Primăria Bistrița continuă să bage bani în pârtia de schi din Wonderland, deși în ultimele sezoane nu a funcționat mai mult de câte o săptămână. Municipalitatea a pus la bătaie un milion de lei pentru câteva generatoare de zăpadă și stații de pompare a apei.

Primăria Bistrița a lansat o licitație publică pentru achiziționarea de generatoare de zăpadă și stații de pompare a apei. Este vorba despre noi dotări ale pârtiei de schi din complexul Wonderland.

Municipalitatea vrea să cumpere trei generatoare de zăpadă și două stații de pompare, una de joasă presiune și alta de înaltă presiune. Investiția scoate din conturile Primăriei Bistrița nu mai puțin de 924.000 de lei.

Ca urmare a utilizării instalației de produs zăpada artificială în sezonul de schi 2017-2018 s-a constatat necesitatea măririi capacității de înzăpezire a suprafeței utile (schiabile) de circa 7,13 ha a pârtiei (6,61 ha pârtie+ 0,52 varianta ocolitoare).

Cele patru tunuri existente nu fac față asigurării zăpezii artificiale necesare, într-un interval rezonabil de 72 de ore, în condițiile în care temperaturile sunt scăzute, iar căderile de zăpadă sunt insuficiente sau lipsesc.

Doar pentru studiile de fezabilitate pentru achiziționarea acestor tunuri de zăpadă a fost cheltuită suma de 12.000 de lei.

Pârtia „Cocoş” are o lungime de 1.300 m, transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu patru locuri, iar capacitatea de transport este de 1.300 de persoane pe oră. La baza pârtiei sunt amplasate spaţii destinate alimentaţiei publice şi centre de închiriere a echipamentelor sportive. Aceasta a costat în jur de 5,5 milioane de euro.

În primii doi ani de la inaugurare, pârtia „Cocoș” nu a stat deschisă mai mult de o săptămână pe sezon. De vină ar fi chiar temperaturile prea ridicate, dar și lipsa de reacție a administratorilor, care nu se arată pregătiți nici măcar atunci când ninge zile la rând.

În primăvara anului trecut, la doar trei luni de la inaugurare, pârtia a fost afectată de o alunecare de teren în zona bazinului de alimentare cu apă. Astfel, în vara anului trecut, consilierii locali au mai aprobat încă aproximativ 400.000 de euro de la bugetul local, pentru lucrările de reparații.

Sume frumușele pentru repararea stricăciunilor alunecărilor de teren

În luna iulie, municipalitatea condusă de Ovidiu Crețu a alocat, în regim de urgență, 180.000 lei pentru intervenții la pârtia de schi din Wonderland, mai sus de lacul de acumulare, unde pământul a luat-o la vale. În plus, 5.000 de lei au fost alocați pentru realizarea unei expertize tehnice înainte de lucrările de consolidare (punerea în siguranță a zonei, stoparea degradărilor).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre supus votului în Consiliul Local Bistrița în luna iulie, se menționa că, pe 23 aprilie, „s-a constatat existența unei alunecări de teren în amontele lacului artificial de acumulare a apei pentru producerea zăpezii”.

„S-a făcut constatare la fața locului, s-a văzut o alunecare la 30-40 de metri mai sus de lacul de acumulare. Nu s-a făcut nicio defrișare în zona respectivă. Cauză naturală! Vom face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce avem de făcut acolo, urmând ca proiectarea și execuția să fie apoi într-o singură tranșă. Nu este o problemă stabilitatea dealului, Dealul Ghinzii este stabil, este pășune acolo de când lumea, s-a împădurit în ultimii 50 de ani. Am făcut studiu geo, ne-a dat stabilitate. A apărut această curgere aici, este un fenomen natural la care trebuie să găsim rezolvare. Pârtia e în garanție, dar nu și la fenomenul acesta. Dacă făceam studiu geo pe metru pătrat pe 270 de hectare ne-ar fi costat 2-3 milioane, jumătate din investiție. N-am făcut, ne-a costat. Poate o să se mai întâmple în viitor”, s-a justificat primarul în fața consilierilor locali în urmă cu trei luni.

