O reţea de traficanţi de droguri din Bistriţa-Năsăud, formată din 52 de persoane, a fost destructurată la sfârşitul săptămânii trecute, pe 12 septembrie. În urma a 33 de percheziţii domiciliare au fost reţinute 10 persoane şi au fost confiscate sume de bani în lei şi valută în valoare totală de 110.000 RON, instrumente pentru cântărit şi porţionat drogurile şi 40 de grame de mefedronă.
Printre cei 10 reţinuţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic şi consum ilicit de droguri s-au aflat un poliţist de la Serviciul de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud şi un jandarm Toate cele zece persoane reţinute au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile şi fac obiectul a trei dosare de cercetare penală. Anchetatorii au declanşat urmărirea penală şi faţă de un pompier, angajat al ISU BN, dar şi faţă de un elev de la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.

După şase luni de anchetă şi muncă informativă, o reţea de traficanţi de droguri, formată din 52 de persoane, a fost destructurată duminică, 12 septembrie, de către procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) şi jandarmii bistriţeni, dar şi cei de la Brigada mobilă Cluj. În toată această perioadă, în care s-au adunat informaţii şi a fost monitorizată activitatea grupului infracţional, procurorii DIICOT au avut sprijinul SRI Bistriţa şi SIPI BN.
Drogurile de risc şi mare risc proveneau în principal din Ungaria şi Spania şi erau distribuite în principal pe raza municipiului Bistriţa.

Comunicatul IPJ dixit

„La data de 11.05.2010 poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud împreună cu lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate BN s-au sesizat cu privire la constituirea unui grup infracţional specializat în traficul şi consumul ilicit de droguri de risc şi mare risc, respectiv cannabis, rezină de cannabis şi mefedronă (sare de baie). Drogurile proveneau în principal din Spania şi Ungaria fiind ulterior distribuite pe raza municipiului Bistriţa cu suma de 50-60 lei per gram pentru cannabis şi rezină de cannabis şi sume cuprinse între 100 – 180 lei gramul de mefedronă.
Având în vedere aceste date, sub supravegherea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial BN s-a trecut la monitorizarea, supravegherea şi probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de suspecţi, în cooperare cu SRI Bistriţa şi SIPI BN.
În vederea documentării întregii activităţi infracţionale a tuturor participanţilor, în dimineaţa zilei de 12.09.2010 poliţiştii IPJ BN împreună cu poliţiştii SCCO BN, jandarmi din cadrul IJJ BN, jandarmi din cadrul IJJ Brigada mobilă Cluj au organizat o acţiune pe teritoriul municipiului Bistriţa ocazie cu care au fost efectuate 33 percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, fiind conduşi la sediul SCCO BN, 52 de persoane în vederea efectuării de cercetări sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial BN.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate în vederea cercetărilor următoarele : sume de bani în lei şi diferite valute în valoare totală de aprox. 110.000 lei, aparate foto digitale şi camere video, medii de stocare a datelor (DVD, CD, stick), plicuri cu sistem zip lock, aparate de mărunţit substanţe vegetale, instrumente artizanale destinate consumului de droguri, cântare digitale şi cantitatea e aprox. 40 grame mefedronă.
Urmare a probatoriului administrat în cauză, procurorul DIICOT a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 ore a zece suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2 alin. 1 şi 2 şi art.4 alin .2 din Legea 143/2000 privind traficul şi consumul ilicit de droguri, urmând a fi prezentaţi Tribunalului BN cu propunere de arestare preventivă.
Printre persoanele reţinute se află un jandarm al IJJ BN şi un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa. De asemenea, procurorul DIICOT a început urmărirea penală pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor, faţă de un elev al Şcolii de agenţi de poliţie Vasile Lascăr Câmpina şi faţă de un subofiţer pompier militar de la ISU BN. Pentru acesta din urmă fiind luată măsura obligării de a nu părăsi localitatea Bistriţa pentru o perioadă de 30 zile.
Cercetările continuă în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor membrilor grupării”, se arată într-un comunicat al IPJ BN.

