Recent, un anunt al Vaticanului a bulversat opinia publica de pretutindeni. "Daca exista viata si pe alte planete, este tot creatia lui Dumnezeu", a declarat consilierul papei Benedict al XVI-lea si director al Observatorului Astronomic de la Vatican, reverendul Jose Gabriel Funes. Reverendul mai adauga ca datorita marimii universului este posibil sa existe si alte forme de viata în afara pamântului, unele chiar inteligente. "Fiintele inteligente create de Dumnezeu ar putea sa traiasca si în alte locuri în afara de pamânt".

Considerat multa vreme un subiect tabu, fenomenul OZN, nu a fost recunoscut oficial de niciun guvern din lume. În România, situatia a fost identica, s-a vorbit de existenta lui, au fost semnalate nenumarate aparitii, dar nu s-a exprimat niciodata un punct de vedere oficial. Desi statistica la nivel national a acestor aparitii nu releva existenta fenomenului OZN pe cerul judetului Bistrita-Nasaud, "Gazeta de Bistrita" este în masura, în baza unor observatii facute de martori oculari, sa descrie mai multe asemenea manifestari care au avut loc de-a lungul anilor.

Martori oculari – doi ziaristi

Întâmplarile pe care le vom descrie îl au în centrul lor pe ziaristul, scriitorul si în acelasi timp singurul observator avizat al acestui fenomen de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, ufologul Titus Zagrean. Întâmplarea care face obiectul materialului de fata a avut loc în anii 70, într-o calduroasa zi de august. Titus Zagrean, împreuna cu un confrate ziarist la cotidianul "Ecoul", Ioan Moise, un valoros romancier de mai târziu, ale carui opere au fost traduse în multe tari occidentale, erau într-o deplasare de serviciu în comuna Budacul de Jos, pentru o documentare la ziarul la care erau angajati. Dupa finalizarea activitatilor respective, seara târziu – 21.30-22.00 – cei doi se îndreptau cu masina dinspre Budac spre Monariu. În acel moment au observat pe cer o sfera de marimea unei mingi de fotbal, de culoare galbena, care, la o înaltime de circa 150-200 m, i-a însotit în drumul spre Bistrita.

Prima semnalare a unui fenomen care poate fi numit OZN în spatiul românesc a fost identificat de Dalila-Lucia Arama, paleograf principal la cabinetul de manuscrise al Bibliotecii Academiei Române, în „Letopisetul Moldovenesc” – „Valeat 7025 (1517) noembrie 8, samn mare s-au aratat pe ceriu, c-au stralucit despre miadzanoapte ca un chip de om, de-au statut multa vreme si iara s-au ascuns în vazduh”. În acelasi secol, la 18 octombrie 1595, orasul Târgoviste a fost recucerit din mâna turcilor de oastea lui Mihai Viteazul. În seara aceleiasi zile, deasupra taberei turcesti aflata la portile orasului, a fost observata o cometa, care a stationat circa o ora. Evenimentul a fost consemnat si de un raport în limba italiana, datat la Praga la 14 noiembrie 1595, care mentioneaza ca amintita cometa a stationat deasupra taberei turcesti doua ore. Încercându-se ulterior identificarea cometei respective, s-a constatat ca ea nu este mentionata în niciun catalog de aparitii de acest fel. Faptul ca o cometa apare mai multe zile la rând, aproximativ la aceeasi ora si cam în acelasi loc pe cer, ea este vazuta de pe întinse zone ale globului. Fenomenele de acest fel erau în aceea perioada atent consemnate, dar faptul ca nu exista o alta mentiune si faptul ca nu putem lua în considerare, având în vedere durata observatiei, niciun alt fenomen natural, ne face sa presupunem observatia ca fenomen OZN. Începând cu secolul XX, asemenea semnalari se înmultesc pe teritoriul României – în Transilvania cele mai mediatizate si tulburatoare aparitii de acest gen au fost observate în zona celebrei paduri Baciu, din apropierea Clujului.

