După mai bine de un an de la data la care a fost trimis în judecată, Tudor Cristian, patronul Prime Financial Consulting, a fost condamnat de Tribunalul Bistriţa-Năsăud la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Acesta a fost acuzat de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Sentinţa nu este încă definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Cluj, un prim termen fiind stabilit pe 1 aprilie 2016.

 

Alături de afacerist au fost judecate încă patru persoane, toate fiind acuzate că au încercat să obţină bani din fonduri europene pe proiecte APIA în baza unor documente false. Procurorii bistriţeni au demarat ancheta în cazul lui Tudor Cristian în 2011, când a fost pus sub urmărire penală, însă în final cazul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie. Deşi informaţiile despre presupuse fapte comise de Tudor Cristian au fost mult mai multe, ele fiind de altfel expuse în urmă cu câţiva ani de Gazeta de Bistriţa, pe masa procurorilor Anticorupţie a ajuns doar o felie, una mică de tot…

Este vorba de dosarul 1412/112/2014, în care alături de Tudor Cristian au fost judecaţi trei administratori ai unor firme din Bistriţa-Năsăud – Mihai Opriş, Huţi Moldovan şi Rodica Todericiu – precum şi secretara omului de afaceri – Georgeta Georza.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, toţi cei patru au fost cercetaţi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente false, inexacte sau incomplete pentru a obţine finanţare prin fonduri europene a unor proiecte prin APIA.

 

Prima instanţă i-a condamnat

Pe 11 decembrie 2015, instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud a pronunţat şi sentinţa în dosarul 1412/112/2014. Tudor Cristian a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani.

Georgeta Georza a primit o condamnare de un 1 închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 3 ani.

Mihai Opriş şi Huţi Moldovan au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani, termenul de încercare fiind de 5 ani.

Rodica Todericiu a primit o condamnare de 1 an şi 5 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.

 

Toţi s-au declarat Albă ca Zăpada

În faţa instanţei de judecată, toţi cei cinci inculpaţi au susţinut că sunt nevinovaţi. Nu de aceeaşi părere a fost judecătorul care după ce a analizat probele depuse la dosar şi, evident, declaraţiile celor cinci inculpaţi dar şi ale martorilor a ajuns la concluzia finală.

În motivarea sentinţei de condamnare a lui Tudor Cristian, judecătorul arată că patronul Prime Financial Consulting „a plănuit în detaliu săvârşirea infracţiunilor, încercând să obţină fraudulos sume de bani de la APDRP, angrenându-i în activitatea ilicită şi pe ceilalţi inculpaţi”.

„În concert, în cauza dedusă judecăţii s-a dovedit că inculpatul Tudor Cristian i-a convins pe inculpaţii Opriş Mihai, Moldovan Huţi şi Todericiu Rodica să solicite finanţări mult mai mari decât cele pe care le doreau iniţial, deşi ştia încă de la primele discuţii cu aceştia că societăţile pe care le administrau nu dispun de fondurile obligatorii pentru cofinanţare. Totodată, încă de la întocmirea proiectelor pentru care inculpaţii Opriş Mihai, Moldovan Huţi şi Todericiu Rodica solicitau finanţare nerambursabilă, inculpatul Tudor Cristian a pretins ca după aprobarea fondurilor, aceştia să îi remită un procent din sumele încasate, deşi acest lucru este ilegal, întrucât implica o schimbare a destinaţiei fondurilor, în contextul în care ştia că proiectele respective (pentru care se solicita finanţare nerambursabilă) nu puteau fi realizate doar cu finanţarea pusă la dispoziţie de APDRP. Aşadar, se reţine că prin modul în care a conceput săvârşirea infracţiunilor, inculpatul Tudor Cristian a avut în vedere încă de la început păgubirea bugetului general al Uniunii Europene”, mai precizează judecătorul în motivare.

 

Scurt remember

În acest punct trebuie să facem un scurt remember a ceea au consemnat procurorii în rechizitoriu cu privire la acest aspect.

