În vara anului trecut, un bărbat de 29 de ani din Parva era arestat preventiv, după ce a fost la un pas să calce intenționat cu mașina un polițist, care l-a prins la braconat. Scurtu Vasile a fost acuzat de ultraj raportat la infracțiunea de tentativă de omor și braconaj, iar câteva luni mai târziu, în decembrie, a fost trimis în judecată.

Dosarul a intrat în cameră preliminară pentru verificarea legalității actului de sesizare a instanței, etapă care s-a finalizat în luna aprilie a acestui an, judecătorul cauzei dând ok-ul pentru judecata pe fond.

Alături de Scurtu Vasile, în dosar a mai fost inculpat un bărbat, Scurtu Leon pe  numele său, care este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și mărturie mincinoasă.

I-a expirat autorizația, dar tot s-a dus la vânătoare

Potrivit procurorilor, lui Vasile Scurtu, deținător în bună regulă a două arme de vânătoare, i s-a eliberat pe 9 iunie anul trecut o autorizație de vânătoare individuală, pentru vânarea unui exemplar din specia căprior. Bărbatul a fost în două zile la vânătoare, însă niciun animal din specia în cauză nu i-a apărut în bătaia puștii, aceste aspect fiind menționate în autorizația de vânătoare.

Câteva zile mai târziu, pe 26 iunie, seara, Vasile Scurtu a mers iar la vânătoare. Fiindcă autorizația primită la început de lună nu mai era valabilă, pârveanul s-a înțeles cu paznicul de la Ocolul silvic din Telciu ca, în cazul în care vor întâmpina ceva probleme, acesta să dea fuguța la ei cu o autorizație de vânătoare valabilă.

Nas în nas cu polițiștii! În fugă, era să-l calce pe unul

În seara respectivă nu a mers însă singur, ci însoțit de Leon Scurtu – un angajat de-al său, șofer la firma de construcții administrată de Vasile, cu sediul în Parva. Un alt bărbat, anchetat încă pentru nerespectare regimului armelor și munițiilor.

Au stat la pândă câteva ore într-o pădure din zona muntelui Craia, dar fără succes, astfel că au decis să meargă spre casă. Au luat-o însă pe un alt drum decât cel pe care plecaseră la vânătoare. Numai că, în zona respectivă stăteau la pândă polițiștii care hotărâseră să pună mâna pe braconieri. Iar Vasile Scurtu și cei doi amici le-au ieșit în cale. Deși polițiștii au încercat să-l oprească pe Vasile, acesta a accelerat spre oamenii legii, fiind la un pas să îl lovească în plin pe unul dintre ei. În acele momente, polițiștii au tras focuri de armă spre cauciucurile mașinii conduse de Vasile Scurtu.

“(…) polițiștii au procedat la blocarea unui drum forestier care ducea către localitățile Rebra şi Parva cu ajutorul unui arbore căzut și au organizat pânde în vederea prinderii braconierilor.

Poliţiştii s-au constituit în două grupuri: primul coordonat de către şeful S.A.S., (…), a fost constituit din poliţiştii A.A., B.B. din cadrul S.A.S. și cu M.A. (persoana vătămată) din cadrul B.A.E.S.P., al doilea fiind constituit din comisar şef de poliţie (…), şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, agent şef adjunct de poliţie C.C. din cadrul B.A.E.S.P., agent principal de poliţie D.D. şi agent de poliţie E.E., ultimii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. Alţi doi poliţişti participanţi la acţiune, respectiv agentul şef de poliţie F.F. şi agentul principal de poliţie G.G., ambii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, se aflau într-un alt punct de observare situat mai departe.

În jurul orei 02:00 a datei de 27 iunie 2021, polițiștii au auzit zgomotul unei maşini care venea în aval, dar de pe un alt drum decât acela de unde se aşteptau să apară braconierii. În această situație, un grup de lucrători de poliţie condus de şeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale împreună cu poliţiştii A.A., B.B. și cu M.A. (persoana vătămată) s-au deplasat în întâmpinarea acelei mașini care venea dinspre amonte, timp în care restul echipei de poliţişti conduse de şeful Biroului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, au rămas în poziţia iniţială.

