Doar patru firme care își desfășoară activitatea pe teritoriul județului au primit okey-ul pentru transportul elevilor navetiști la și de la unitățile de învățământ. Printre ele se numără și Vanirotrans, firma de transport a primarului comunei Șieuț, care evident va desfășura curse în zona respectivă.

Autoritatea Română Rutieră a transmis Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar lista aprobată a firmelor de transport care operează pe teritoriul județului și care pot fi folosite gratuit de către elevi pentru transportul la școală.

Părinții au fost nevoiți să comunice școlilor pe ce traseu călătorește fiecare copil până la școală. Aceștia sunt obligați să apeleze la una dintre cele 4 firme care au fost aprobate de Autoritatea Română Rutieră

Astfel, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au primit okey-ul doar 4 firme. Miluțu SRL, în zona Târlișua, care va pune la dispoziție trei trasee, Exmitiani SRL, pe zona Rebrișoara, cu două trasee, Tabita Tour, zona Bistrița, cu trei trasee și Vanirotrans SRL, în zona Șieuț.

Tabita plusează cu 3 trasee pentru elevi

Cine-s firmele care vor transporta elevii la școală? Miluțu SRL a fost înființată în 2007, are 12 angajați și a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de aproape două milioane de lei și un profit modest de doar 46.700 de lei. Datoriile înregistrate de firma din Târlișua ajung la 1,7 milioane de lei.

Pentru 2021, Miluțu SRL a raportat o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei și un profit net de 59.00 de lei. Și atunci datoriile treceau de un milion de lei. Ceva mai bine a dus-o în 2020, când, deși cifra de afaceri era mai mică 789.400 de lei, profitul ajungea la 128.500 de lei. Până în 2016, firma a fost ani de zile pe pierdere.

Exmitiani SRL, înregistrată în anul 2000, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei și un profit de doar 18.900 de lei. Datoriile treceau de 3,6 milioane de lei. Firma de transport din Rebrișoara are 66 de angajați.

Pentru anul 2021, an de pandemie, Exmitiani SRL raporta o cifră de afaceri de 7,8 milioane de lei și un profit de doar1000 de lei. Datoriile au atins pragul de 4 milioane de lei. Ceva mai bun a fost 2020, când a raportat o cifră de afaceri de 8 milioane de lei și un profit net de 340.000 de lei. Datoriile erau la jumătate, ajungând la doar două milioane de lei.

Cea mai mare firmă de transport care a ajuns pe listă este Tabita Tour, care a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 66,9 milioane de lei și un profit net de aproape două milioane de lei. Datoriile au ajuns la 12 milioane de lei. Firma are 162 de angajați.

Cifra de afaceri înregistrată în 2021 ajunge la 61,2 milioane de lei, cu un profit net de 1,5 milioane de lei. Datoriile se apropiau, însă, și atunci de 11 milioane de lei. Și numărul de angajați era mai mare, ajungând la 177.

În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de 56 de milioane de lei și un profit net de 2,7 milioane de lei. Datoriile erau și ele importante, ajungând la 12,3 milioane de lei.

Firma primarului din Șieuț, pe listă

Pe listă se află și firma primarului din comuna Șieuț, Mihai Ivan. Vanirotrans SRL a fost înființată în 2004 și a fost deținută de fostul viceprimar și actualul primar al comunei Șieuț. Ulterior, după ce Ivan a pus mâna pe o funcție publică, a lăsat firma pe mâna soției.

Pentru anul trecut, firma cu 10 angajați, a raportat o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei și un profit net de 238.700 de lei. Datoriile au ajuns anul trecut la 1,3 milioane de lei.

Pentru anul 2021, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei și un profit net de 273.200 de lei. Datoriile ajungeau la 1,7 milioane de lei.  În 2020 și 2019, SRL-ul a fost pe minus, înregistrând pierderi de 163.600 de lei, respectiv 76.000 de lei.

Potrivit SICAP, Vanirotrans SRL pare abonată la bani publici, câștigând contracte cu nenumărate primării și instituții ale statului. În toamna anului trecut, Vanirotrans prindea un contract de 20.400 de lei cu comuna Șieu pentru transportul la școală a elevilor din localitate. În același an, comuna Șieu mai atribuia un contract pentru aceleași servicii, în valoare de 17.000 de lei

Tot în 2022, Vanirotrans primea 11.500 de lei de la comuna Mărișelu în cinci contracte pentru aceleași servicii, 10.000 de lei de la comuna Livezile în două contracte. La firma din Șieuț apela și Centrul Cultural Iustin Sohorca din Sîngeorz-Băi pentru transport persoane. Contractul era de 8.400 de lei.

Și anii trecuți au apelat la Vanirotrans cei de la Primăria Șieu. În 2020, aceeași firmă asigura transportul copiilor la școală pentru 5.400 de lei. Tot în 2020, firma semna 5 contracte modeste de 3380 de lei cu Centrul Județean pentru Cultură pentru transport persoane. Centrul Cutural Iustin Sohorca semna un contract de 2000 de lei în 2020.

De la transport la…carburant!

Aceasta nu este singura firmă a primarului Mihai Ivan care încearcă să facă bani din contractual cu statul. Se pare că soția acestuia deține și o stație PECO, situată la doar doi pași de primăria condusă de Mihai Ivan.

Așa se face că, din comoditate, după cum preciza Mihai Ivan pentru un ziar online, primăria pe care o conduce a ajuns să achiziționeze carburant tocmai de la stația PECO administrate de soția sa.

Potrivit context.ro, se întâmpla în 2021, când Sanivan Trans, SRL-ul deținut de soția primarului Mihai Ivan încheia contract cu Primăria Șieuț în valoare de 27.000 de lei, pentru furnizarea a 6,4 tone de carburant instituției.

Primarul spunea pentru context.ro că nu a considerat că ar fi vreo problemă în faptul că firma soției, care deținea o stație PECO la doi pași de primărie, să asigure carburantul pentru instituție:

„Înainte de a face achiziția ne-am mai consultat cu altcineva și zice „bă, nu aveți probleme”. O parte din angajații primăriei, băiatul de pe buldoexcavator și cel de pe mașina școlii… ei o insistat (n.r. să achiziționeze carburant de la stația PECO a soției). Soția are o stație PECO la 100 de metri de instituție”, a afirmat primarul.

Acesta a mai spus că doar 8.000 de lei au fost plătiți societății soției sale. Ulterior, primarul s-a răzgândit și nu a mai achiziționat combustibil în baza contractului semnat.

Sanivan Trans SRL a fost înviințată în anul 1997, iar anul trecut avea doar 6 angajați. Pentru anul trecut, Sanivan Trans a raportat o cifră de afaceri de 5,4 milioane de lei și un profit net de 150.762 de lei. Cu un an în urmă, în 2021, firma soției primarului raporta o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei și un profit de aproape 300.000 de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.