​Parlamentul European a votat, miercuri seară, Acordul Brexit. 621 de eurodeputați au votat pentru, iar 49 împotrivă. După 47 de ani în Uniunea Europeană și trei ani de criză politică, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, vineri, la miezul nopții.

​Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Bruxelles, că garanţiile solide de concurenţă corectă din partea Regatului Unit sunt o precondiţie pentru un nou acord comercial cu Uniunea Europeană după Brexit.

Ursula von der Leyen a luat cuvântul în cadrul sesiunii Parlamentul European care urmează să valideze, la 19:00 ora României, acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Ea a accentuat că cele două părţi trebuie să lucreze mână în mână în domenii precum securitatea şi combaterea schimbării climatice.

„Luăm în considerare un acord de liber schimb cu zero tarife şi zero cote. Dar precondiţia este ca afacerile din UE şi britanice să continue să concureze de pe picior de egalitate. Cu siguranţă nu vom expune companiile noastre unei concurenţe neloiale”, a afirmat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor. De asemenea, Von der Leyen a spus că UE va fi „vigilentă” privind modul în care va fi implementat acordul de divorţ la frontiera irlandeză sensibilă. „Niciun parteneriat nu va asigura beneficiile ce decurgeau din apartenenţa la Uniunea Europeană”, a adăugat ea, dar a garantat că „cu cât îşi ia Marea Britanie mai multe angajamente de respectare a regulilor noastre (…), cu atât va fi mai deschis accesul către piaţa unică”.

„Vreau ca UE şi Regatul Unit să rămână buni prieteni şi buni parteneri”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, precizând că „trebuie să ne dedicăm toată energia, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte pentru a ajunge la rezultate” în negocierea viitoarei relaţii. „Vă vom iubi mereu şi nu vom fi niciodată departe. Trăiască Europa!”, şi-a încheiat discursul Ursula von der Leyen.

Marea Britanie se retrage pe 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simţite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziţie.
https://youtu.be/33_4HrsHNwI

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mai puţin avantajoase.

Michel Barnier a reiterat că există „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziţie, aşa cum insistă premierul Boris Johnson. Noul acord va trebui să conţină reglemenări comerciale, în domeniul securităţii, energiei, transporturilor şi pescuitului.

Comisia Europeană a elaborat hărţi care prezintă traficul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, şi restul teritoriului britanic.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

1 COMENTARIU

  1. Ca in oricare alt divortz… cei defavorizati intra in ” sevraj ” , urla, tzipa, se dau cu capul de pereti, zbiara si dau in balbaiala , ca pierd o buna parte din ” macaroana ” , iar cei avuti sarbatoresc, petrec…, fac chefuri si se distreaza ca ” au scapat ” de aceasta napasta !
    FOARTE BINE AU FACUT … si se vehiculeaza ideia ca si Frantza va face la fel . Cred ca sa-u saturat sa-i tot tina in spate pe „puturosii ” comuniunii asteia si de aceasta ” libera circulatie ” unde intra si ies din tzara tot felul de teroristi, rau voitori si derbedei din alte parti incontrolabile . . .
    Nu sunt nostalgic dupa comunism, dar bine ar fi sa ne refacem si noi tzara de alta data… macar asa cum a fost pe vremea ” impuscatului ” …sa ne readucem ” acasa ” plozii care ne-au parasit si au fugit sa munceasca pentru altii, sa le faca alora plusvaloare, sa contribuie cu munca lor la fondurile sociale ale alora, lasandu-ne in schim aici pe cap copiii si batranii pe care-i au, din banii nostri publici, la care ei nu contribuie cu absolut nimic !
    Bine a facut Ceausescu, cand avea granitele inchise, erau controlati toti cei care intrau si ieseau si erau fortzati tinerii sa munceasca si sa produca cele necesare aici in aceasta tzara de unde s-au nascut , sa aiba grija de copiii si paritnii pe care-i au … iar cine pleca, in contul datoriei fata de cheltuielile facute de statul roman cu el sa-l poarte in scoli si sa-l califice … i se confisca averea si toate bunurile , iar diplomele nu i se dadeau decat dupa ce munceau pentru statul roman cel putin 10 ani de zile .
    Ma, chiar daca nu ne place noua celor care ” umblam la cersit ” prin aceasta (M)… UE… cred ca-i inteleg si le dau dreptate si cred ca masura adoptata de ” parasire a UE ” , pentru ei, este foarte buna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here