La scurt timp a apărut autoturismul marca Toyota Land Cruiser condus de inculpatul Scurtu Vasile, în dreapta acestuia aflându-se inculpatul Scurtu Leon care ţinea în mână arma de vânătoare aparținând inculpatului Scurtu Vaile. Conform dispoziţiei date de martorul (…), şeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale, acesta împreună cu lucrătorii de poliţie A.A., B.B. și M.A.  (persoana vătămată) s-au poziţionat pe drumul forestier, în faţa maşinii care venea spre ei, doi fiind mai aproape de partea stângă a drumului şi ceilalţi doi fiind mai aproape de partea dreaptă a drumului. Drumul respectiv este un drum forestier neamenajat, foarte îngust, neexistând deci acostamente ori şanţuri, pe partea stângă a şoferului existând o pantă cu vegetaţie până în drum. Practic prin modul în care s-au poziţionat cei patru poliţişti ocupau toată lăţimea drumului, evident aceştia aşezându-se în aşa fel încât să blocheze drumul, să fie observată prezența lor de către conducătorul auto și astfel să descurajeze orice intenție a acestuia de a continua deplasarea, dar şi să poată să tragă cu armamentul din dotare în caz de nevoie. Cei patru polițiști care au blocat drumul au semnalizat cu lanternele în direcția autoturismului şi au strigat „Stai! Poliţia! Stai că trag!” S-a arătat că lucrătorii de poliţie A.A. și B.B. purtau veste antiglonţ cu inscripţia «POLIŢIA», de culoare albă, inscripţia fiind reflectorizantă. De asemenea, lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale aveau caschete cu inscripţia «POLIŢIA», respectiv «SAS».

Inculpatul Scurtu Vasile rula cu viteză redusă din cauza stării proaste a drumului forestier și a observat prezența polițiștilor care constituiseră dispozitivul de blocare. Inițial inculpatul a avut un moment de surprindere, ezitând și intenționând să oprească, după care imediat a accelerat și a rulat cu autovehiculul pe aceeași direcție spre cei patru polițiști care blocau drumul. Observând că şoferul maşinii a accelerat și nu avea de gând să se supună somațiilor legale, lucrătorii de poliţie (….) s-au retras de o parte şi de alta a drumului forestier. Persoana vătămată M.A. a mai rămas în drum și a executat un foc de armă către autoturism, reușind în ultimul moment să se arunce în lateral și să evite să fie lovit de autoturism. Imediat martorii A.A. și B.B., precum și persoana vătămată au executat mai multe focuri cu armele din dotare spre roțile autoturismului. Martorul B.B. a observat că ocupantul locului dreapta față avea asupra sa o armă și le-a comunicat colegilor săi acest aspect observat de altfel și de martorul A.A., precum de persoana vătămată. De menționat că martorul A.A. a observat și că cea de-a treia persoană aflată pe bancheta din spate a mașinii avea asupra sa o armă.

Inculpatul Scurtu Vasile și-a continuat deplasarea pe drumul forestier cu o viteză excesivă către locul unde era amplasată a doua echipă de polițiști, ignorând solicitarea repetată a inculpatului Scurtu Leon de a opri și în aceste împrejurări o parte din polițiștii acestui grup au executat și ei foc asupra roților autoturismului. După ce a mai condus maşina o scurtă distanţă, inculpatul Scurtu Vasile a observat la lumina farurilor că drumul forestier era blocat și a virat pe un drum situat în partea stângă, dar a mai putut parcurge cu mașina doar câţiva zeci de metri până în locul în care drumul s-a terminat, fiind nevoit să oprească mașina”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Prins și dus după gratii

Cum mașina avea cauciucurile varză, cei trei au coborât din autovehicul și au încercat să se facă nevăzuți. Până să plece, Vasile Scurtu i-a trimis două mesaje pe telefon, paznicului de vânătoare: “scrie autorizaţia” şi “m-a oprit poliţia”. Spre dimineață, l-a chemat pe același paznic să meargă să îl ia de pe drum.

Între timp însă, polițiștii au identificat proprietarul mașinii abandonate și ajunseseră și la domiciliul lui Vasile Scurtu, unde au găsit multe alte probe.

Când s-a întâlnit cu polițiștii, Scurtu a fost săltat și mai apoi arestat preventiv, bărbatul stând după gratii până în luna octombrie, după care a fost arestat la domiciliu, măsură menținută de instanță și în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.