Celebrul virusolog german Christian Dorsten consideră că pandemia de coronavirus s-a încheiat, iar COVID-19 este acum o boală endemică, scrie DW, care notează că ministrul Justiției, Marco Buschmann, a cerut ridicarea ultimelor măsuri restrictive.

Pandemia COVID-19 poate fi considerată încheiată, deoarece este acum o boală endemică, a declarat pentru ziarul Tagesspiegel virusologul german Christian Drosten.

ADVERTISING

„Ne confruntăm cu primul val endemic cu Sars-CoV-2 în această iarnă; după părerea mea, pandemia s-a încheiat”, a spus șeful secției de virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin, referindu-se la coronavirusul aflat la originea pandemiei mondiale.

După această iarnă, imunitatea populației ar fi atât de largă și de rezistentă încât virusul ar avea puține șanse în timpul verii, a declarat Drosten în comentariile publicate luni.

Valuri mici sunt încă posibile

Între timp, medicul de terapie intensivă Christian Karagiannidis, care este, de asemenea, membru al consiliului de experți COVID-19 al Germaniei, a declarat că pandemia ar fi probabil încheiată după această iarnă.

În timp ce unul sau două valuri mici de COVID-19 sunt încă probabile, Karagiannidis a declarat că imunitatea populației este solidă și că există mult mai puțini pacienți cu COVID-19 în unitățile de terapie intensivă.

Vaccinarea, un factor cheie

Drosten crede că succesul campaniilor de vaccinare din Germania și din alte țări europene reprezintă motivul pentru care s-a pus capăt pandemiei.

El a menționat că nu este cazul în China, de exemplu, unde infecțiile corona se răspândesc rapid în prezent.

Drosten a apărat, de asemenea, măsurile de protecție împotriva virusului corona. „Dacă nu s-ar fi făcut nimic, ar fi existat un milion sau mai multe decese în Germania în valurile de până la delta”, a spus el. Varianta delta a virusului a ajuns în Germania la mijlocul anului 2021.

Cum rămâne cu măsurile restrictive?

Ministrul german al justiției, Marco Buschmann, a cerut ridicarea tuturor măsurilor restrictive ca răspuns la declarațiile lui Drosten.

Observând că Drosten a fost unul dintre cei mai prudenți oameni de știință în timpul pandemiei, Buschmann a scris pe Twitter: „Ne aflăm în situația endemică. Ca o consecință politică, ar trebui să punem capăt ultimelor măsuri de protecție împotriva coronavirusului”.

Majoritatea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului au fost deja ridicate în Germania. Cu toate acestea, obligația de a purta măști în transportul public și în spitale, centre de îngrijire și cabinete medicale continuă să se aplice. În unele unități medicale, există, de asemenea, teste obligatorii sau restricții de vizită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.