Monitorizarea neoficiala a unor asemenea fenomene pe cerul judetului Bistrita-Nasaud a fost facuta în perioada anilor ’70-’80. Cel care s-a ocupat de acest lucru si a fost chiar eroul unor asemenea întâmplari este ziaristul, pe atunci, Titus Zagrean, angajat la cotidianul "Ecoul", organ al Comitetului Judetean al PCR Bistrita-Nasaud. Ziua respectiva a lunii august a fost una deosebit de calduroasa, fara un petec de nor pe cer. Spre orele serii, cei doi ziaristi, Titus Zagrean si Ioan Moise, dupa finalizarea documentarii, în masina, se îndreptau spre Bistrita, iesind din Budacul de Jos, înspre Monariu. La un moment dat, la iesirea din Budacul de Jos, aproximativ la intersectia cu DN 173C, care face legatura cu Bistrita, peste Dealul Budacului, str. Lempes, str.Budacului, str.M.Viteazu, în dreapta, aproximativ deasupra Dealului Lempes si a Dealului Mocilor, Titus Zagrean, care conducea si autoturismul, a observat un glob luminos, galben, de marimea unei mingi. L-a facut atent pe colegul sau, pe Ioan Moise, care initial, neîncrezator, a afirmat ca este luna sau o stea mai mare. Intrând pe DN 173C, au oprit masina si au coborât pentru a observa mai bine obiectul luminos. Aparent acesta stationa.

De la Bistrita la Baia-Mare

La un moment dat s-a pus în miscare si a început sa se deplaseze cu o viteza foarte mica înspre Dealul Budacului. Cei doi martori oculari au continuat sa observe evolutia obiectului misterios, care, fiind la o înaltime mai mica, parea a fi destul de mare fata de momentul în care a fost observat initial. Acesta a continuat deplasarea silentioasa deasupra drumului care ducea la Bistrita. Culoarea era de un galben intens, cerul acelei seri de august era foarte senin si înstelat, luna era prezenta si ea, iar obiectul ciudat se observa extrem de bine. Chiar si neîncrezatorul Ioan Moise privea uluit aceasta aparitie care depasea orice putere de întelegere.

Titus Zagrean îsi aminteste ca în torpedoul masinii avea un aparat de fotografiat, un Zenit, încarcat cu film si gata armat. Emotia, ineditul situatiei, surprinderea, uluirea în fata acestei aparitii misterioase, senzationale, l-a facut sa uite de existenta acestuia. Sigur, imortalizarea acestei aparitii ar fi constituit o dovada în plus a aparitiei si evolutiei misteriosului obiect. Cei doi au urcat în masina si au continuat deplasarea spre Bistrita, pe str.Lempes, str.Budacului, str.M.Viteazul, podul Budacului. Obiectul în acest timp si-a continuat evolutia misterioasa si silentioasa, la aceeasi înaltime, circa 100-150 de metri, pe deasupra fostului CAP Bistrita, intrarea dinspre Viisoara în municipiul Bistrita. Împreuna cu Ioan Moise, Titus Zagrean s-a grabit spre domiciliu. Ajuns aici, de la un vecin a împrumutat un binoclu puternic, marca Zeiss, pentru a observa mai bine obiectul misterios. Între timp acesta ajunsese aproximativ la aceeasi înaltime deasupra Statiunii Pomicole Bistrita si continua sa se deplaseze lent înspre Dealul Târgului, spre Dumitra. La un moment dat, depasind limita orizontului acesta a disparut din vedere. Martori la aceasta ultima evolutie a obiectului misterios au fost mai multi vecini a lui Titus Zagrean, care au continuat sa discute despre fenomenul observat pâna înspre miezul noptii. Unul dintre acestia, a fost capitanul, pe atunci, Ioan Mastan, din cadrul Ministerului de Interne.

