Oradenii au luat parte la o dezbatere organizata de Primarie in legatura cu planul de a institui un operator unic pentru termoficare. Cei mai nemultumiti sunt cetatenii din Iosia Nord, care ar fi dezavantajati de o asemenea schimbare, in urma catreia vor plati mai mult pentru incalzire. Si liderii locali ai PDL s-au aratat in asentiment cu cetatenii revoltati.

Municipalitatea oradeana vrea sa instituie un operator unic pentru transport, distributie si furnizare de energie termica, sa impuna un pret unic de furnizare a gigacaloriei la nivelul municipiului si sa introduca o taxa de poluare pentru oradenii care nu sunt deserviti de furnizorul de energie termica si se incalzesc pe lemne. Masura ii afecteaza direct pe oradenii deserviti in prezent de Transgex la tarife mult mai mici decat cele practicate de CET (100 de lei pe gigacalorie la Trasgex si 193 pe gigacalorie, la CET).
Reprezentantii Iosiei Nord resping categoric proiectul de unificare a pretului gigacaloriei in Oradea. Emisarii cartierului Iosia Nord au umplut Sala Mare a Primariei la dezbaterea publica a masurilor de eficientizare a sistemului de alimentare cu energie termica a municipiului, informeaza Bihor Online.
Vor plati dublu pana la sfarsitul anului
Discursul sefului Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI), a fost intrerupt cu huiduieli cand Marcel Bolos a precizat ca CET va deveni operator termic unic in Oradea, preluand Iosia Nord de la Transgex. Sala s-a linistit la interventia liderului Miscarii Verzi Bihor, desemnat ca reprezentant a 44 de asociatii de proprietari din Iosia Nord. „Am inteles ca acum oamenii platesc un litru de apa cu un pret X si Primaria Oradea vrea sa ii oblige ca pana la finele anului sa plateasca dublu aceasi furnitura”, a spus Horea Vuscan.
 
„Ati inteles prost. Legea impune o unica retea de distributie”, a incercat sa-l puna la punct viceprimarul Gheorghe Carp, iritand insa participantii din Iosia. Vacarmul a incetat cand Vuscan a luat din nou cuvantul, citand din mai multe legi ca argument ca municipalitatea ar trebui sa delege distributia agentului termic. „Trebuie stabilite criterii pentru o licitatie publica si un caiet de sarcini. Acestea ar asigura concurenta si piata libera”, a afirmat Vuscan.
 
Dar Marcel Bolos a reactionat: „Spuneti oamenilor adevarul in fata! E vorba de congenerare in sistem SOCET. E o singura licenta pentru distributie. Reteaua de distributie e a orasului. Toti oradenii au drept egal asupra ei, nu doar locuitorii din Iosia Nord. Cei din Rogerius sunt de acord sa plateasca 300 de lei gigacaloria iar cei din Iosia doar o suta de lei?”.
 
 „Cei din Rogerius platesc ineficienta CET. Eliminati gaurile negre de la CET ca sa aveti un pret decent pentru oradenii dependenti de CET”, a plusat Horea Vuscan. „Pana cand Transgex nu a intervenit s-a platit frigul din apartamente. Acum oamenii sunt multumiti, le se asigura caldura in apartamente si platesc ce li se ofera. Nu ne intoarcem la CET”, a raspuns un presedinte de asociatie din Iosia.
Municipalitatea asteapta sugestii
 „Finantatorul european impune conditiile. Nu putem noi comanda pe banii lor. Externalizati reteaua din Iosia, caci nu are nicio legatura cu CET-ul. Dati-o Transgexului! (…) Nu exista o directiva europeana pentru un pret unic pe gigacalorie. Oradenii platesc cea mai scumpa apa rece, cablu, si gunoi fiindca toate sunt monopol. Sunteti liberali, faceti piata libera, nu monopol! Primarul a promis ca demite toti sefii de regii. I-a demis pe toti, mai putin pe directorul CET”, a argumentat Vuscan.
 
Spiritele incinse au fost temperate in final de viceprimarul Carp care le-a propus participantilor sa vina cu propuneri scrise, concrete, la Primarie in termen de o saptamana. „Am organizat aceasta dezbatere publica, pentru a afla parerile dvs. Daca strigam unii la altii, nu rezolvam nimic. Aici trebuie argumente legale, gandite la rece. Aduceti propunerile, le analizam si ne mai intalnim de doua, trei, patru ori, oricat trebuie”, a promis Carp.
„Sa ramana acelasi pret pe zona geo-termala Iosia Nord”, si-a esentializat Vuscan propunerea. Acesta a mai avertizat ca daca se va adopta planul de masuri in sedinta Consiliului Local din 14 martie, va strange semnaturi pentru atacarea planului in justitie. „Hotararea de Consiliu Local nu va fi legala daca se va lua fara sa se tina cont de ce am vorbit aici”, a conchis Vuscan.
 
Si liderii locali ai PDL sustin acest punct de vedere. Dorin Corches, seful consilierilor locali ai PDL, sustine ca cea mai buna solutie pentru oras este ca Transgex furnizeze in continuare caldura pe baza de apa geotermala, iar CET pe carbune. Reactia sa vine la doar o zi dupa dezbaterea publica la Primariei, unde oradenii din Iosia s-au declarat impotriva noului proiect, in faza in care e acum.
„Pe partea geotermala sa fie pastrat Transgex”
Corches s-a aratat in asentimentul acestora, afirmand ca ar trebui pastrati ambii operatori. „Pe partea de geotermala sa fie pastrat Transgex si sa se extinda pe toata resursa de apa geotermala, iar in acelasi timp, CET sa ramana pe carbune si sa reduca pierderile pe care le inregistreaza in prezent”, a declarat el.
Cu toate ca legea impune un singur operator de distributie si, mai mult, furnizarea caldurii pe baza de carbune e cea mai poluanta, PDL-istul a mai precizat ca va propune amendamentele sale Consiliului Local, iar daca acesta din urma nu va tine cont ele, consilierii locali ai PDL nu vor vota acest proiect.
 
Acesta ar putea deveni noul primar al municipiului. „Voi candida la Primarie doar daca voi considera ca il pot bate pe Ilie Bolojan”, a declarat presedintele PDL Oradea, Dorin Corches, intr-o conferinta sustinuta joi, adaugand ca, in calitate de cetatean al orasului, „sunt cateva chestiuni pe care Ilie Bolojan le-a facut bine, dar sunt si multe pe care le-a promis si nu le-a realizat”.
Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.