Totalul pentru lucrările de intervenției se ridică așadar la aproximativ 1,8 milioane lei. Conform documentelor emise de municipalitate, 7.000 lei au costat expertiza tehnică și studiul geotehnic, 17.000 lei fazele de proiectare și asistența tehnică proiectant, 1.000 lei – avizele și acordurile, 1.746.000 lei – lucrările de execuție, 9.000 lei – cote legale, iar 8.000 lei – dirigenția de șantier.

Lucrările la pârtia de schi de lângă Bistrița au început în anul 2015 și au fost terminate la finalul anului 2016. Cu toate acestea, pârtia a fost deschisă abia anul acesta, în data de 26 ianuarie și închisă după doar două zile și jumătate de funcționare.

Investiția s-a ridicat la 5,5 milioane de euro, fondurile provenind dintr-un împrumut pe care l-a contractat Primăria Bistrița în anul 2011.

Primăria Bistrița vrea să continue investițiile la pârtia de schi și să o adapteze și pentru celelalte anotimpuri. Se pregătește un aventura park cu alpine coaster, o sanie pe șine, care va putea fi folosită inclusiv iarna, cânt temperaturile sunt mai crescute.

Sania pe șine va costa 700.000 de euro. Telescaunele vor fi și ele adaptate, astfel încât să se poată atașa biciclete, pentru cei care vor să parcurgă Dealul Cocoș, pe două roți. În zonă vor fi amenajate și câteva trasee pentru biciclete și pentru drumeții.

Noile investiții au dus la majorări ale biletelor de acces

După ce au fost efectuate o serie de noi investiții în Complexul Sportiv Polivalent de pe Dealul Cocoșului ce diversifică posibilitățile de petrecere a timpului liber, Primăria Bistrița vrea acum majorarea tarifelor de acces.

„În anul 2016, s-a finalizat obiectivul de investiţii «Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea», care cuprinde şi lucrările de execuţie a instalaţiei de telescaun. Lucrările adiacente care au fost efectuate în cadrul complexului în anul 2018, au avut ca rezultat  diversificarea posibilităţilor de practicare a sporturilor de iarnă, fapt care atrage după sine, similitudini evidente cu posibilităţile de petrecere a timpului liber oferite de structuri similare din ţară. Acest fapt, coroborat cu creşterea preţurilor practicate de furnizorii de utilităţi, impune majorarea cuantumului taxelor, aşa cum au fost ele stabilite pentru anul 2019, prin H.C.L. 59/19.04.2018.

Totodată, administraţia municipiului Bistriţa are în vedere edificarea de noi facilităţi pentru cetăţeni în cadrul complexului sportiv polivalent, de natură să condiţioneze exploatarea instalaţiilor existente, inclusiv amenajarea unei instalaţii de schi-lift menită a facilita practicarea sporturilor de iarnă şi de către copii, schiori începători, sau persoane în vârstă, care nu au capacitatea şi/sau instruirea necesară pentru a utiliza porţiunea mai dificilă a pârtiei de schi”, se arată în raportul Direcției Economice a Primăriei Bistrița.

Potrivit documentului, tarifele vor crește în medie cu câte 20 și până la 100 lei, dar este vorba doar pentru abonamentele de câte 6 zile.

Municipalitatea mai precizează că, pentru stabilirea acestor tarife, s-a avut în vedere analiza tarifelor/ofertelor practicate de alţi operatori de pârtii de schi interni.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

  1. Vot veni PNL-istii la putere si acolo vor face un ” Parc/Rezervatie de Crocodili „… si vizitatorii se vor uita la ei, trecand pe dedeasupra cu ” sistemul de urcare-coborare ” … Poate asa, se va ” imbunatatzi ” bugetul local cu ” ceva”… cat de cat … iar fostul primar, se poate angaja paznic la aceasta ” Rezervatie ” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.