Problema câinilor fara stapân este întâlnita si în orasul Nasaud. Autoritatile locale se confrunta în ultima perioada cu o situatie grava de înmultire a câinilor vagabonzi. Abandonate sau aduse din alte parti, animalele au împânzit strazile orasului si au devenit totodata agresive. Odata parasiti si ajunsi în strada, câinii fac ce stiu ei mai bine – cauta mâncare si se înmultesc.

Înfometati si aflati în perioada de înmultire haitele devin din ce în ce mai periculoase.

În ultimele doua luni, în itervalul 8 iunie – 18 august, 19 persoane s-au prezentat la Sectia Urgenta a Spitalului Orasenesc Nasaud în urma muscaturilor cauzate de câini.

Numarul persoanelor agresate creste

Zilnic, cel putin o persoana ajunge la spital pentru tratament antirabic si asta dupa ce a fost muscata de patrupedele înfometate. Statistica nu este deloc una îmbucaratoare daca privim putin statisticile. Doar în perioada 8 iunie-18 august 19 de persoane s-au prezentat la Spitalul Orasenesc Nasaud prezentând plagi provocate de muscatura câinilor. Printre acestia se numara si cinci copii cu vârsta cuprinsa între 8 si 15 ani.

Ei, dar de unde au aparut aceste patrupede? De ce avem atâtia câini pe strazi care pun viata localnicilor în pericol, iar adaposturile special amenajate pentru acestea sunt goale? Toate aceste probleme apar peste noapte.

Probabil satule de multitudinea de câini vagabonzi care le invada localitatea sau nemaivoind pur si simplu sa-si hraneasca proprii câini din ograda, mai multe persoane neidentificate totusi au decis sa-si arunce ”gunoiul în curtea vecinului”. Strategia este destul de simpla. Din declaratiile câtorva cetateni din orasul Nasaud autoritatile locale au aflat ca mai multe autovehicule cu „transport special” –câini-, apar pe nepusa masa în oras, târziu în noapte, din care sunt eliberate patrupedele pe strazile dintre blocuri. Daca politia orasului a depistat sursa de înmultire a câinilor va spunem ca nu. Acestia cu siguranta au alte procupari decât de a sta la pânda noaptea pe strazile preferate de cei care transporta patrupedele.

Aceiasi câini, alte probleme

Totusi pâna se va rezolva stoparea acestui fenomen, alte probleme ies de dupa cortina. Autoritatile locale sunt depasite de situatie, aceasta problema a câinilor vagabonzi luând o amploare mare în oras.

Viceprimarul orasului Nasaud, Ovidiu Maghiar, a declarat pentru Gazeta de Bistrita: „Pâna în prezent avem circa 20 de reclamatii cu privire la numarul mare de patrupede abandonate. Suntem într-o situatie dificila, deoarece persoana abilitata cu tranchilizarea câinilor este internata în spital, motiv pentru care în ultima perioada nu au mai fost adusi câini în adapost”. Aceasta înseamna ca peste 50 de câini care se afla doar în zona blocurilor în mod special, misuna zilnic în cautare de mâncare. Situatia este însa aceeasi pe multe dintre strazile Nasaudului, indiferent de ora. Viitorul nu pare a fi unul fericit în acest caz daca ne gândim la copiii care se joaca linistiti pe strazi sau chiar si la adultii care nu pot face fata unor haite.

Autoritatile promit câini bântuie strazile

Autoritatile promit sa actioneze împotriva acestui fenomen, dar pâna atunci localnicii sunt nevoiti sa suporte în continuare agresiuni din partea câinilor. Multa vreme, câinii vagabonzi au fost doar o marca a Bucurestiului. Acum acestia au devenit o marca si a orasului Nasaud, pentru care autoritatile ridica din umeri si fac promisiuni în vederea stârpirii acestui fenomen. Având în vedere numarul atacurilor zilnice provocate de câinii vagabonzi, teama localnicilor de a merge pe strada sau a lasa copilul sa se joace în fata blocului, cu siguranta putem considera ca patrupedele au devenit o problema care impune masuri urgente.

Una dintre solutiile urgente si benefice care ar stopa cel putin înmultirea haitelor ar fi sterilizarea femelelor. Întreg procesul de sterilizare costa 45 de lei. Cam scump daca ne gândim la numarul câinilor aflati pe raza orasului Nasaud. Mai mult, se pare ca nici fondurile primariei pentru astfel de cazuri nu sunt suficiente, având în vedere ca aceasta înca nu a achitat o datorie veche de circa doi ani medicului veterinar bistritean, Francisc Szarkany. O alta solutie propusa de Ioan Bogolin este înregistrarea animalelor. Daca aceste solutii vor fi puse în aplicare nu cunoastem, deoarece din declaratiile viceprimarului rezulta ca autoritatile locale nasaudene nu au timp sa se ocupe de problema câinilor vagabonzi deocamdata.

Animalele sau copii au prioritate?

În prezent, atât orasul Nasaud cât si întreg judetul se confrunta cu o problema destul de grava. Întrebarea este, oare pe cine o sa aparam si pe cine tragem la raspundere – animalele sau cetatenii?

Legea privind protectia animalelor si interzicerea eutanasierii câinilor daca acestia nu sunt bolnavi este pusa în aplicare. Cei care îndraznesc sa faca un rau patrupedelor sunt trasi la raspundere de catre autoritatile în drept. Din nefericire însa, oamenii agresati de animale nu sunt protejati de o lege la fel de exigenta ca cea pusa în aplicare împotriva lor. Nu exista nicio scuza sau explicatie plauzibila pentru atacurile suferite de multi localnici din Nasaud provocate de câinii vagabonzi, iar autoritatile, chiar daca ar avea posibilitate financiara nici nu ar putea misca prea mult din punct de vedere legal. Suntem siguri ca nu va fi cineva pedepsit vreodata pentru suferinta celor muscati. Si aici nu ne referim în mod special la patrupedele care în ultima instanta lupta pentru supravietuire, ci la acei oameni fara mila care le lasa prada foamei si indiferentei. Aceste persoane ar trebui în primul rând pedepsite.

Guvernantii au preferat sa protejeze animalele, fara a oferi alternative pentru protejarea copiiilor si a persoanelor mature. Sa nu ne mire faptul ca în scurt timp omul îsi va face dreptate cu mâna lui (miseleste totusi) fara a mai cere sprijinul nimanui.

Strângerea câinilor de pe strazile orasului Nasaud ar trebui sa fie unul dintre principalele obiective ale autoritatilor locale.

Balanta protectiei e dezechilibrata, iar asta va provoca tot mai grave reactii adverse din partea celor care se simt în pericol. Se stie în România exista legi incomplete, elaborate de marii zilei, mai ales atunci când e vorba de câstigarea unui nou mandat pentru urmatorii patru ani. Autoritatile sunt pasive si nu cauta solutii reale.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.