Monitorizaţi încă din primăvară

Acţiunea a fost demarată în luna martie a acestui an, când ofiţerii DGIPI au primit informaţia că, la Bistriţa, un poliţist de la Ordine Publică şi un jandarm se ocupă cu vânzarea de stupefiante. La o primă verificare informaţiile s-au confirmat, dar era nevoie şi de dovezi. Cu autorizarea procurorului au fost folosiţi, pentru descoperirea tuturor membrilor reţelei, ai furnizorului, dar şi a beneficiarilor, ofiţeri sub acoperire. Astfel s-a stabilit că întreaga grupare era coordonată de fraţii Măieran – Olimpiu, zis „Oly”, Vasile, zis „Sile” sau „Cap de Mâţ” şi Viorel, cei trei având vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Procurorii au mai aflat că în grupare au fost cooptaţi, încă de anul trecut, un jandarm – Cristian Obrejan, un poliţist de la Serviciul de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud – Ionel Tomoioagă, un pompier militar de la ISU BN – Florin Mitruţ şi Răzvan Pop, elev de la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.
În plus, se pare că cei oamenii legii ar fi avut legături şi cu patronul unui magazin de etnobotanice trecut în ilegalitate.

110.000 de lei şi 40 de grame de sare de baie, găsite la percheziţii

Pe 12 septembrie, după ce au avut toate probele necesare pentru a le prezenta magistraţii, procurorii DIICOT au declanşat operaţiunea de prindere a membrilor grupului infracţional. Întrucât, printre cei vizaţi se aflau şi angajaţi ai MAI care trebuiau să îi sprijine pe procurori cu ocazia descinderilor, anchetatorii au ordonat înainte de plecarea la percheziţii ca toţi participanţii la misiune să lase telefoanele mobile în bază. Mai mult decât atât, percheziţiile au fost efectuate încrucişat – mascaţii de la Poliţie au efectuat percheziţia la domiciliul jandarmului, iar mascaţii Jandarmeriei au efectuat percheziţia la domiciliul poliţistului. O parte dintre membrii grupării infracţionale au fost ridicaţi duminică seară din Piaţa Mihai Eminescu, când se întâlniseră să vândă droguri. Într-una din locaţiile în care anchetatorii au descins au fost găsite cel puţin 20 de persoane, care se întâlniseră la un bairam. La domiciliul respectiv au fost găsite circa 40 de grame de mephedronă cunoscută şi sub denumirea de „sare de baie” sau „miau-miau”. Tot cu ocazia percheziţiilor au fost găsite suma de 110.000 de lei (atât în moneda naţională cât şi în euro, lire sterline, dolari şi forinţi), aparate foto digitale şi camere video, medii de stocare a datelor (DVD, CD, stick), plicuri cu sistem zip lock, aparate de mărunţit substanţe vegetale, instrumente artizanale destinate consumului de droguri şi cântare digitale.

Trei dosare de cercetare penală, 10 arestaţi preventiv

În noaptea de 12 spre 13 septembrie au fost audiate peste 52 de persoane, procurorii DIICOT dispunând în cele din urmă reţinerea pentru 24 de ore a zece suspecţi, învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. În cele două zile care au urmat reţinerii, mai precis luni noapte, şi marţi până la prânz, magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au decis arestarea pentru 29 de zile a celor zece persoane.
Astfel, cele 10 persoane învinuite de trafic şi consum ilicit de droguri fac obiectul a trei dosare de cercetare penală, aflate pe rolul instanţei bistriţene. În dosarul 6744/112/2010 sunt cercetaţi în calitate de inculpaţi Marian Pompei Rânziş şi Sorin Emil Savu.
În dosarul 6745/112/2010 sunt cercetaţi Vasile Eugen Măierean şi Alexandru Beudean. În dosarul 6746/112/2010 sunt cercetaţi Nicolae Olimpiu Măierean, Cristian Emil Obrejan, Marius Andrei Nalaţ, Rareş Liviu Chiş, Bogdan Sorin Lăcătuş şi Ionel Tomoioagă.
Florin Mitruţ şi Răzvan Pop vor fi cercetaţi în stare de libertate, pentru primul instituindu-se interdicţia de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Recurs la arestarea preventivă

