Orice nas isi are nasul!
Ioan Oltean l-a urecheat pe Liviu Rusu

Comportamentul presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN), Liviu Rusu, l-a suparat pe liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean, care de curand vorbea despre necesitatea dialogului intre Putere si Opozitie, dar si intre Putere si populatia acestei tari.
Incapacitatea de comunicare, inclusiv cu mass media bistritene pentru corecta informare a opiniei publice, a fost recunoscuta de insusi Liviu Rusu.

Furtunoasa sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud care a avut loc pe 2 februarie nu a ramas fara urmari. In primul rand Liviu Rusu, presedintele legislativului judetean a fost clar urecheat de vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, iar in al doilea rand primarii bistriteni ai USL, impreuna cu cetateni din comunele pe care le conduc, au protestat in fata Palatului Administrativ. Alaturi de acestia s-au aflat si deputatii Ioan Tintean si Radu Moldovan, ambii lideri ai USL BN.

Sa se ia act!

In conferinta de presa a PDL BN, Liviu Rusu a incercat sa explice modalitatea in care au fost alocate sumele catre unitatile administrativ teritoriale din judetul nostru, el considerand ca impartirea banilor a fost una echitabila. Insa iesirea la rampa a survenit doar faptului ca a fost pur si simplu impins de la spate de seful sau de partid, deputatul Ioan Oltean.
„Astazi am tinut ca aceasta conferinta de presa sa fie tinuta de presedintele Consiliului Judetean pentru a clarifica toate lucrurile si sa deschidem o cale de comunicare mult mai corecta cu presa pentru Consiliul Judetean si pentru tot ce se intampla acolo. Personal nu sunt deloc incantat de aceasta relatie care exista in Consiliul Judetean intre Putere si Opozitie, cred ca unde se greseste si de cei care reprezinta Puterea, dar si de cei care reprezinta Opozitia, pentru ca acesta nu este un comportament care duce la rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatea. Nu forta, nu comportamentul marlanesc, mitocanesc rezolva problemele. Asa ca il rog de domnul presedinte Liviu Rusu si pe toti colegii mei sa ia act de aceasta rugaminte publica a mea, de a incerca sa manifeste o alt fel de atitudine fata de cei ce reprezinta Opozitia”, a declarat deputatul Oltean.
Liderul democrat-liberal a tinut sa-i aminteasca presedintelui CJ BN si de faptul ca trebuie sa intre in legalitate si in ceea ce priveste validarea mandatului de consilier judetean al liberalului Dan Costin, loc vacantat in urma decesului lui Vlad Anton.
„Domnule presedinte, v-am rugat si la ultima sedinta (n. r. – era vorba de sedinta extraordinara care a avut loc in luna ianuarie) sa intram in legalitate cu consilierii care indeplinesc conditiile de a fi validati si cu celelalte probleme care se impun sa fie luate in interesul comunitatilor locale”, a spus Oltean.

Ioan Oltean: Incompetenta unora se ascunde in manifestari huliganice

Deputatul a precizat ca nu s-a amestecat niciodata in problemele CJ BN, iar sumele repartizate catre unitatile administrativ teritoriale au fost vazute doar dupa ce a avut loc sedinta. Totodata Ioan Oltean a dezaprobat vehement comportamentul unor primari, care au fost prezenti la sedinta extraordinara a CJ BN.
„Nu m-am amestecat in problemele Consiliului Judetean si nici legat de acest buget. Am vazut lista cu sumele dupa sedinta de consiliu judetean. Este nedrept comportamentul unora dintre primarii Opozitiei, pentru ca ei ascund o realitate care este cu totul alta decat cea pe care o publica si o duc la urechile oamenilor – primari incompetenti care nu au reusit sa dezvolte un proiect, in anii de cand sunt ei primari. Comuna se gestioneaza nu doar cu sume primite de la bugetul de stat, nu se sta doar cu mana intinsa, ci si cu proiecte. Cati bani au venit la comunele PSD pentru ca au fost primari destepti si au facut proiecte? De ce unii au putut? De ce la Parva, e un exemplu dat la intamplare, au intrat 160 de miliarde de lei (n. r. – lei vechi) pe proiecte? Stelica (n. r. – Gheorghe Stelian, primarul comunei Parva), bolnav cum a fost, a facut o multime de proiecte, iar altii citosi de mama focului nu au fost in stare sa faca un proiect. Dar vin sa faca pe cocosii la Consiliul Judetean sau la PDL. Neputinta unora, incompetenta unora se ascunde in manifestari huliganice”, a afirmat vicepresedintele PDL.

Datoriile lui Rusu: vagoane de transparenta

In fata jurnalistilor bistriteni, Liviu Rusu s-a scuzat. Nu direct, dar asta a vrut sa lase sa se inteleaga. Asa ca a venit cu „vagoane de transparenta” sub brat si cu explicatii, dupa aproape patru ani de mandat in fruntea CJ BN, perioada in care a driblat transparenta si intrebarile mass media bistritene mai ceva ca celebrul fotbalist brazilian Ronaldinho.
„Astazi la conferinta de presa a PDL, am onoarea si datoria sa vin cu cateva vagoane de transparenta datorata anilor anteriori cand poate nu am comunicat totdeauna cum se cuvine. Fac mea culpa. S-au spus multe cuvinte, a curs multa cerneala legat bugetul acestui an”, a declarat Liviu Rusu.
Multa cerneala a curs nu doar legat de ultimul buget adoptat de CJ BN, ci si pe marginea altor chestiuni importante, ultima fiind nevalidarea inca a unui nou consilier judetean in locul lui Anton Vlad, care a decedat in luna decembrie a anului trecut. Conform legii, acel loc din consiliul judetean revine PNL, partid pe lista caruia Anton Vlad a castigat mandatul.
In mod normal, conform legii, mandatul noului consilier este validat in prima sedinta ordinara dupa ce s-a luat act de incetarea mandatului consilierului care a ocupat functia. Ceea ce la Consiliul Judetean nu s-a intamplat si asta deoarece din luna decembrie a anului trecut nu a mai avut loc nicio sedinta ordinara. Si asta in conditiile in care Legea 215 a administratiei locale prevede ca sedintele ordinare a consiliului local sau judetean au loc in fiecare luna. Liviu Rusu a avut insa si pentru acest aspect o justificare – presiunea mare din institutie, dar si faptul ca in luna ianuarie nu a fost oportuna convocarea unei sedinte ordinare. Cu toate acestea, presedintele CJ BN este convins ca nu a incalcat niciodata legea.
„Fiecare dintre dumneavoastra fiti macar un minut presedinte si suspus la presiuni si la conditiile de acolo din consiliu. (…) Da, procedez corect, legal si moral”, a spus Liviu Rusu.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here