Patronii Complexului turistic Poiana Zânelor nu şi-au plătit ratele la bancă, iar Finanţele au decis să le scoată bunurile la vânzare. Cu două săptămâni înainte să aibă loc licitaţia, două cabane din cadrul complexului au fost mistuite într-un incendiu.
Emil Nistor, soţul Monicăi Filipoi (administratorul Complexului turistic Poiana Zânelor), a fost trimis anul trecut în judecată, împreună cu alte şapte persoane, pentru prejudicierea cu peste un milion de euro a SC CEC Bank SA. Cei opt au constituit un grup infracţional organizat şi i-au determinat pe unii dintre angajaţii firmelor lui Emil Nistor să contracteze credite bancare pentru nevoi personale fără garanţii.

Administraţia Financiară Sângeorz-Băi a scos la licitaţie o cabană a pensiunii Poiana Zânelor (cabana numărul 10, cunoscută turiştilor sub numele de Zâna Soarelui) şi terenul aferent acesteia. Aceeaşi cabană a mai fost scoasă la vânzare de două ori, însă cum nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere, preţul de vânzare a scăzut la jumătate.
Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN), cele două bunuri aparţin debitorului Nistor Emil şi vor fi scoase la licitaţie la preţul de 123.151 de lei, fără TVA, la finele lunii, mai exact în data de 28 aprilie.
Cei interesaţi trebuie să depună o garanţie de participare la licitaţie în valoare de 10% din preţul produsului, până la data de 27.04.2011.
Cabana este de tip P+E+M, având o suprafaţă de 209, 4 metri pătraţi, iar terenul aferent are o suprafaţă de 363 metri pătrați (drept de concesiune pentru 20 de ani).

Două cabane, mistuite într-un incendiu

Ghinionul se ţine scai de familia lui Emil Nistor. În noaptea de luni spre marţi, pompierii au fost solicitaţi să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la acelaşi complex (n.r. – Poiana Zânelor). Ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat că flăcările au cuprins cabana în care se afla restaurantul, piscina şi 12 camere pentru turişti, precum şi o altă cabană aflată în apropiere.
Pompierii s-au luptat cu flăcările ore întregi şi au reuşit să le stingă abia dimineaţa, în jurul orei 6.00 dar, din păcate, nu au mai apucat să salveze mare lucru din cele două cabane. Prima a ars în totalitate, iar cealaltă a fost afectată de flăcări în proporţie de 80 la sută.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că incendiul s-a produs cel mai probabil în urma unui scurtcircuit la tabloul de curent aflat în aceeaşi clădire cu piscina.
Proprietarii complexului spun că există posibilitatea ca cineva să fi dat foc intenţionat cabanelor, motiv pentru care poliţiştii din Năsăud fac cercetări în acest sens.
Valoarea pagubelor a fost estimată la peste un milion de euro, însă asigurarea nu acoperă nici jumătate din daune.

Nistor şi-a pus angajaţii să ia credite cu acte false

Cu câţiva ani în urmă, pe motiv că nu mai are bani să continue investiţiile începute la firmele sale, Nistor a găsit o soluţie cât se poate de convenabilă – credite bancare, însă nu pe numele lui, ci pe ale angajaţilor săi.
În cursul anului 2006, acesta şi alte încă şapte persoane i-au determinat pe câţiva dintre angajaţii săi să ia credite de nevoi personale de la bancă. Nistor le-a întocmit adeverinţe false de salarii şi le-a oferit chiar şi bani pentru a fi titularii creditelor, fără ca oamenii să ştie ce sume au fost luate pe numele lor.
Însă cum minciuna are picioare scurte, oamenii legii au aflat de întreaga poveste şi i-au „filat” pe cei opt. Anul trecut, ei au fost trimiţi în judecată pentru prejudicierea SC CEC Bank SA cu un milion de lei. Dosarul, cu numărul 5323/112/2010, care are ca obiect iniţierea, constituirea de grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) se află acum pe masa judecătorilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Alte două bănci, BCR Năsăud şi Unicredit Ţiriac Bistriţa, au fost prejudiciate de Emil Nistor şi „apropiaţii” săi, în total cu 1,2 milioane de euro prin 58 de credite, luate în perioada 2005-2008.

Numele lui Nistor, în dosarul prim-procurorului Veturia Moldovan

Emil Nistor are mai multe „bube” în cap, numele său fiind legat de cel al Veturiei Moldovan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, arestată preventiv pentru 29 de zile în vara lui 2009, ea fiind învinuită de trafic de influenţă, luare de mită şi fals în acte publice.
Veturia Moldovan a fost acuzată că ar fi beneficiat de lucrări în valoare de 55.000 euro la o casă de vacanţă, în zona Poiana Zânelor.
Anchetatorii DNA Cluj deţin probe că Emil Nistor şi tatăl acestuia i-ar fi construit magistratului năsăudean un pod în faţa cabanei sale din Poiana Zânelor, însă Moldovan spune că pentru lucrarea respectivă ar fi plătit suma de 15.000 lei, pentru care s-a eliberat factura fiscală.
Procurorii susţin că pentru lucrările de la casa de vacanţă din Poiana Zânelor, Veturia Moldovan ar fi primit în total suma de 55.000 euro. Acuzaţia adusă de anchetatori, că această sumă de bani a fost primită pentru a „rezolva” un dosar privind pe Emil Nistor, care era cercetat pentru o infracţiune la regimul armelor şi muniţiilor, este negată de către prim procuror.
Complexul turistic Poiana Zânelor este aşezat la poalele Munţilor Rodnei, la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Suceava, pe raza comunei Şanţ.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.