-a terminat totul și poate sta liniștit să își revină. Că nu e gata. A luat prea mai amploare totul”, declara pentru presa locală în apropierea evenimentului primarul Ioan Monița.

Ba mai mult, după această întâmplare a mai fost folosit, câteva luni mai târziu un alt cal drept momeală pentru urși, pe o altă suprafață deținută de asociația lui Sângeorzan. Măsurile luate de autorități nu par să fi avut efectul, deși atât Primăria Romuli, cât și Garda Forestieră Cluj l-au amendat pe controversatul om de afaceri pentru practicile sale mai puțin legale. În schimb, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se face că plouă.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.