Jurnalistul de investigaţii Ovidiu Ohanesian a obţinut documentul care dovedeşte că generalul în rezervă Constantin Degeratu, omul care se află în spatele „investitorului” american de la Sadu, a participat în prima linie la muşamalizarea dosarelor Revoluţiei din 1989.
În calitate de secretar de stat şi şef al Statului Major al Armatei, Degeratu semna Ordinul 522 din 19.11.1997, care interzicea salariaţilor MApN să facă declaraţii în legătură cu evenimentele din decembrie 1989, în faţa instanţei ori către organele de cercetare, fără aprobarea Ministrului Apărării.

Au trecut mai bine de 20 de ani de la Revoluţie. Dosarele nu a fost finalizate, iar termenul de prescriere al crimelor se apropie cu paşi repezi. Într-o încercare jalnică de a distrage atenţia de la criza în care a aruncat România, puterea dâmboviţeană a dat ordin să se scoată la iveală câteva hârtii fără valoare, referitoare la evenimentele din ’89. Organizaţia paramilitară care conduce Parchetul General a executat ordinul fără să clipească şi sub presiunea hotărârilor CEDO, a aruncat praf în ochii revoluţionarilor intraţi în greva foamei. Mormane de hârtii fără valoare, atent selecţionate de oamenii Cotroceniului au fost date asociaţiilor de revoluţionari. Cele mai importante informaţii au fost secretizate, ascunzându-se astfel, adevărul despre ucigaşii Revoluţiei în arhivele SRI, DGIPI sau SIE. La cererea expresă a Moscovei, la începutul anului 2009, Ion Iliescu şi securistul Nicolae Pleşiţă, au fost puşi la adăpost, primind NUP în toate dosarele. Generalul Dan Voinea, procurorul care se ocupa de Revoluţie a fost îndepărtat de la Parchetul General, acuzat că ar fi tergiversat soluţionarea dosarelor. Nu a fost întrebat în ce condiţii s-au desfăşurat cercetările, dacă a primit informaţii sau documente clasificate. Cu câteva excepţii, crimele Revoluţiei au rămas fără autori pentru că armata şi serviciile secrete i-au protejat pe infractori. Mai mult, de două decenii, chiar cei aflaţi la cârma ţării au muşamalizat dosarele Revoluţiei, ascunzând dovezile şi intimidând martorii. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc, în rapoartele şi ordinele clasificate ale serviciilor speciale.

Despre Ordinului 522/1997…

… s-a mai vorbit în presă. Generalul Degeratu a fost acuzat că în 19 noiembrie 1997, în calitate de şef al Statului Major General şi secretar de stat MApN, a suspendat temporar „dreptul tuturor angajaţilor din subordinea SMG, militari sau civili, de a furniza presei şi procurorilor, informaţii cu privire la activitatea proprie sau a altor persoane pe timpul evenimentelor din Decembrie 1989”. Orice persoană care dorea să depună mărturie sau era chemată de justiţie să depună mărturie (şi făcea parte din organigrama MApN), trebuia să ceară aprobarea ministrului. Aşadar, ministrul decidea cine depunea sau nu mărturie despre crimele Revoluţiei. Documentul nu a fost dat publicităţii niciodată, probabil, din motive de secretizare.

AIM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.