Avocaţii celor zece arestaţi în cazul instrumentat de procurorii DIICOT în această săptămână fac recurs la măsura arestării preventive.
Dan Molnar, unul dintre avocaţii inculpaţilor, a declarat că vor face recurs la decizia instanţei de arestare preventivă pentru 29 de zile, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj. „Noi am declarat recursul şi când vom avea motivarea instanţei, vom motiva sentinţa”, a spus Molnar.
Vizavi de acest caz, avocatul Molnar susţine acesta este consecinţa politicii penale dezastruoase în materie de droguri. „Din punctul meu de vedere, este consecinţa directă şi imediată a unei politici penale dezastruoase în materie de droguri. În ceea ce priveşte arestarea preventivă, nu este nevoie dovedirea infracţiunii, ci de a prezenta indicii temeinice, probe suficiente care să dea o aparenţă de vinovăţie. Până la acest moment există temeiuri ca să ceară arestarea preventivă, pe care instanţa a şi aprobat-o, dar până la dovedirea completă a vinovăţiei mai este încă drum lung”, a spus Molnar.

Patru oameni ai legii au călcat strâmb

Ionel Tomoioagă, poliţistul de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ BN, are 25 de ani, este absolvent al Academiei de Poliţie şi a fost angajat în instituţie în 2007.
Jandarmul Cristian Obrejan are 31 de ani şi a fost încadrat la IJJ BN tot în 2007, la Ordine Publică. Acesta a fost încadrat din sursă externă, el nefiind absolventul unei şcoli de ofiţeri. Angajarea lui a venit pe fondul renunţării la stagiul militar în România, şi cum Jandarmeria a avut nevoie de cadre a recrutat persoane din rândul populaţiei civile.
Subofiţerul Florin Mitruţ, angajat al ISU BN, dar şi elevul Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina sunt şi ei cercetaţi în acest caz, dar în stare de libertate. Pompierul bistriţean a primit interdicţia de a părăsi localitatea timp de 30 de zile. Situaţia Lui Florin Mitruţ este, însă, mai mult decât ciudată având în vedere faptul că el face parte din grupa operativă, iar în cazul în care aceasta este solicitată pentru o intervenţie în afara oraşului, pompierul nu poate participa la stingerea unui incendiu, deoarece ar încălca interdicţia impusă de procurori.
Cu toate acestea, cei trei se bucură, deocamdată, de prezumţia de nevinovăţie. Subofiţerul Florin Mitruţ, din cadrul ISU BN, îşi continuă activitatea la locul de muncă, iar ceilalţi doi – jandarmul Cristian Obrejan şi poliţistul Ionel Tomoioagă -, dacă vor fi eliberaţi din arest după judecarea recursului la Curtea de Apel Cluj, vor reveni la posturi, până la definitivarea cazului şi pronunţarea unei decizii a instanţei.
În ceea ce îl priveşte pe Răzvan Pop, elev al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, conducerea instituţiei de învăţământ poate lua măsura exmatriculării, chiar dacă nu există o decizie finala a instanţei. Decizia va fi luată în zilele următoare de către consiliul profesoral, care se va reuni pentru a discuta cazul lui Răzvan Pop.