În cursul diminetii, nu mica i-a fost mirarea lui Titus Zagrean, când la un buletin de stiri al postului public de radio a fost anuntata o stire care consemna aparitia în cursul noptii respective a unui obiect zburator neidentificat (OZN), deasupra aeroportului din Baia-Mare. Stirea respectiva anunta ca în cursul noptii respective, înspre orele diminetii, deasupra aeroprtului din Baia-Mare, a fost observata evolutia ciudata a unui obiect neidentificat de forma unei sfere luminoase, de culoare galbena. Aceasta dupa o oprire de circa o jumatate de ora deasupra aeroportului, o data cu ivirea zorilor a disparut. Desi au trecut atâtia ani de la acea misterioasa aparitie pe cerul judetului Bistrita-Nasaud, Titus Zagrean este convins ca obiectul vazut si monitorizat de el si de colegul sau, Ioan Moise si obesrvat si de alti martori, deasupra Dealul Budacului si a municipiului Bistrita, a fost acelasi cu cel care a fost observat deasupra aeroportului din Baia-Mare. Aparitia misterioasa a fost raportata autoritatilor de atunci si peste toata aceasta întâmplare tulburatoare si misterioasa s-a asternut uitarea. Ea mai revenea din când în când în actualitate, atunci când unii colegii, cu diferite ocazii, nu scapau prilejul sa aplice mici împunsaturi amicale celor doi martori ai aparitiei OZN-ului.

Biserica accepta existenta extraterestrilor

Multe tari, în special marile puteri care au monitorizat fenomenul OZN – SUA, Rusia, Anglia si nu numai – intentioneaza ca în cel mai scurt timp sa desecretizeze arhivele care contin marturii despre acestea. Mai mult ca sigur, impactul asupra opiniei publice va fi unul care nu poate fi anticipat. Este de înteles, cel putin din acest punct de vedere, pozitia recenta a papalitatii vis-a-vis de fenomenul OZN si a existentei inteligentei extraterestre. Parintele Gabriel Funes afirma chiar ca extraterestri ar putea fi fiinte fara pacat, iar credinta în Dumnezeu nu ar impiedica în niciun fel cercetarea formelor de viata extraterestra. Referitor la credinta în Dumnezeu, parintele Funes a explicat ca în calitate de om de stiinta, de astronom care conduce Observatorul Vaticanului de la Castel Gondolfo, Specola, din apropierea Romei, crede ca Dumnezeu este creatorul Universului. A mai aratat ca în pofida faptului ca multi astronomi nu au pierdut nicio ocazie de a-si exprima public ateismul, este o legenda ca astronomia favorizeaza viziunea ateista a lumii. El crede ca astronomia nu favorizeza o viziune a lumii fara Dumnezeu. De fapt este posibil ca cei care lucreaza la Specola sa fie martori, ca este posibil sa crezi în Dumnezeu si sa lucrezi în cercetarea stiintifica în mod serios. Este convins ca pe pamânt exista o multitudine de alte creaturi facute de Dumnezeu, inclusiv unele inteligente si nu se poate limita libertatea creatiei lui Dumnezeu. Sfântul Francisc de Assisi a descris aceste creaturi de pe Pamânt ca pe fratii si surorile noastre, asa ca de ce nu se poate vorbi despre "fratii nostri extraterestri"? Si ei pot fi parte a creatiei lui Dumnezeu si este convins ca extraterestrii, ca si oamenii, pot beneficia de mântuirea oferita de Iisus Hristos, precum si de mila Domnului". Mai precizeaza ca este posibil sa crezi în Dumnezeu si în extraterestri, poti admite existenta altor lumi si a altor forme de viata, chiar si a celor mai evoluate decât noi, fara ca astfel sa se puna sub semnul întrebarii credinta în Creatie, Întrupare sau Mântuire".

Într-un alt episod, din nou avându-l ca interlocutor pe Titus Zagrean, vom afla despre o posibila aterizare a unui OZN, pe teritoriul localitatii Chirales.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.