Ilie Scuturici, cetatean al municipiului Bistrita este proprietarul unui teren de peste 6000 de metri patrati, situat în satul Budus, localitate ce apartine de comuna Budacu de Jos. Acesta îl acuza pe Alexandru Simionca, primarul comunei Budacu de Jos, ca i-a nesocotit dreptul de proprietate, profitând de functia pe care o are.  Mai mult, omul sustine ca primarul ar fi administratorul unei balastiere, care i-a cauzat numeroase pagube pe terenul în cauza.

Revoltat, Ilie Scuturici ajunge sa înainteze Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud un memoriu în care aduce la cunostinta prefectului Ioan Szilagyi neajunsurile provocate de edilul comunei Budacu de Jos.

Prefectura pe post de arbitru

Astfel, în memoriul înaintat Institutiei Prefectului, bistriteanul mentioneaza faptul ca este proprietar cu acte în regula a unei suprafete de teren de 6.184 m.p., pentru care, de altfel, detine si un titlu de proprietate, cu nr. 39.483 din 10.06 1998. Acest teren, situat în extravilan, este dispus în tarlaua 73/3, parcela 1, având drept vecini pe Artenie Pascu, la nord, drumul judetean la est, un drum de exploatare la sud, iar la vest Râul Budac. Numai ca suprafata reala este de doar 3.092 m.p, asa cum este mentionat si în titlul de proprietate eliberat pe numele lui Scuturici, pe atunci domiciliat în comuna Telciu. Diferenta de suprafata de pâna la 6.184 m.p., rezulta din proasta întelegere a contractului de vânzare-cumparare de catre barbat, care a cumparat terenul de la cele doua mostenitoare de drept, Elena Lacatus si Ana Coti, care detineau, fiecare, câte ½ cota parte din acesta. Omul nostru nu a facut altceva decât sa înmulteasca suprafata ori doi, astfel rezultând cei peste 6000 de metri patrati.

Pagubele reclamate de Ilie Scuturici, în memoriul înaintat catre Prefectura, constau în deposedarea „în mod abuziv de circa 500 metri patrati de teren si distrugerea a 20 de pomi fructiferi”. Omul sustine ca a încercat sa rezolve problema pe cale amiabila, dar a fost refuzat sistematic. Mai mult, în momentul în care l-a contactat telefonic pe primarul Simionca, acesta i-ar fi raspuns ca el face legea în comuna, ca nu îl intereseaza sa masoare terenul pentru a vedea daca acesta corespunde datelor din acte, iar daca nu-i ajunge suprafata sa intre pe terenul vecinilor. „Fapta constituie iresponsabilitate si instigare la infractiune”, arata Scuturici în memoriu.

„Administratorul balastierei, în repetate rânduri, m-a somat sa nu mai împrejmuiesc terenul ca sa poata el trece cu masinile si utilajele grele, ca drumul stabilit în acte nu-i ajunge, ca este prea îngust si ca utilajele sale sunt de gabarit foarte mare”, mai spune Scuturici în acelasi memoriu. În consecinta, omul solicita Institutiei Prefectului desemnarea unei comisii neutre care sa masoare terenul si sa constate suprafata acestuia, situatia creata si sa propuna solutia legala, iar primarul-administrator sa fie obligat la plata daunelor si remedierea situatiei create.

Un pas înapoi

Cum este normal, Institutia Prefectului a luat în considerare sesizarea cetateanului, somându-l pe primarul Simionca cu privire la abuzul reclamat. În aceasta situatie, primarul comunei Budacu de Jos l-a actionat în judecata pe Scuturici, având în vedere ca reclamatiile aduse erau, în opinia sa, total nefondate. Potrivit declaratiei primarului Simionca, instanta a constatat ca titlul de proprietate emis pe numele lui Scuturici este gresit si, în consecinta trebuia anulat. Titlul cu pricina, trebuia emis pe numele celor doua mostenitoare de drept. Vazând solutia instantei, Ilie Scuturici schimba atitudinea si propune suspendarea actului de justitie, ceea ce s-a si întâmplat de altfel, procesul fiind, deocamdata suspendat, cu acordul partilor.

Simionca sustine ca, anterior declansarii procesului, o comisie a politiei din cadrul IPJ BN a verificat cele reclamate de Scuturici. În opinia primarului, comisia respectiva nu a efectuat o cercetare obiectiva a celor reclamate, dat fiind faptul ca din aceasta comisie facea parte un politist care era ruda cu reclamantul.

În ceea ce priveste mult contestatul administrator al balastierei, care l-ar fi tulburat în proprietate pe Scuturici, este doar o confuzie. Primarul a declarat ca numele sau este pur si simplu o coincidenta cu cel al administratorului, singura diferenta fiind prenumele – primarul: Florin Sandu Simionca, iar administratorul: Alexandru Simionca.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.