Outsiderii politici bistriteni vor sa rupa gura târgului in lupta electorala

43

Outsiderii politici bistriteni vor sa rupa gura târgului in lupta electorala

Ioan Negreanu, Lucian Ungur, Gheorghe Pop sau Stefan Todea sunt nume de care bistritenii vor auzi probabil tot mai des in perioada urmatoare, fiindca se apropie cu pasi repezi campania electorala.
Dupa o lunga perioada de timp in care nu s-a mai auzit nimic despre unele partide politice, cum ar fi PRM, sau aparute de scurta vreme pe scena politica – PP-DD, UNPR – toti se lauda ca adeziunile curg si vor culege rezultate extraordinare.

Partidele politice incep sa isi faca cunoscuti candidatii la alegerile locale, fie ca este vorba de Consiliul judetean, fie ca e vorba de Primaria Bistrita sau alte primarii din judet, ori consilii locale. Nume noi rasar precum ghioceii primavara, te miri de unde. PRM candideaza la municipiu cu un necunoscut al politicii bistritene, conservatorii vor si ei loc pe liste pe lânga liberali, UNPR-istii lanseaza si ei câteva nume, dar nimic nu este sigur sub soare.
PP-DD-istii lui Dan Diaconescu vin tare din spate, si cu toate ca sunt destul de bine cotati in sondajele nationale, in Bistrita-Nasaud ei spun ca rup tot.

PRM a iesit din amortire

Conducerea PRM BN, prin vocea lui Viorel Cotutiu – presedintele acestui partid – si-a facut cunoscut, saptamâna trecuta, candidatul la scaunul de primar al Bistritei, dar si la cel al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Astfel, pentru Primaria Bistrita, candidatul PRM-istilor este Ioan Tiberiu Negreanu, om de afaceri bistritean. Potrivit lui Viorel Cotutiu, cel care se va lupta cu Ovidiu Cretu la locale, Negreanu „este un vechi membru al PRM (n. r. – de vreo sase ani), dar n-a activat”. Daca este sa ii rastalmacim vorbele presedintelui PRM, Negreanu a fost tinut bine la naftalina, iar acum este scos ca nou pentru lupta cea mare.

Pentru Negreanu, Bistrita e si municipiu si judet

„Ideea (n. r. – de a candida la Primaria Bistrita) este de la celalalt tur de scrutin de acum patru ani. Ca program, atunci am avut o contributie in jurul PRM in campania electorala. Acuma am mentinut unele idei de atunci, le vom spune când trebuie, si am zis ca cel mai bine, datorita faptului ca unele din ele imi apartin, e sa le sustin eu, in ideea ca, un primar, e cazul dupa 20 si ceva de ani, trebuie sa fie prima sluga a cetateanului. La ora actuala in administratia româneasca avem baroni de primarie, conte de finante, toti sunt sefi. E cazul sa se gaseasca cineva, eu consider ca m-am gasit si am acceptat solicitarea domnilor din conducerea partidului, pentru ca in acesti 22 de ani de la revolutie eu mi-am mai pus in slujba comunitatii activitatea. Am infiintat Urbana, pe vremea când aveam câte o revolutie in fiecare saptamâna cu 800 de romi angajati, si am facut ordine si curatenie, lucru care acuma, având ochiul format, constat ca orasul a cam decazut. Cred ca sunt capabil ca sa ajung servitorul numarul 1 al cetatenilor din Bistrita si sa fac ceva pentru ei, conform programului care il avem, in incercarea de a crea o bunastare, cât putem, pe plan local, pentru ca foarte multe chestii din plan central nu ne vor lasa, dar putem sa mergem pe ideea: daca nu putem sa le dam sa nu le cerem”, a spus Ioan Negreanu.
Candidatul PRM s-a declarat dezamagit de actualul primar al Bistritei, Ovidiu Cretu.
„SF! Pai, domnul Cretu, am avut onoarea sa fiu coleg cu el, la IUT, am lucrat si la IUT inainte de revolutie. Sunt unele chestii, probabil ca si el are consilieri si nu le face de capul lui, dar sunt unele chestii utile, dar nu neaparat necesare la ora actuala. Cel putin proiectul ala cu Wonderland mi se pare o utopie. Eu am asista in judetul Bistrita si la tendinta si cu Dracula Land si asa mai departe. Mi-au cazut in mâna câteva studii de fezabilitate si la afluxul de turisti din Bistrita, din judetul Bistrita, care e undeva zero virgula fata de alte zone a tarii si, la orientarea turismului in ultimii ani, ii bani aruncati in vânt”, a spus Negreanu, care e convins suta la suta ca il va invinge pe Ovidiu Cretu.

