Doar zece procente dintre români au încredere în Parlamentul României, potrivit unui sondaj IMAS, realizat la comanda „Adevărul”. De cea mai mare popularitate în rândul românilor se bucură în continuare Biserica, pe locul al doilea situându-se Armata.
Românii sunt nemulţumiţi, în cea mai mare parte, de situaţia economică a ţării şi de nivelul lor de trai şi consideră totodată că România se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda ziarului „Adevărul”, majoritatea românilor consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Dintre cei intervievaţi, 88,2% cred asta şi doar 9,4 procente sunt de părere că direcţia este una bună, în timp ce 2,4 nu ştiu sau nu răspund.

Nemulţumiţi faţă de situaţia economică

În acest context, mulţumirea faţă de situaţia economică este una mai mult decât scăzută. Astfel, 47,1% dintre respondenţi s-au declarat foarte nemulţumiţi, iar 38,8% au spus că nu sunt prea mulţumiţi. Nici mulţumit, nici nemulţumit s-au declarat 9,8 procente dintre români, în timp ce doar 2,8% s-au declarat mulţumiţi se situaţia economică a României, iar 0,1% susţin că sunt foarte mulţumiţi.
Raportat la situaţia economică pe care o au anul acesta faţă de anul 2010, 40,2 procente dintre români spun că este ceva mai proastă, 24,9% susţin că este mult mai proastă, iar alte 29 de procente consideră că situaţia economică este identică cu cea de anul trecut. Doar 6,2% dintre respondenţi spun că anul acesta situaţia economică este ceva mai bună, iar 0,3 procente consideră că este cu mult mai bună.
Românii nu sunt prea mulţumiţi nici faţă de nivelul de trai – în această categorie încadrându-se 36,5% dintre respondenţi, în timp ce 30,7 procente se declară foarte nemulţumiţi, iar 19, 4% sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi. Cei care se declară mulţumiţi sunt doar 12,4% dintre respondenţi şi doar 0,7% spun că sunt foarte mulţumiţi.

Cum preferă românii să facă economii

Printre metodele de economisire, investirea banilor într-o afacere este metoda văzută cu ochi buni de 42,8 procente dintre românii intervievaţi, în timp ce doar 16,5% spun că preferă să îşi depună banii la o bancă. Alte 8,3 procente dintre respondenţi folosesc alte metode de economisire a banilor, iar 6,9% spun preferă să facă economii cumpărând obiecte de valoare. De asemenea, 4,5 procente economisesc bani cumpărând valută, iar 4,3% dintre intervievaţi îi păstrează acasă, în timp ce 4,1% spun că preferă să îi cheltuiască cât mai repede. Alte 3,4 procente dintre români preferă să îi depună într-un fond de investiţii, iar 1,9% consideră că metoda cea mai bună este să cumpere acţiuni.

Românii au încredere cel mai mult în Biserică

Dintre instituţiile publice care se bucură de cota cea mai mare de încredere în rândul românilor, Biserica este situată pe primul loc, cu 81,4%. La o distanţă de circa 15 procente se află Armata, care se bucură de încrederea a 65,5% dintre respondenţi, aceasta fiind urmată de mass-media cu o cotă de încredere de 45,9 procente. De 42,2% încredere se bucură primăriile,în Poliţie au încredere 35,9 procente, iar în SRI de 33,9% dintre respondenţi, iar Justiţia are o cotă de încredere de 25,8%.
Codaşele clasamentului sunt Preşedinţia, în care cred doar 17 procente dintre intervievaţi, în timp ce Guvernul are doar 11% cotă de încredere. Parlamentul se află pe ultimul loc, în această instituţie având încredere doar 10 procente dintre români.

Încrederea în personalităţile publice – Ponta i-a luat faţa lui Antonescu

upă ce timp de şase luni ale acestui an, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a fost preferatul românilor din rândul personalităţilor publice, de data aceasta cel mai mult se bucură de încredere liderul social-democrat Victor Ponta. Potrivit sondajului, preşedintele PSD are o cotă de încredere de 26,8%, cu aproximativ un procent mai mult decât liderul PNL – 25,9%. Pe poziţia a treia este situat tot un liberal, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care se bucură de încrederea a 17,6% dintre români, el fiind urmat aproape de social-democratul Mircea Geoană.
Pe locul cinci în topul încrederii se află liberalul Teodor Meleşcanu, cu 14,9%, urmat fiind, la egalitate, cu 11,7% cotă de încredere, de preşedintele României Traian Băsescu şi democrat-liberalul Theodor Stolojan. Clasamentul continuă cu premierul Emil Boc, în care au încredere doar 10,9 procente dintre respondenţi, în timp ce liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, are o cotă de încredere de 10,6 procente. Pe ultimul loc în top se află liderul UDMR, Marko Bela, cu doar 4,6%

Pentru partidul lui Diaconescu optează aproape 10% dintre români

În ceea ce priveşte opţiunile de vot la alegerile parlamentare, PSD este preferat de 33,7 la sută dintre români, în timp ce 21,7 procente spun că ar vota cu PNL. Pentru Partidul Democrat-Liberal optează 14,5% dintre respondenţi, acesta fiind urmat de Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, care deşi nu este înregistrat la tribunal este preferat de 9,7 procente dintre români.
Potrivit sondajului IMAS, ar mai trece pragul electoral parlamentar UDMR, care a înregistrat şase procente, şi PRM cu 5,1%. Cu mult sub acest prag se află PC – 1,8%, PNG – 1,2% şi UNPR cu doar 0,8 procente.


Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.