Astfel, după ce li s-a întocmit proiectele, acestea au fost depuse la APDRP Satu-Mare, însă cei Opri, Moldovan şi Todericiu trebuiau să facă dovada că au capacitatea financiară de a acoperi partea de cofinanţare, jumătate din valoare. Cum niciunul dintre cei trei nu puteau să dovedească acest lucru, propunerea venită din partea lui Tudor Cristian li s-a părut una salvatoare. Mai precis, Tudor le-a promis celor trei că le va face rost de sumele de bani necesare pentru dovada cofinanţării, sume care trebuiau depuse într-un cont bancar, în care să stea vreo câteva zile. Ca o paranteză, depunerea unor sume pentru a dovedi capacitatea de cofinanţare a unor proiecte pe fonduri europene este o practică foarte des întâlnită în România. Practic, cei care nu au sumele necesare de bani la dispoziţie, apelează la „împrumuturi” temporare de la diverşi terţi, care pentru acest serviciu primesc în schimb nişte comisioane grase. Astfel, banii proveniţi din asemenea împrumuturi sunt depuşi la bancă, iar cei care vor să pună mâna pe bani europeni dovedesc prin extrasele de cont că deţin banii pentru cofinanţare, aceştia sunt scoşi şi restituiţi „binefăcătorului”. Teoretic, nimic ilegal în toată această poveste, fiindcă legea nu prevede verificări suplimentare pentru a se vedea când au fost depuse sumele respective de bani, când au fost scoase din conturi sau ce sume de bani au existat de-a lungul timpului în conturile firmelor respective. Drept urmare, cei trei administratori de firme au apelat şi ei, la sugestia lui Tudor Cristian, la o astfel de metodă.

Însă, potrivit procurorilor, sumele necesare pentru a dovedi capacitatea de cofinanţare a proiectelor APIA nu au mai ajuns faptic în conturi. Cu toate acestea, Opriş, Moldovan şi Todericiu au prezentat la dosarul depus la APDRP spre verificare documentele doveditoare – raport activitate cont – că de fapt pot acoperi cofinanţarea.În plus, persoanele împuternicite de cei trei în relaţia cu banca au fost Tudor Cristian şi angajata sa Georgeta Georza, care de fapt a dus la îndeplinire ordinele şefului său.

 

Tudor Cristian, fără circumstanţe atenuante

Procurorii au arătat însă că respectivele rapoarte erau de fapt false, iar judecătorul a ajuns la aceeaşi concluzie. Deşi Tudor Cristian nu a recunoscut nici măcar o secundă acest lucru, l-au contrazis declaraţiile celorlalţi inculpaţi, iar el nu avut cum să dovedească contrariul.

„Aşadar, instanţa reţine că inculpatul Tudor Cristian a fost cel care a falsificat nemijlocit cele trei rapoarte de activitate cont pe care ulterior le-a pus la dispoziţia inculpaţilor Opriş Mihai, Moldovan Huţi şi Todericiu Rodica prin intermediul inculpatei Georza Georgeta, cu scopul de a fi folosite în vederea obţinerii în mod fraudulos de fonduri europene nerambursabile, deşi niciuna din societăţile comerciale menţionate anterior nu dispunea de sumele necesare pentru a justifica activitatea proprie.

Eventuala obţinere de către inculpatul Tudor Cristian de la alte persoane (aşa zişi „oameni de afaceri”) a unor împrumuturi pe termen scurt, respectiv 1, 2 sau 3 zile, numai pentru alimentarea temporară a conturilor în cauză, în vederea obţinerii extraselor de cont sau a rapoartelor de activitate cont necesare a fi depuse la APDRP în scopul cofinanţării, ar fi constituit, aşa cum s-a arătat, doar un simplu artificiu menit să inducă în eroare această instituţie. Chiar şi într-un astfel de caz, cele trei societăţi comerciale nu aveau dreptul la finanţări din fonduri administrate de APDRP întrucât sumele aferente cofinanţării trebuiau să existe permanent în patrimoniul societăţilor (nu doar pentru câteva zile), deoarece proiectele pentru care se solicita finanţarea nu puteau fi realizate exclusiv din surse nerambursabile”, arată instanţa în motivare.

Cu privire la infracţiunile comise de Tudor Cristian, instanţa a ajuns la concluzia că acestea au fost comise în formă continuată.

„Întrucât inculpatul a săvârşit faptele în formă continuată, existând riscul real de a fi prejudiciată partea civilă (n. r. – APDRP) cu sume foarte mari de bani, iar pe parcursul procesului penal, în pofida probelor evidente şi certe de vinovăţie a susţinut fără temei, că nu le-a comis şi a încercat să arunce răspunderea penală asupra altor persoane, instanţa nu reţine în favoarea acestuia circumstanţe atenuante”, conchide judecătorul.

Prin urmare, instanţa a dispus condamnarea lui Tudor Cristian la „pedeapsa cea mai grea de 3 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, urmând ca în final să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 4 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin 1 lit. a, b Cod Penal, în regim de detenţie”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.