Gheorghe Pop are intotdeauna o alternativa… politica

PRM are candidat si la Consiliul Judetean, in persoana binecunoscutului Gheorghe Pop, care pâna sa devina membru al acestui partid a trecut prin vreo alte câteva –PUNR – PDSR – PSD – PC – PRM. Acum Pop este prim-vicepresedinte al PRM BN.
Prim-vicepresedintele PRM vrea sa fie o alternativa la USL/PDL.
„Se prefigureaza o batalie crâncena intre doua blocuri politice, pe de o parte USL, pe de alta parte PDL si aliatii lui. PRM, eu si colegii mei, nu ne vom antrena in acest razboi, ci vom oferi o alternativa onesta, care ar putea fi benefica in primul rând cetateanului din judetul nostru”, a declarat Gheorghe Pop.
In ceea ce priveste numele candidatilor din teritoriu, fie ca este vorba de candidaturile la scaunele de primari sau la cele de consilieri locali, ramân un mister total. Motivul inaintat de conducerea PRM este teroarea la care viitorii lor candidati ar fi suspusi de catre reprezentantii puterii in momentul deconspirarii numelor lor.

PP-DD, cu ochii pe membri nemultumiti ai celorlalte partide

Partidul lui Dan Diaconescu – PP-DD – vine tare din urma, si este bine cotat pentru o formatiune politica nou aparuta pe scena. Conform ultimelor sondaje din ianuarie si februarie, PP-DD este cotat intre 16 si 19% intentie de vot. Chiar si OTV-istul Dan Diaconescu are cota de incredere de 14 procente.
In ceea ce priveste organizatia din Bistrita-Nasaud, daca este sa luam de bune declaratiile presedintelui Stefan Todea, PP-DD BN are aproximativ 6.000 de membri cu adeziuni, dintre care 2.000 doar in municipiu.
„Avem foarte multe adeziuni. Circa 6.000 la nivel judetean, dintre care 2.000 la nivelul municipiului Bistrita. Au fost zile in care veneau chiar si 200 – 240 de persoane dispuse sa se inscrie in partid”, a declarat Stefan Todea.
In ceea ce priveste obiectivele pe care PP-DD BN si le-a propus pentru alegerile locale, Todea sustine ca organizatia pe care o conduce vrea sa scoata sase consilieri municipali, sase consilieri judeteni si un numar cât mai mare de consilieri comunali. Cât despre numele celor care vor candida pentru o functie de consilier judetean sau de consilier municipal, liderul PP-DD BN a spus ca acestea vor fi prezentate la finele acestei luni. Motivul este unul asemanator celui invocat de PRM – tracasarea candidatilor de catre celelalte partide. In plus Todea nu s-a ferit sa recunoasca faptul ca, atât cât va putea, va incerca sa atraga spre PP-DD membri ai celorlalte partide, care se vor dovedi nemultumiti.
„Din 62 de organizatii mai avem de pus la punct sase. Avem organizatii, avem presedinti, avem candidati pe care ii vom anunta bineinteles pe 26 – 30 luna aceasta. Stiti foarte bine ca celelalte partide asteapta ca noi sa numim candidatii, sa nu aiba probleme cu oamenii lor. Stim ca USL are probleme cu candidatii PNL si PSD, care la ora actuala candideaza doi. Partidele asteapta sa ne numim candidatii, ca cei care ramân la ei pe dinafara sa nu poata veni la Partidul Poporului. Dar noi o sa le facem o surpriza si o sa ne anuntam candidatii dupa ce isi vor anunta ei candidatii lor. Nu mergem pe premisa ca toti oamenii de la PSD sunt rai, nici cei de la PDL. Sunt ferm convins ca sunt oameni de calitate, oameni buni care chiar nu au avut niciun cuvânt de spus in partidele astea mastodont, care se stie cum condus, totul e numai pe interes”, a declarat Stefan Todea.
Presedintele PP-DD BN, chiar daca nu a spus-o in mod direct, a lasat sa se inteleaga ca ar putea candida la presedintia Consiliului Judetean.

UNPR asteapta sa dea mâna cu PDL

UNPR BN nu a avansat, cel putin pâna la inchiderea editie, niciun nume oficial pentru cursa electorala din luna iunie. Deocamdata sunt vehiculate doar doua nume – cel al omului de afaceri bistritean Lucian Ungur, care este posibil sa intre in lupta pentru cucerirea fotoliului de primar al Bistritei, si al vicepresedintelui UNPR BN, Grigore Iuga, care ar putea intra in cursa pentru presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Dar in ceea ce priveste UNPR BN, nimic nu este sigur deocamdata, conducerea partidului asteptând momentul convocarii de catre vecinii de la PDL BN pentru parafarea unui protocol la nivel judetean.


Liana Muresan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here