Membrii Parlamentului britanic au respins miercuri seară toate cele opt alternative propuse pentru gestionarea procesului de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează BBC.

După preluarea controlului asupra procesului Brexit de la Guvern, parlamentarii au avut miercuri seară o serie de voturi „indicative”, în cadrul cărora nicio alternativă nu a obţinut o majoritate.

Printre cele opt variante votate de parlamentari s-a numărat menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, propunere respinsă cu un raport de voturi de 272/264 şi organizarea unui nou referendum, propunere respinsă cu un raport de voturi de 295/268.

Ministrul britanic pentru Brexit, Steven Barclay, a declarat că rezultatele votului indicativ de miercuri a întărit poziţia Guvernului, conform căreia acordul negociat de prim-ministrul britanic Theresa May este cea mai bună variantă.

„Rezultatul procesului prin care a trecut Camera Comunelor întăreşte convingerea noastră că acordul negociat de Guvern este cea mai bună opţiune”, a declarat Barclay.

Planul alternativ propus de Partidul Laburist, care includea „o aliniere strânsă” la piaţa unică şi protejarea drepturilor angajaţilor, a fost respins cu un raport de 307/237.

Alte cinci alternative, printre care ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord, aşa-numitul plan al Pieţei Comune 2.0, care prevedea rămânerea în Zona Economică Europeană şi revocarea Articolului 50, au fost de asemenea respinse.

Parlamentarul conservator Sir Oliver Letwin, care a iniţiat aceste voturi „indicative”, a declarat că lipsa majorităţii pentru fiecare alternativă este un lucru „dezamăgitor”.

Letwin a cerut ca alternativele să fie votate din nou luni, în cazul în care acordul negociat de Theresa May nu este aprobat până atunci.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a transmis miercuri seară parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator că va demisiona dacă se vor înregistra progrese în procedura privind retragerea ţării din Uniunea Europeană.

Theresa May a declarat că vrea o tranziţie „cât mai elegantă” „după aprobarea Acordului privind retragerea ţării din UE”, a declarat deputatul conservator Simon Hart, citat de Sky News. Informaţia a fost confirmată de surse citate de BBC. „Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam în scopul asigurării unui Brexit uşor şi ordonat”, a declarat May, conform unui alt deputat conservator.

Downing Street a confirmat că premierul Theresa May a propus să demisioneze în anumite condiţii. „Ştiu că există dorinţa pentru o nouă abordare şi pentru o nouă conducere în a doua etapă a negocierilor pe tema Brexit. Eu nu voi sta în calea acestei abordări”, a declarat Theresa May, conform unui comunicat al Downing Street citat de Sky News.

„Ştiu că unele persoane sunt preocupate că, dacă va fi aprobat Acordul Brexit, eu voi asuma mandatul de a trece în a doua etapă fără dezbaterea pe care trebuie să o avem. Nu voi face acest lucru. Sunt dispusă să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam, pentru a face ceea ce este corect pentru ţară şi pentru partid. Le cer tuturor persoanelor din această sală să susţină acordul, pentru a finaliza datoria istorică de a aplica decizia poporului britanic şi de a părăsi Uniunea Europeană în mod uşor şi ordonat”, a afirmat Theresa May la o reuniune a Partidului Conservator.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.