Luaţi prin surprindere

Conducerile IPJ BN, a IJJ BN dar şi cea a ISU BN au aflat despre proprii angajaţi implicaţi în toată această poveste abia după ce aceştia au fost reţinuţi.
Mai mult decât atât, momentul în care însă au fost efectuate descinderile şi percheziţiile, şi mai ales faptul că printre cei reţinuţi s-a regăsit un angajat al IPJ BN a căzut mai mult decât prost pentru şeful IPJ BN, comisarul-şef Ioan Sidor Bodescu, deoarece taman de la sfârşitul săptămânii trecute în instituţia pe care o conduce se află o echipă de control din cadrul MAI. Surse neoficiale din cadrul IPJ BN au afirmat că primul lucru pe care cei din MAI l-au făcut după apariţia în instituţia bistriţeană a fost controlul fişelor postului fiecărui angajat în IPJ BN. În plus, implicarea cadrelor MAI în traficul şi consumul de droguri, ridică mari semne de întrebare privind derularea procedurilor de selecţionare, verificare şi angajare a personalului în diferite structuri subordonate ministerului. De asemenea, cunoaşterea comportamentului subordonaţilor, de către şeful IPJ, este un alt mister.

Deşi oficial superiorii jandarmului, ai poliţistului, dar şi cei ai pompierului susţin că fiecare în parte şi-au făcut treaba în timpul serviciului şi nu au creat probleme, alţii susţin contrariul.
Surse neoficiale susţin că angajatul IJJ BN, Cristian Obrejan, are un comportament de notorietate şi nu tocmai „ortodox” în afara orelor de program, el fiind un cunoscut amator de jocuri de noroc, chefuri udate cu licori bahice în exces, dar şi de droguri. În plus, acesta era prieten bun cu Tomoioagă, cei doi făcând parte de multe roi din aceeaşi formaţie de patrulare mixtă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ BN, agent principal de poliţie Claudia Rădoi, poliţistul, care pe perioada arestării preventive este suspendat din funcţie, va fi cercetat şi pe linie internă, iar sancţiunea maximă, dacă va fi găsit vinovat, poate ajunge până la darea afară a acestuia din Poliţie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al IJJ BN, lt. Georgeta Căşvan, spune că „până când se va clarifica dacă subofiţerul este vinovat, se iau măsurile care se impun, până la eliminarea din sistem”.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi cei implicaţi în acest caz de trafic şi consum ilicit de droguri, riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 şi 20 de ani.

Liana Mureşan

Mephedrona este cunoscută sub mai multe denumiri: Miau – Miau, Special Gold, Magic sau Charge. Acestea conţin substanţa chimică denumită mephedrone, care este un derivat din phenethylamine, amphetamine, cathinone – toate droguri ilegale. Mephedrona sau 4-methylmethcathione se găseşte sub formă de pudră, cristale albe, capsule sau pastile. Deşi „nu este recomandată consumului uman”, se utilizează prin inhalare, îngurgitare sau chiar injectare.
Specialiştii spun ca acest stupefiant poate provoca dependenţă destul de repede. Consumatorii nu dorm şi nu mănâncă perioade lungi de timp, slăbesc multe kilograme într-un timp destul de scurt.
Mephedrona a fost interzisă sau se află sub control strict în Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Israel şi Germania. Produsele de tip „Spice” au fost interzise în Germania, Austria, Franţa şi România.
Strategia fabricanţilor este de a produce mici modificări moleculare substanţelor declarate ca fiind ilegale, astfel încât acestea să nu se mai regăsească pe lista de substanţe narcotice ilegale. Pe măsură ce noii derivaţi sunt declaraţi ilegali, sunt create noi combinaţii.

1 COMENTARIU

  1. astia au asteptat din martie ca sa dea in 33 de locuintze,sa ancheteze 60 de persoane,sa ii lege pe 10 pentru cateva luni,toate astea pt 40 de grame de mefe.ce ancheta tipilor ce probe..ca stia un orash intreg care e treaba.daca descindeau in martie aveau acelashi rezultat.bani bagatzi in anchete de c…t.40 de grame….lol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.