Pavel Plăian, directorul executiv ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, a explicat marți, în cadrul unei conferinţe de presă, motivele care au determinat creşterea tarifului de salubrizare pentru populaţie. 

Potrivit directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, este vorba despre un proces de reformare structurală a sistemului de gestionare a deşeurilor, impus României prin directive europene şi implicit autorităţilor locale din toată ţara.

Legislația în vigoare, în urma directivelor europene, ne-a obligat să implementăm un proiect care aduce o reformă fundamentală a serviciului de salubrizare. Nimic din ce a fost înainte nu mai seamănă cu ce urmează să fie implementat. Măsurile în transpunerea legislației au menirea să conducă la eficientizarea sistemului astfel încât să atingem într-un viitor apropiat toate țintele pe care UE le așteaptă din partea României„, a declarat Pavel Plăian.

Acesta a precizat că, în 2018, a apărut Ordonanţa 74 care practic transpune în legislaţia românească mai multe directive europene: Directiva privind economia circulară şi Directiva cadru privind gestionarea deşeurilor.

S-a constatat la nivelul UE că România, ca indicator de ţară, nu a reuşit în decursul timpului să ajungă la performanţa colectării selective. A impus României adoptarea unei legislaţii corespunzătoare, astfel încât toate ţintele asumate să poată fi duse la îndeplinire. Îmediat după aparția acestei ordonanțe, noi, printre primele ADI-uri din România, am început să lucrăm la un plan tehnico-economic de transpunere a noilor obligaţii în cadrul sistemului de salubrizare, împreună cu consultantul pe care l-am cooptat şi cu toate UAT-urile care sunt membre. Acest proiect tehnico-economic înseamnă o reformă structurală, fundamentală a serviciului de salubrizare. Nimic din ce a fost înainte nu mai seamănă cu ce urmează să fie implementat. (…) Măsurile au menirea să conducă la eficientizarea sistemului astfel încât să atingem toate ţintele pe care UE le aşteaptă din partea României„, a explicat Pavel Plăian.

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a mai precizat că s-a modificat contractul existent cu operatorul de salubrizare, Regulamentul de salubrizare, s-au impus tarife diferenţiate pentru operator şi cetăţeni şi au fost promovate investiţii în dezvoltarea actulului sistem de salubrizare.

Toate aceste investiţii care au fost impuse operatorului de noi la proiectul tehnico-economic au condus într-adevăr la o modificare a tarifelor de salubrizare„, a subliniat Pavel Plăian.

Acesta a precizat că, în 2019, tariful a fost de 8,12 lei/persoană/lună fără TVA, adică 9,6 lei în mediul urban, ajungându-se acum la 11,5 lei/persoană/lună (TVA inclus), în timp ce în rural, anul trecut tariful a fost de 3,5 lei/persoanț/lună, iar acum a ajuns la 6,5 lei/persoană/lună. Majoritatea consiliilor locale au adoptat proiecte cu noile tarife, urmând să decidă dacă sau nu subvenţionează populaţia, însă faptul că nu au aprobat taxa de salubrizare nu înseamnă că primăriile vor plăti mai puţin către Supercom.

În cadrul taxei de 11,5 lei, aprobată de unităţile administrativ-teritoriale, 1,4 lei constituie contribuţia la economia circulară, taxă reglementată de Ordonanţa 196/2005 privind Fondul de mediu, pe care operatorul de la depozit trebuie s-o plătească pentru fiecare tonă de deşeu depozitat. Dacă această taxă a fost de 30 lei/tonă în 2019, ea a crescut în 2020 la 80 lei/tonă. O altă componentă importantă, undeva la 1,15 lei din cuantumul taxei este reprezentată de investiţiile pe care noi, ca autoritate contractantă, le-am impus operatorului, în cadrul acestui proiect de reformă a sistemului de salubrizare, investiții absolut necesare și recomandate de către UE prin JASPERS și prin consultanţii Ministerului Mediului„, a mai explicat Pavel Plăian.

1 COMENTARIU

  1. ba….pilache…
    eu daca imi zugravesc casa strang bani cu doi ani inainte si mai iau si un credit nu maresc pretul la patrunjel ….apeland la mafia politica!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.